Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av regelverket som i dag reglerar beslutsgången vad avser odling av genmodifierade organismer.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att en bred forskning om genetiskt modifierade organismer bedrivs.
Motivering
Idag är en vanlig enkel potatis inte längre en vanlig enkel potatis. Den har förädlats, behandlats med gifter och under de senaste åren även genmodifierats. Under 1990-talet har nya grödor utvecklats i laboratorium. Monsantos potatis New Leaf Superior är en av dessa. Potatisen har modifierats så att den kan producera sitt eget insektsmedel och därigenom ta kål på sina "fiender". Förespråkarna menar att fördelen med detta är att man kan bibehålla ett effektivt åkerbruk med mindre mängd av växtgifter. Kritiker lyfter ovissheten som det största problemet. Man vet inte om skadeinsekterna blir resistenta, om det utvecklas nya ogräs och vad det kan innebära på längre sikt.
Den svenska livsmedelsindustrin hävdar att svensk mat normalt inte innehåller några råvaror från genändrade grödor. I Europa är gengrödorna fortfarande mycket ovanliga. Ändå har konsumenternas oro tvingat livsmedelsföretagen att leta efter t ex olja och stärkelse som inte utgår från genändrad soja eller majs, eller så har de skaffat sig försäkringar om att oljan och majsen inte är genändrade. Tillverkarna litar oftast på sina leverantörer. Försäkrar en leverantör att råvaran endast är traditionella grödor så godtar tillverkarna det. En diskussion om att GMO-varor ska märkas förs på många håll i världen, även i Sverige.
I dag pågår olika slags försöksodlingar av gentekniskt modifierade organismer, GMO, runt om i Sverige. I Luleå t ex är en försöksodling av potatisen, Sunderby potatis, i full gång. Miljöbalken säger att Jordbruksverket måste ge tillstånd för den som vill odla genetiskt modifierade växter. Jordbruksverket fattar beslut efter en remissrunda. Kommunerna är dock inte remissinstans. Och allmänheten meddelas endast genom en kort kungörelse i lokalpressen.
Kommunerna borde få möjlighet att yttra sig till Jordbruksverket innan beslut fattas och således vara en officiell remissinstans. De lokala förhållandena är väl kända av kommunpolitiker som kan tillföra initierade synpunkter. Sverige tar på intet vis lätt på riskerna och vi har strikta rutiner som ska följas när en ny GMO-gröda ska utprovas. Men då det är ovisst vilka egenskaper som kan påverka naturen på oönskat sätt är det rimligt att kommunerna får yttra sig om en GMO-gröda ska få odlas i kommunen.
Frågan om genmodifiering engagerar allmänheten. Människor är inte övertygade om att exempelvis en genmodifierad potatis är ofarlig. De är heller inte övertygade om att den är nödvändig eller att den erbjuder dem något extra som konsument. Genteknik har skapat en påtaglig oro hos människor. Detta måste vi möta med respekt. I dag har vi att hantera ett polariserat läge. Å ena sidan finns ett motstånd mot all genteknik, å andra sidan finns de som förnekar att det finns några risker alls. Etnologer som har funderat över konsumenternas motstånd mot gentekniskt modifierade livsmedel menar att skälet är att teknikutvecklingen är framdriven av producenterna och inte av konsumenterna.
Det finns risker med genmodifierade växter. Det har upptäckts att gener från GMO-växter har "parat" sig med normala växter och bildat ogräs. Det finns risk för en framtida miljöförstöring. I dag utvecklas transgena växter och mikroorganismer mycket snabbt. Forskningsbehovet är enormt. Forskningen om de eventuella riskerna med gentekniken har ingen ekonomisk drivkraft och stöds heller inte kommersiellt. Därför går den på sparlåga.
För att få en mer balaserad bild behöver vi mer forskning om både risker och nytta med genetiskt modifierade organismer. Det vore ett misstag att enbart koncentrera sig på riskerna och inte ta upp möjligheterna också. Därför är det nödvändigt att vi satsar på en bredare forskning för att få fram mer kunskap.
Stockholm den 4 oktober 2000
Birgitta Ahlqvist (s)
Lennart Klockare (s)