Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hovslagaryrket snarast ges auktorisation. Bakgrund
Redan år 1993 fattade riksdagen beslut om att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer skulle få meddela föreskrifter om godkännande av hovslagare. Regeringen har därefter bemyndigat Jordbruksverket att utfärda dessa föreskrifter. Trots att det gått sju år sedan riksdagen fattade sitt beslut har inget hänt.
Förslag finns
I en rapport till Statens jordbruksverk från år 1996 har ett förslag till godkännande av hovslagare presenterats. I rapporten beskrivs bakgrunden till ett förfarande för att godkänna hovslagare samt redovisas utbildningsvägar. Rapporten innehåller även förslag till kompetenskrav och examinationsordning. I rapporten står följande om den kompetens som hovslagare bör ha för att bli godkända.
För att tilldelas godkännande som hovslagare skall de sökande visa goda allmänna kunskaper om hästens och nötkreaturens skötsel och vård, anatomi och fysiologi samt hälso- och sjukdomslära. De skall vidare visa goda teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i ett antal olika ämnen som är direkt relaterade till handhavande av häst och nötkreatur, hovbeslag, hov- och klövvård, olika typer av åtgärder i hovar och klövar samt drift av företag.
Det är således en hel del kunskaper en hovslagare bör ha för att vara kvalificerad för att kunna sko hästar på ett säkert sätt.
Antalet hästar ökar
År 1996 uppskattades antalet hästar i Sverige till ca 190 000. Det är troligt att antalet har ökat sedan dess och i dag är närmare 230 000 hästar. Den stora ökningen har skett främst bland trav- och galopphästar och andra sporthästar. Hästar måste skos var 6-8 vecka. En korrekt skoning är nödvändig för att hästen ska hålla för de påfrestningar den utsätts för flera gånger varje år. Det är därför risk att djuret kan fara illa om inte skoningen handhas av personer som har adekvata kunskaper och utbildning. I dag råder brist på utbildade hovslagare vilket lett till att en stor andel av dem som arbetar med hovslageri riskerar att inte ha adekvata kunskaper. Det förekommer uppgifter om att så stor andel som ca 50 % av hovslagarna saknar godkänd utbildning.
Dags för auktorisation
Det är ytterst otillfredsställande att det fortfarande - sju år efter riksdagens beslut - inte finns möjlighet att auktorisera hovslagare. En auktorisation skulle ge hovslagaryrket status och en kvalitetsstämpel som i förlängningen gagnar djurskyddet. En auktorisation skulle också ge veterinärer möjlighet att remittera hästar med vissa typer av hovproblem till en auktoriserad hovslagare, som med sin erfarenhet är väl lämpad att åtgärda problemen.
Riksdagen bör därför uppdra till regeringen att snarast se till att riksdagens beslut från år 1993 verkställs så att hovslagare kan bli auktoriserade.
Stockholm den 4 oktober 2000
Maggi Mikaelsson (v)
Gudrun Lindvall (mp)