Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs beträffande konkurrenshämmande effekter för svensk bilindustri vid ett för snabbt genomförande av höjda bilskrotningspremier. Motivering
Om förslaget om nytt finansieringssystem för skrotning av bilar antas i riksdagen inom de närmaste månaderna, riskerar svensk bilindustri att drabbas av kostnader som allvarligt kan komma att snedvrida konkurrensen till utländska biltillverkares fördel.
Förslagen till nytt finansieringssystem föreläggs riksdagen innan andra EU-länder bestämt hur kostnadsansvaret för skrotning av äldre bilar skall fördelas.
För att inte konkurrensen mellan svensk och utländsk bilindustri skall snedvridas är det rimligt att riksdagen avvaktar med ändringar i det svenska regelverket tills motsvarande lag- och regeländringar i andra biltillverkande länder i Europa är kända.
Trots fullt producentansvar, d.v.s. att bilföretagen själva gör avsättningar för att ta det totala kostnadsansvaret för skrotning av bilar från 1998 och framåt, bibehålls skrotningsavgiften på 700 kronor för alla nya bilar. Detta är inte rimligt eftersom bilföretagen redan har det fulla finansiella ansvaret för dessa bilar.
Enligt förslaget till riksdagen skall biltillverkarna från och med 1 januari 2007 ta minst 50 procent av skrotningskostnaden för bilar som registrerats före 1998. Hur motsvarande kostnadsfördelning kommer att utformas i andra EU-länder är ännu inte känt, men mycket talar för att biltillverkande länder som Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien inte kommer att lägga så stor del av kostnadsansvaret på de inhemska biltillverkarna.
Det uppstår inga som helst nackdelar ur miljösynpunkt eller på annat sätt när det gäller omhändertagandet av skrotbilar i Sverige om riksdagen avvaktar med beslut i denna fråga.
Det är rimligt att avvakta tills regeringarna i andra biltillverkande länder i Europa bestämt sig för hur finansieringen och kostnadsfördelningen för skrotning av äldre bilar skall utformas.
Fördelen är att svensk bilindustri inte drabbas av högre kostnader än konkurrerande biltillverkare, vilket, om det skulle inträffa, kraftigt skulle minska möjligheterna att konkurrera på lika villkor med de utländska tillverkarna.
Stockholm den 15 december 2000
Reynoldh Furustrand (s)
Claes-Göran Brandin (s)