Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetssätten inom de djurförsöksetiska nämnderna.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppföljning av godkända djurförsöksansökningar.
Bristfällig djurförsöksetisk prövning
Den statliga djurförsökspolitiken syftar till att minimera användningen av försöksdjur. Enligt djurskyddslagen får endast försöksdjur användas då det inte går att uppnå samma resultat med annan metod och då användningen anses ha ett allmänintresse. Försöksdjur får inte heller utsättas för onödigt lidande.
Under de senaste åren har det riktats kraftig kritik mot administrationen av den statliga djurförsökspolitiken. Inte minst har kritik riktats mot de djurförsöksetiska nämnderna, som har i uppdrag att godkänna eller avslå användning av djur i försök. Den kritik som riktats mot nämnderna har främst varit baserad på uppfattningen att nämnderna godkänner nästan alla ansökningar om att få utföra djurförsök och att den formella hanteringen av ansökningarna varit bristfällig. Det har också riktats kritik mot mötesklimatet i nämnderna. Flera ledamöter har vittnat om att de blivit utsatta för direkta hot och trakasserier. Det har också förekommit att flera ledamöter lämnat sina nämnduppdrag, eftersom de ansett att uppdraget varit omöjligt att utföra.
Regeringen har uttalat att man skall vidta åtgärder för att förbättra den djurförsöksetiska prövningen. I december fattade regeringen beslut om att göra en översyn av förutsättningarna för den djurförsöksetiska prövningen. I skrivande stund har dock regeringen ännu inte utsett någon utredare, vilket är mycket anmärkningsvärt inte minst mot bakgrund av de löften som jordbruksministern givit i medierna och direkt till flera nuvarande och tidigare ledamöter i de djurförsöksetiska nämnderna.
Demokratiska brister
Vad jag förstår fungerar de sju regionala djurförsöksetiska nämnderna mycket olika. Det har till exempel förekommit att ledamöter inte fått ställa avslagsyrkanden och att ledamöter inte fått andra yrkanden behandlade. Att yrkanden skall behandlas är en grundbult i vårt demokratiska samhälle. Det torde både vara rimligt och inte alltför svårt att vidta åtgärder så att detta blir fastlagt. Enligt min uppfattning så måste det till ett klarläggande av vilka regler som gäller under sammanträdet.
Brister i uppföljningen
De djurförsöksetiska nämnderna prövar över tusen ansökningar varje år. Då de sökande forskarna inte har någon som helst återrapporteringsskyldighet får man inga svar på frågorna om de godkända försöken genomfördes i enlighet med ansökan, om någon annan metod kunde ha använts för att nå samma resultat, om syftet uppnåddes osv. Enligt min uppfattning är detta en stor brist. En uppföljning av de godkända ansökningarna några år i efterhand skulle till exempel ge värdefull information om hur staten bäst bör arbeta med att begränsa djurförsöken. En uppföljning skulle också ge väsentlig information till arbetet i de djurförsöksetiska nämnderna.
En annan viktig åtgärd för en fullödig information om de enskilda djurförsöksetiska nämndernas verksamhet skulle vara att ålägga dem att redovisa årliga verksamhetsberättelser och verksamhetsplaner.
Stockholm den 4 oktober 2000
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)