Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om laxforskning. Laxforskning
Laxforskningsinstitutet i Älvkarleby spelar en viktig roll inom laxforskningen i Sverige men har även omfattande internationella uppdrag åt Fiskeriverket och Jordbruksdepartementet. Nu hotas verksamheten av nedläggning utan att man har gjort konsekvensbeskrivningar för hela laxforskningen.
Verksamheten i Älvekarleby står på tre ben:
- märkningsverksamheten enligt vattendom
- projektverksamhet
- basverksamhet.
Om verksamheten läggs ner äventyras ett helt koncept med vild lax och odlad lax. Vissa projekt kanske dock kan drivas vidare tillsammans med universitet. Märkningen och den centrala märkesdatabasen som rymmer data 50 år tillbaka måste i så fall få en annan huvudman. Det är klart att den genetiska uppföljningen skall fortsätta, men frågan är var och hur. Den naturliga kontakten mellan universitetsvärlden och odlingsverksamheten riskerar att gå förlorad. Frågetecknen är många!
Det är viktigt att den kompetens och de laboratorie- och experimentresurser som finns på institutet bevaras, annars förlorar man en stor del av mångårig kunskap och kompetens. Att splittra institutet och flytta verksamheten till en rad andra institutioner är inte enligt min mening en bra lösning. Det finns risk att kompetensnivån inom den nationella laxforskningen och det internationella samarbetet kommer att sänkas betydligt.
Därför är det viktigt att man gör en total översyn av laxforskningen, inklusive Laxforskningsinstitutet, och återkommer med ett heltäckande förslag angående verksamheten i Sverige och internationellt.
Stockholm den 27 september 2000
Raimo Pärssinen (s)