Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om besiktning av vilt. Motiv för mitt förslag
Med all respekt för Europeiska unionens viktiga uppgifter att vara fredsbevarande, att verka för en fri marknad, att medverka till miljöfrågornas lösning m.m., anser jag att Sverige måste slå näven i bordet när EU:s byråkrati går över gränsen för vad som är rimligt.
I ett 167-sidigt förslag om en gemensam livsmedelshygien för hela unionen krävs att alla vilda djur fällda vid jakt skall besiktigas av veterinär eller livsmedelshygienist, i den mån de avses bli föda till människor. Även lokaler för förvaring av viltet skall godkännas. Förslaget skall gälla hela EU från år 2004. Inga undantag medges. Alltså skall fasaner, harar, ripor och änder kontrollbesiktigas, likaväl som rådjur och älgar.
Dokumentet, som har fått spridning i England, har å det häftigaste fått de engelska jägarna att reagera. Talesmannen för den Brittiska jaktorganisationen BASC, Mr. Stewart Scull, säger att jägarna är på väg in i en "byråkratisk mardröm", där man genom att hänga upp en enda fasan i trädgårdsboden tvingas beställa en tjänstemannabesiktning av både lokal och fågel. Jag tror "att byråkratin har blivit sinnessjuk", säger Mr Scull.
För Sveriges 300 000 jägare gäller det nu att rekrytera och involvera en jagande livsmedelsveterinär till varje jaktlag, i den mån haren eller rådjuret eller ripan skall ätas av någon annan än jaktlaget. Det säger sig nämligen självt att effekten av att tvingas betala verklig kostnad för en sådan besiktning gör jakten oöverstigligt dyrbar. Därmed blir tillgången på viltfågel och annat småvilt förbehållen en mycket begränsad krets av köpstarka hushåll.
Enligt min mening bör Sverige i EU med kraft och stor bestämdhet protestera mot dessa stolligheter. Sedan århundraden har vildfågel, hare och vildkanin m.fl. viltslag jagats och kunnat serveras på svenska bord. Att på beskrivet sätt påtvinga svenska jägare denna byråkrati är, också i vårt land, ingenting annat än en mardröm.
Stockholm den 3 oktober 2000
Carl G Nilsson (m)