Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av hamnars ekonomiska villkor för mottagande av fartygsavfall. Åtgärder mot förorening från fartyg
Kristdemokraterna har i flera års tid efterlyst den föreliggande propositionen om åtgärder mot förorening från fartyg. I tidigare motioner har Kristdemokraterna krävt att möjligheterna till lagföring måste öka beträffande förorening från fartyg. Redareföreningen har också agerat utifrån samma synsätt. Det kan dock ifrågasättas om förslagen i propositionen är tillräckligt långtgående. Kristdemokraterna hade gärna sett ännu skarpare lagstiftning och påföljder mot dem som förorenar. Regeringens avvägningar får dock betraktas som rimliga eftersom det är problematiskt att lagstifta kring förorening från utländska fartyg. Detta beror delvis på att nuvarande internationella konventioner inte är tillräckligt omfattande. Genom Östersjöstrategin för skydd mot skadlig påvekan från fartyg, som 1996 antogs av Helsingforskommissionen, har dock möjligheterna förbättrats.
De väsentligaste förbättringarna i regeringens förslag är att Kustbevakningen får rätt att bedriva förundersökning med polisbefogenhet och att straff kan utdömas för förorening från fartyg i svensk ekonomisk zon, såtillvida fartygets hemland inte självt ingriper.
Mottagningsanläggningar i svenska hamnar
Förutsättningen för att förorenande fartygsutsläpp skall kunna förhindras är att mottagningen av avfall fungerar i hamnarna. Detta framkommer klart i Östersjöstrategin. Det är Sjöfartsverkets uppgift att kontrollera att mottagandet sker på rätt sätt.
Tyvärr har det visat sig att mottagandet av fartygsavfallet inte fungerar tillfredsställande. Ett TV-program i april pekade på problem i hamnar runt Östersjön och på att en tredjedel av de svenska hamnarna saknade anläggning för mottagande av avfall från fartyg. Ett annat stort problem är de ekonomiska villkor som råder kring avfallshanteringen i hamnarna. Ett flertal hamnar tillämpar inte det "no-special-fee- system" som lagen om åtgärder mot förorening från fartyg kräver, utan tar ut en särskild avgift när större mängder avfall lämnas. Detta ökar incitamenten för illegala utsläpp till havs och är ett oacceptabelt förfarande som måste beivras.
Östersjöstrategin liksom regering och riksdag har slagit fast att ingen särskild avgift skall uttagas för mottagande av fartygsavfall. I stället skall kostnaden för mottagandet inkluderas i hamnavgiften. Detta innebär generellt att hamnavgifterna måste höjas i takt med ökad avfallshantering. Hamnavgiften utgör dock ett konkurrensmedel hamnar emellan, varför också villkoren för avfallshanteringen kommit att utgöra ett konkurrensmedel.
Detta får flera olyckliga konsekvenser. Dels innebär konkurrenssituationen att åtskilliga hamnar inte fullt ut kan täcka sina kostnader för mottagandet av avfall med hamnavgiften. Dels medför det att avfallshanteringen koncentreras till hamnar med låg avgift snarare än till de som har störst kapacitet och är bäst lämpade för att ta hand om avfallet. Försämrad miljöhänsyn blir resultatet när fartygs val av hamn för lämnande av avfall inte följer miljömässigt rationella principer utan snävt ekonomiska sådana.
Syftet med "no-special-fee-system" är att fartyg inte på ekonomiska grunder skall välja att avstå från att lämna avfall i hamn. Det är då inte rimligt att regelverket medverkar till att uppmuntra fartygsbefäl att söka den billigaste istället för den mest miljömässiga lösningen för sin avfallshantering.
Kristdemokraterna anser därför att de ekonomiska villkoren för mottagandet av fartygsavfall bör ses över i syfte att göra dessa och formerna för avfallshanteringen likvärdiga över hela landet och av sådan standard som krävs enligt Östersjöstrategin.
Stockholm den 12 juni 2001
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Ulf Björklund (kd)
Caroline Hagström (kd)
Johnny Gylling (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Tuve Skånberg (kd)
Annelie Enochson (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Harald Bergström (kd)
Lars Gustafsson (kd)