Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av den centraliserade laboratorieverksamheten. Laboratorier för vatten- och livsmedelsanalys
Vid årsskiftet slogs landets två största ackrediterade laboratoriekedjor samman. Därefter köptes de av ett holländskt företag och verkar nu under gemensamt namn.
Flera mindre laboratorier har också avvecklat sin decentraliserade verksamhet för att koncentrera mikrobiologiska undersökningar och kemiska analyser till ett fåtal orter i landet.
Flera allvarliga problem har uppmärksammats, vilka riskerar att försämra kommunernas tillsynsverksamhet.
Några exempel :
- Lång leveranstid och brist på provtagningsmaterial.
- Långa transportvägar med transporttider och föranmälningskrav, som försvårar hanteringen av provtagning vid exempelvis oanmälda inspektioner.
- Analyssvarstiderna är mycket långa idag. Det är oacceptabelt att svarstiden är månadslång på t.ex. mikrobiologiska undersökningar av bassängprov och dricksvatten.
Det kan konstateras att Livsmedelsverkets rekommendationer för tiden från provtagning till påbörjad analys inte upprätthålls.
Borlänge kommun upplever att kvaliteten, tillförlitligheten, servicen och effektiviteten har försämrats efter centraliseringen av laboratorierna. Eftersom tillsynsverksamheten är en myndighetsutövning är det enligt vår mening ett samhällsansvar att hög kvalitet och effektivitet garanteras vid laboratorieanalys och kontroll av vatten/livsmedel.
Ett intressant och tänkbart utvecklingsalternativ för Dalarnas län, för att bl.a. komma ifrån centraliseringsproblematiken, är att undersöka möjligheten att etablera ett laboratorium knutet till Högskolan i Borlänge/Teknikdalen.
Mot denna bakgrund föreslår vi att regeringen skyndsamt utreder frågan om en framtida laboratorieorganisation.
Stockholm den 3 oktober 2000
Barbro Hietala Nordlund (s)
Per Erik Granström (s)
Laila Bäck (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)