Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att Sverige verkar för en internationell överenskommelse om miljölots för alla fartyg som trafikerar Östersjön.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att möjliggöra att alla länder i Sveriges närområde har mottagningshamnar för förorenat vatten.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att miljöhotande verksamhet förläggs till yttre hamnområde.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbeta fram en långsiktig plan för bevarandet av den biologiska mångfalden.
Inledning
Folkpartiet liberalerna anser att en modern och miljöanpassad sjöfart har en viktig roll att spela. Ur historisk synvinkel har sjöfarten varit av stor betydelse för vårt lands utveckling. Innan vägnät och järnvägsnät var utbyggda var sjöfarten det helt dominerande transportsättet. Sedan dess har en rad andra kommunikationsmedel tillkommit men sjöfarten finns kvar och kommer även i framtiden, inte minst på grund av det ökade europasamarbetet, att spela en stor roll för våra utrikesförbindelser.
Sjöfarten har stor potential att vara det verkligt miljövänliga transportalternativet om rätt åtgärder vidtas. Fortfarande har olje- och kemikalieutsläppen i våra hav och kuster, trots strikta regler och förbud, inte minskat. Varje år sker ca 400 oljeutsläpp, och mörkertalet anses vara minst lika stort. Innanhavet Östersjön, liksom Skagerrack och Kattegatt med unika ekosystem, fortsätter att nedsmutsas genom utsläpp och läckage från samtliga närliggande länder och räknas som ett av världens mest förorenade havsområden. Det är därför välkommet att regeringen nu presenterar en proposition som syftar till att minska föroreningarna från fartyg.
Utsläppen kring och till framförallt Östersjön kräver gemensamma lösningar på såväl nationell som på EU-nivå. Den bästa miljöinsatsen på lång sikt för att stärka regionen kring Östersjön är att arbeta för att våra grannländer blir medlemmar i EU. På kort sikt krävs dock vissa punktinsatser, bland annat krävs ökade resurser för att minska oljeutsläppen i Östersjön. Fartygsutsläpp måste motverkas och överträdelser beivras. Vi liberaler vill likaså att alla länder vid Östersjön har mottagningshamnar för förorenat vatten. Folkpartiet föreslår vidare att Sverige verkar för en internationell överenskommelse om miljölots på lastfartyg som trafikerar Östersjön. Miljölotsens roll är att se till att ett fartyg inte transporterar miljöfarlig last utan att miljösäkerheten kan garanteras.
Lokalisering av oljehamnar
Oljetransporter i skärgården är ett ständigt hot. Världens tankerflotta består till oroväckande stor del av omoderna och föråldrade fartyg som utgör en ständig fara för den marina miljön. Vid en oljeolycka blir konsekvenserna för havet och djurlivet katastrofala, och kostnaderna för saneringsarbetet uppgår många gånger till miljonbelopp. Säkerhetskraven regleras till stor del av internationella avtal, men detta får inte hindra Sverige från att gå vidare och ställa högre krav på fartyg som trafikerar svenska vatten och som anlöper svenska hamnar. Kemikalieprodukter skall numera transporteras i fartyg med dubbelskrov, och samma krav borde självfallet även gälla fartyg som skall frakta petroleumprodukter. Sverige bör verka för att samtliga Östersjöländer inför liknande regler.
För att minska miljöbelastningen och minska utsläppen av farliga utsläpp i de allra känsligaste skärgårdsområdena bör hamnverksamheten förläggas till yttre hamnområden. Många transporter skulle inte behöva gå genom skärgårdens känsligaste delar. Genom att flytta ut den miljöhotande verksamheten till hamnområden som till exempel Kapellskär, Nynäshamn eller Oxelösund skulle de känsligaste områdena inte riskera att skadas av utsläpp; samtidigt skulle farliga transporter genom Stockholms innerstad undvikas.
Östersjösamarbete
Havet spelar en ovärderlig roll för oss människor - som global miljöregulator, naturresurs, transportled, rekreationsmiljö m.m. Länge ansågs havet vara oändligt och oförstörbart. Vi trodde oss kunna utnyttja dess resurser och låta det ta hand om vårt avfall - som till betydande del slutligen hamnar i havet - utan att tänka på de långsiktiga konsekvenserna. Med facit i hand visar det sig att haven till stora delar är hotade, både runt Sverige och globalt.
Östersjön är ett av världens största bräckvattenhav och har ett unikt ekosystem. Innanhavet Östersjön med dess unika ekosystem fortsätter att nedsmutsas genom utsläpp och läckage från samtliga länder och räknas som ett av de mest förorenade havsområdena i världen. Många viktiga steg har tagits i Östersjöstaterna för att minska utsläppen av miljöföroreningar, vilket ger hopp om ett renare hav i framtiden. Bland annat har halterna av en del farliga miljögifter som PCB, DDT och lindan minskat, även om riskerna absolut inte får negligeras. Några av de hotade arterna, som havsörn och gråsäl, har på nytt lyckats bygga upp stabila stammar.
Men många stora och svåra problem återstår att söka lösa. Vi är 85 miljoner människor som bor kring Östersjön, och samtidigt som de omvälvande förändringarna i Östeuropa ger möjlighet att förbättra miljösituationen så skapas nya miljöproblem i de växande ekonomiernas kölvatten. Några av de mesta akuta och allvarliga problemen, såsom algblomning, miljögifter och övergödning, visar att balansen är rubbad. Glädjande nog pågår många viktiga projekt, inte minst genom miljöorganisationerna, för att minska utsläppen av miljöföroreningar och för att bevara den biologiska mångfalden, något vi i Folkpartiet starkt välkomnar. Det långsiktiga arbetet med att förbättra Östersjöregionen måste ha som syfte att förbättra naturmiljön, kulturmiljön och de sociala förhållandena runt Östersjön. Sekretariatet för Östersjörådet skall koordinera och initiera insatser för att uppfylla Agenda 21. För att på bästa sätt kunna intensifiera arbetet kring Östersjöproblematiken anser vi vidare att det lokala samarbetet mellan vänorter måste stärkas.
De svenska insatser som görs i dagsläget handlar dels om kunskapsöverföring genom konsultinsatser och/eller samarbete mellan lokala parter och svenska organisationer och institutioner, dels av investeringar i bland annat avloppsanläggningar.
Helsingforskonventionen (Helcom) om skydd för havsmiljön i Östersjöregionen tillkom 1974. En hel del förbättringar har skett, inte minst i Sverige och Finland.
Sverige har sedan 1974 varit med om att bygga upp Helsingforskommissionens arbete för bevarandet av Östersjöns marina miljö och har undertecknat 1992 års konvention, vilken trädde i kraft i januari i år och innebär juridiskt bindande överenskommelser om att bland annat upphöra med dumpning till sjöss, övergödning och användande av miljöfarliga ämnen, att drastiskt se över landets fiskeuttag ur den utfiskade Östersjön och att i alla beslut använda sig av principerna om BAT (best available technique), BEP (best environmental practice) och PPP (polluter pays principle utan statligt stöd). Till detta kommer att 24 olika miljöorganisationer i alla Östersjöstater bildar ett nätverk, CCB, Coalition Clean Baltic, i vilket bl.a. Naturskyddsföreningen ingår. Nätverket arbetar för att förbättra miljön genom påverkan av makthavare, information och miljöutbildningar samt konkreta samarbetsprojekt.
En av Sveriges största insatser för att sprida kunskaper inom detta område är att samordna Östersjöuniversitetet (Baltic University Programme) som är ett nätverk för drygt 160 universitet och högskolor runt Östersjön. Genom kurser organiserade av Östersjöuniversitetet har ett mycket stort antal studenter inom exempelvis biologi, teknik, statsvetenskap, ekonomi och lärarutbildningar fått kunskap om frågor som rör Östersjöns miljö ur biologiskt, ekonomiskt och politiskt perspektiv. Sverige måste ta sitt utlovade ansvar för Östersjöns natur och miljö och fortsätta att administrera Östersjöuniversitetet, även om det sker på annat sätt än genom Sida.
Vad som dock saknas är en långsiktig plan för bevarandet av den biologiska mångfalden i och kring Östersjön och för hur vi kan utnyttja Östersjön för att knyta samman de omgivande länderna i fråga om t.ex. handel och kommunikationer.
Vi i Folkpartiet liberalerna menar att problem kring och i Östersjön aldrig kan lösas utan ett ökat samarbete mellan berörda länder. EU är och kommer att vara ett mycket viktigt instrument för att lösa de gränsöverskridande miljöproblemen, och vi menar att EU har potential att bli världens bästa miljöorganisation. Som medlem av EU har Sverige inflytande över den gemensamma miljöpolitiken. Vi liberaler förordar också en ökad och samordnad övervakning av sjöfarten i Östersjön. Som nämndes tidigare är den kanske bästa miljöinsatsen på lång sikt att stärka regionen kring Östersjön och tydligt arbeta för att våra grannländer blir medlemmar i EU. Det är endast genom ett mer integrerat samarbete som vi på bästa sätt kan lösa de stora gemensamma miljöproblemen.
Stockholm den 12 juni 2001
Harald Nordlund (fp)
Lennart Kollmats (fp)