Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Miljöbalkskommittén tilläggsdirektiv att se över den s.k. sanktionsavgiften. Motivering
Sverige fick en ny lagstiftning på miljöområdet den 1 januari 1999. Det finns mycket nytt i den som är bra, men också mycket som kan ifrågasättas och som bör rättas till omgående.
Propositionen tar upp Miljöbalkskommittén, som är en parlamentariskt sammansatt kommitté, med uppdrag att utvärdera tillämpningen av miljöbalken. Kommittén skall utreda miljöbalkens effekter på miljöområdet och om det finns delar som måste rättas till i denna lagstiftning. Under den tid lagen har varit i kraft har ett antal fall förekommit som visar att nuvarande tillämpning måste ändras på ett antal punkter.
Om en tillsynsmyndighet konstaterar att en verksamhet eller en åtgärd medför att miljöbalkens bestämmelser eller föreskrifter som har meddelats med stöd av miljöbalken överträds, är myndigheten skyldig att anmäla detta för åtal, om det finns misstanke om brott. Åtalsanmälan skall göras till polis- eller åklagarmyndigheten.
Om en näringsidkare t.ex. inte inhämtar nödvändigt tillstånd, är tillsynsmyndigheten skyldig att förelägga om en särskild miljösanktionsavgift. Om en näringsidkare lämnar in sin ansökan för sent, t.ex. om planerad eller förändrad verksamhet, drabbas han/hon av s.k. sanktionsavgift. Sanktionsavgiften, som i detta fall snarare är en förseningsavgift, är i jämförelse med andra förseningsavgifter hög.
Även då det gäller inlämning av miljörapport eller om rapporten kommer för sent skall anmälan göras till polis eller åklagare. Det är, enligt min bedömning, inte rimligt att belasta polis och åklagare med ärenden av denna typ.
Självklart skall vi alla sträva efter en så bra miljö som möjligt i vårt land. Men den blir inte bättre av att företagare får betala sanktionsavgifter till Statens naturvårdsverk på grund av uteblivna miljörapporter eller att anmälan går till åklagare. Effekten blir i stället orimligt höga kostnader för samhället.
I ett antal fall har den nya lagstiftningen fått oproportionerliga följder. I ett fall i Ronneby drabbades en frisör som skulle starta en frisersalong. Han lämnade in sin ansökan till miljökontoret om sin planerade verksamhet två dagar för sent. Enligt nuvarande lagstiftning anmälde miljö- och hälsoskyddsnämnden efter lång diskussion frisören. Ärendet har nu behandlats både av tings- och hovrätten och frisören är nu friad. Hela processen har, till ingen nytta för miljön, kostat samhället mycket pengar och frisören mycket bekymmer och arbete.
Tekniska nämnden i Karlskrona glömde i tre fall att lämna miljörapport för hamnverksamhet. Helt enligt gällande lagstiftning, anmälde miljö- och byggnadsnämnden i kommunen försummelserna och en avgift på två gånger femtusen kronor måste erläggas till Naturvårdsverket. Tekniska nämnden har inte överklagat ärendet.
I Blekinge har så sent som i mars nio miljöstationer i Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg hamnat på åklagarens bord, därför att miljörapport lämnats in för sent.
I ett annat uppmärksammat fall anmäldes en lantbrukare dels för att han, enligt anmälaren, placerat en s.k. gödselstuka för nära ett vattenförande dike och för nära anmälarens mark, dels för att stukan saknade täckning. Lantbrukaren hade inte uppfattningen att stukan var anmälningspliktig eller att den utgjorde en fara för miljön.
Kommunens tjänstemän ansåg att det fanns fog för anmälan. En oenig nämnd anmäler fallet och en sanktionavgift på 25 000 kr döms ut. Miljösanktionsavgiften skall enl. 30 kap 5 § betalas till Naturvårdsverket inom 30 dagar. Lantbrukaren överklagade och miljödomstolen upphävde miljö- och byggnadsnämndens beslut om miljösanktionsavgift.
Det är inte rimligt att man skall tvingas betala dryga förseningsavgifter eller miljöavgifter innan man haft möjlighet att överklaga beslutet. Det vore rimligt att avgift utgår först i de fall ett överklagande dömts av och vunnit laga kraft. Samma gäller förseningsavgifterna. De bör stå i rimlig proportion till försummelsen.
Stockholm den 18 maj 2001
Jeppe Johnsson (m)