Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen ändrar 33 § djurskyddsförordningen i motionens anda. Inledning
Sverige sägs ha världens bästa djurskyddslag. Här i landet finns ett genuint intresse för djur och en vilja att se till att de har det bra. I den fråga som den här motionen tar upp kan man dock undra om bestämmelserna i djurskyddsförordningens 33 § kommit till för djurens bästa. Det gäller veterinärer vid tävlingar.
Är inte alla utbildade veterinärer kompetenta?
Vid offentlig tävling ska det finnas tillgång till veterinär. Det gäller såväl hundutställningar som hästtävlingar. Det är bra, och jag tror att alla delar den uppfattningen. För djurens bästa behövs det. På en tävlingsplats för hästar kan saker och ting hända, och det känns som en säkerhet att veta att det finns en veterinär, som kan hjälpa till om olyckan skulle vara framme.
Att veterinärer specialiserar sig är rätt naturligt. Alla djurarter har olika problem och det är omöjligt för en veterinär att vara expert på alla djurslag. Just häst är lite speciellt och för att bli riktigt bra måste man arbeta mycket med just hästar. Dessutom krävs hästvana för att kunna hantera häst i en besvärlig situation, om något händer på en tävlingsplats. Hästen är ett stort djur med en inbyggd flyktbenägenhet.
För många tävlingsarrangörer skulle det kännas både naturligt och tryggt att ha den veterinär man anlitar till vardags även som tävlingsveterinär. Då vet man att kompetensen finns, man känner varandra och i många fall skulle veterinären kunna sponsra sin klubb genom ett förhållandevis lågt arvode. Men det får man inte. Enligt 33 § djurskyddsförordningen tycks inte kompetensen vara viktigast, utan anställningsförhållandet.
Ändra 33 § djurskyddsförordningen!
Om det viktigaste är att det finns en veterinär på tävlingsplatserna kan man ju undra varför vederbörande måste förordnas av Jordbruksverket vid varje tävlingstillfälle och varför verket måste fastställa ersättning. Så säger nämligen djurskyddsförordningen. Vad har det med djurskyddet att göra? Det leder i praktiken till en massa byråkratiskt krångel, innebär att den arrangerande klubben inte kan välja den veterinär man har förtroende för och har till och med inneburit att tävlingar måst ställas in för att verket inte hunnit med att utse veterinär. Dessutom händer det inte så sällan att de veterinärer som förordnas till hästtävlingar har mycket liten vana vid hästar, och vid flera fall har detta lett till anmärkningar till Jordbruksverket.
Det borde räcka med att det i djurskyddsförordningens 33 § klargörs att offentliga tävlingar inte får anordnas utan att utexaminerad veterinär finns på plats, att veterinärens namn och vad veterinären skall göra på tävlingsplatsen skall anmälas till Jordbruksverket. För nog måste väl verket ha förtroende för alla legitimerade veterinärer i landet? För naturligtvis skulle en veterinär inte äventyra djurskyddet på en tävlingsplats bara för att veterinären i fråga anlitats direkt av den arrangerande klubben utan förordnande av Jordbruksverket. Och nog måste en avbyråkratisering vara bra där den kan göras utan att syftet med bestämmelsen äventyras? Det är dags att modernisera 33 § djurskyddsförordningen så att det blir lättare för klubbar som arrangerar tävlingar, naturligtvis utan att äventyra djurskyddet.
För människor är det inte lika krångligt
En kontroll med Riksidrottsförbundet visar att på människosidan är det inte lika krångligt. Det finns läkare på tävlingsplatser, men det är varje förbund för sig som i egna stadgar bestämmer i vilken omfattning. Något förordnande av någon myndighet finns inte.
Stockholm den 1 oktober 2000
Gudrun Lindvall (mp)