Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kalkningen av sjöar och vattendrag skall samordnas med skogskalkningen och att dessa åtgärder skall tillskjutas ytterligare medel.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en tillfälligt höjd skrotningspremie till 3 000 kr för bilar satta på marknaden före 1989.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige framöver fullt ut utnyttjar de möjligheter att utveckla ett rikt odlingslandskap som Miljö- och landsbygdsprogrammet och medlemskapet i EU innebär.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om delmålen för Levande sjöar och vattendrag.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett mer miljörelaterat skatte- och avgiftssystem förutsätter generella skattesänkningar på arbete.
Inledning
I propositionen föreslår regeringen delmål och strategier för de miljökvalitetsmål riksdagen antog 1999. Målet Begränsad klimatpåverkan har lyfts ur denna proposition för att i höst behandlas i en separat klimatpolitisk proposition. Miljökvalitetsmålen tydliggör den ekologiska dimensionen i begreppet hållbar utveckling. Det övergripande målet är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta. Delmålen som föreslås i propositionen gäller framförallt tiden fram till 2010. Arbetet med att nå dessa mål är mycket omfattande. Insatserna som föreslås i propositionen uppskattas medföra statsfinansiella kostnader om cirka 45 miljarder under perioden 2001- 2010. Dessa insatser skall dock ses mot bakgrund av att Miljömålskommittén uppskattat kostnaderna för dagens miljöförstöring till mer än 20 miljarder kronor om året.
Förvaltarskap och miljömål
För Kristdemokraterna är förvaltarskapstanken ledstjärnan för miljöpolitiken och miljöarbetet. Med den enskilda människans ansvar för sitt liv, sina resurser, beslut och handlingar följer ett förvaltarskap. Ansvaret gäller inte minst miljön och naturresurserna som måste förvaltas ansvarsfullt, så att kommande generationer också får del av dem.
Begreppet "hållbar utveckling" definieras ofta som "en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov". Genom att betona generationsperspektivet, återspeglar denna definition mycket väl de principer som är grundläggande för Kristdemokraternas förhållningssätt till miljön.
Förvaltarskapet innebär inte något passivt förhållningssätt, utan är utvecklande till sin karaktär. Människan kan ingripa och påverka naturen, men skall göra det på ett sätt som är långsiktigt hållbart och varsamt. De miljöproblem vi ser idag gör det uppenbart att gott förvaltarskap inte kan präglas av passivitet, utan förutsätter en ambitiös miljöpolitik med betydande resurser.
Människors ansvarstagande och val är grundbulten i förvaltarskapet, men det räcker inte med individuella beslut. Det behövs övergripande ramar och förutsättningar som möjliggör och uppmuntrar en långsiktigt hållbar livsstil. Miljöhänsyn behöver genomsyra alla politikområden. Hållbar utveckling förutsätter att ekologi, ekonomi och sociala hänsynstaganden integreras. Informativa, normativa och ekonomiska styrmedel kompletterar varandra.
Propositionen behandlar den ekologiska dimensionen av hållbar utveckling. För att de stora svenska miljöproblemen skall kunna vara lösta inom en generation krävs nu också en fördjupad debatt om den sociala dimensionen, om hur vi medborgare i våra dagliga liv gemensamt lever upp till förvaltarskapet.
Med utgångspunkt i förvaltarskapstanken har Kristdemokraterna sedan länge gått i täten för en långsiktig miljöpolitik och stött arbetet med att formulera delmål och strategier för de 15 miljökvalitetsmålen. När regeringen ursprungligen presenterade de övergripande miljömålen uttryckte Kristdemokraterna kritik över att målen var alltför diffusa och utan kraft. Det har rått en osäkerhet om målens konkreta innebörd. Därför välkomnas den konkretisering av delmål och strategier regeringen nu presenterar. Det allmänna omdömet är att förslagen utgör en god grund för det fortsatta miljöarbetet. Kristdemokraterna anser ändå att det finns anledning att kommentera vissa av de bedömningar och skäl regeringen redovisar i propositionen.
Frisk luft
Kristdemokraterna anser att de delmål regeringen föreslår under miljömålet Frisk luft är rimliga, men att åtgärderna som aviseras kan kompletteras.
Väl utvecklade kommunikationer med begränsad miljöpåverkan är en förutsättning för ett samhälles välfärdsutveckling och för medborgarnas frihet och möjligheter till arbete. Bilen är central i detta sammanhang. För Kristdemokraterna är det väsentligt att de fordon som färdas på våra vägar förorsakar så lite luftföroreningar som möjligt genom att ny teknik och alternativa drivmedel utvecklas och används.
Mot bakgrund av de svenska bilarnas åldersstruktur har Kristdemokraterna redan tidigare föreslagit en kraftigt höjd skrotningspremie för bilar äldre än 1989 års modell, då katalysatorn blev obligatorisk. Det finns ett behov av ett ökat ekonomiskt incitament för att driva på skrotningen av äldre bilar. En kraftig höjning av premien skulle, även under en begränsad period, innebära att många äldre bilar med dåliga miljöegenskaper tas ur trafik förhållandevis snabbt.
Kristdemokraterna föreslår därför att skrotningspremien under en period av fem år höjs till 3 000 kronor för bilar satta på marknaden före 1989.
För att främja utvecklingen av alternativa drivmedel fyller pilotprojekt en viktig funktion för att lovande exempel som ekoparaffiner och motoralkoholer skall kunna testas i större skala. Kristdemokraterna beklagar att antalet projekt begränsas i så hög grad som nu är fallet, vilket också kritiserats av Energimyndigheten. Situationen skapar snedvriden konkurrens och hindrar utveckling av nya produkter samt möjligheter att bygga ut servicenät för alternativa bränslen.
Kristdemokraterna anser därför att pilotprojekten är ett instrument som borde utnyttjas bättre för att stimulera nya biobränslen för fordonsparken. Att inga nya pilotprojekt tillkommit sedan 1998 är ett tydligt tecken på att regeringen behöver vara mer aktiv i stödet av alternativa drivmedel.
Regeringen uttrycker att miljöstyrande avgifter i tätort kan bidra till en miljöanpassning av vägtrafiken och avser återkomma till riksdagen i frågan i samband med att klimatpolitiken presenteras. Detta är ett viktigt uttalande regeringen nu slutligen gör. Kristdemokraterna har i flera omgångar motionerat om att kommunerna skall ges möjlighet att införa trängselavgifter. Kristdemokraterna förutsätter därmed att regeringen i höstens klimatproposition presenterar ett förslag som medger att kommuner inför trängselavgifter.
Bara naturlig försurning
Under miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning redovisas i propositionen två delmål för graden av försurning i vatten och mark. För det första skall år 2010 högst 5 % av sjöarna och högst 15 % av sträckan rinnande vatten vara drabbade av försurning som orsakats av människan. För det andra skall före 2010 trenden mot ökad försurning av skogsmarken vara bruten och en återhämtning påbörjad i områden som försurats av människan.
Målen är angelägna och värda att instämma i, men Kristdemokraterna är tveksamma till om den väg regeringen drar upp för att nå dessa mål är den bästa möjliga. Regeringen betonar att skyddet av biologisk mångfald i sjöar och rinnande vatten är beroende av kalkning under en lång tid framöver. Kristdemokraterna finner det dock anmärkningsvärt att regeringen ingenting skriver om skogskalkning som en åtgärd mot sur mark. En långsiktig strategi för sjöar och vattendrag måste omfatta mer än bara åtgärder direkt i vattnet, eftersom försurningen i sjöar bland annat är en följd av att omgivande marker försurats.
Skogskalkning är en åtgärd vars ställning och framtid är osäker eftersom regeringen i budgeten inte redovisar hur mycket pengar inom anslaget 41:1 Skogsvårdsorganisation som skall gå till kalkning. Kristdemokraterna har vid upprepade tillfällen krävt ökade skogskalkningsinsatser. Dessutom har en reformerad organisation för kalkningsåtgärder föreslagits. Skogsvårdsstyrelsen har arbetat fram en modell för en sammanslagen sjö- och skogskalkning som är effektivare än nuvarande system både ur praktisk och ekonomisk synvinkel. Även finansieringen av kalkningen bör samordnas på sådant sätt att anslagen till skogskalkning förs in under utgiftsområde 20, Allmän miljö- och naturvård.
Kristdemokraterna anser vidare att större resurser än vad regeringen föreslår bör satsas på kalkningsinsatser. Anslaget till kalkningsåtgärder föreslås i propositionen tillföras 15 miljoner kronor per år i jämförelse med utgiftsnivån i 2001 års statsbudget. Kristdemokraterna har tidigare föreslagit och står fast vid att anlaget till de samordnade kalkningsinsatserna för sjö och skog bör öka med 50 miljoner kronor per år jämfört med 2001 års nivå.
För att på bästa sätt nå målet om bara naturlig försurning föreslår därför Kristdemokraterna att kalkningen av sjöar och vattendrag skall samordnas med kalkningen av skogar och att dessa åtgärder skall tillskjutas ytterligare medel i jämförelse med regeringens bedömning.
Levande sjöar och vattendrag
Kristdemokraterna instämmer i regeringens förslag till delmål avseende miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag. Visionen är att vattendragen åter skall bli miljöer för vandrande fiskarter som lax, laxöring och ål. Vi vill understryka den brist på strömmande vatten som idag råder. Många arter som är beroende av biotopen strömmande vatten återfinns bland hotade arter. I flertalet större vattendrag spärrar fördämningar för vattenkraft vägen för lax och öring. Gamla dammar och rester från flottningsperioden utgör dessutom stora miljöhinder som måste undanröjas. Här finns även konflikten mellan hur kulturvärden och naturvärden skall värderas.
Naturlaxen är hotad och bl.a. den stora siljansöringen är snart utrotad. Omfattande åtgärder när det gäller att undanröja olika typer av vandringshinder krävs för att nå målen. Kostnaderna för en miljöanpassning av vattenkraften är avsevärda och sannolikt underskattade. Skall målen nås är det angeläget att alla parter som på något sätt nyttjar resursen strömmande vatten mer aktivt tar sitt ansvar och blir delaktiga i en sådan process.
Levande skogar
Ett av de delmål regeringen uppställer är att ytterligare 900 000 ha skyddsvärd skogsmark skall undantas från skogsproduktion till år 2010. Av detta uppskattas statens ansvar för skydd till 400 000 ha, resten utgörs av frivilliga avsättningar. Den höjda politiska ambitionen sätter sin tilltro till frivilliga avsättningar, vilket är förståeligt mot bakgrund av det intresse skogsägare visat för att skydda värdefull skog. Det är ändå viktigt att slå fast att det är skogsägaren som definierar frivilliga avsättningar av mark. Det går inte att få bred förståelse för miljöpolitiken om staten betraktar frivilligt arbete som något som kan kommenderas fram. När regeringen nu höjer målsättningen till att en halv miljon hektar produktiv skogsmark skall vara frivilligt avsatt till 2010 måste den praktiska politiska konsekvensen bli att staten är beredd att genom utbildning och rådgivning underlätta för markägaren att fatta beslut om hur marken skall nyttjas. Det räcker inte att såsom regeringen påstå att det "kan på goda grunder antas att skogsbruket på frivillig väg fortsätter att skydda kulturhistoriskt intressanta miljöer".
Rikt odlingslandskap
Under miljökvalitetsmålet Rikt odlingslandskap föreslår regeringen bland annat att samtliga ängs- och betesmarker senast år 2010 skall bevaras och skötas på ett sätt som bevarar deras värden.
Av de 15 miljömålen är detta det som medför klart högst statsfinansiella kostnader. Under en tioårsperiod uppskattas kostnaderna till 16,6 miljarder kronor. Merparten budgeteras i Miljö- och landsbygdsprogrammet. Regeringen är dock noga med att påpeka att de uppställda målen bygger på antagandet att Sverige, för åtgärder för landsbygdens miljö, erhåller en finansiering från EU minst i nivå med den nuvarande.
Kristdemokraterna ser att lantbruket fyller en mycket viktig funktion i upprätthållandet av den biologiska mångfalden liksom av kulturmiljövärden. Av den anledningen verkar Kristdemokraterna för en höjning av anslaget 44:1 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur för 2001 med 530 miljoner kronor. Ett starkt bidragande skäl till Kristdemokraternas förslag är att regeringen brustit i förhandlingarna med EU. På grund av regeringens försumlighet med att använda de möjligheter EU-medlemskapet innebär har EG-kommissionen drastiskt skurit ned anslagen från EG-budgeten till det svenska Miljö- och landsbygdsprogrammet.
Men anledning av detta vill Kristdemokraterna särskilt uppmärksamma vikten av att Sverige framöver fullt ut utnyttjar de möjligheter att utveckla ett rikt odlingslandskap som Miljö- och landsbygdsprogrammet och medlemskapet i EU innebär.
God bebyggd miljö
Samhällsplaneringen är navet i utvecklingen av samhället och kommer i framtiden att spela en allt större roll, inte minst när det gäller avfolkningbygderna. Samhällsplaneringen har i många stycken förknippats med växande samhällen men är väl så viktig i bygder med en för stor infrastruktur och tomma lägenheter. För att hela Sverige skall leva är det viktigt att även planera väl i de bygder som lever med en krympande befolkning.
Den centrala beståndsdelen i god samhällsplanering är helhetsperspektivet. Ett antal remissinstanser, bl.a. Kommunförbundet, dåvarande Byggforskningsrådet och Boverket, har uttryckt kritik mot att samhällsplanering lyfts fram som styrmedel utan att hållbar utveckling behandlas i hela dess bredd, utifrån också ekonomiska och sociala aspekter. Regeringen menar att detta inte ingått i arbetet med att formulera delmål för miljökvalitetsmålen. Hur regeringen avser att gå vidare i arbetet med andra dimensioner av hållbar utveckling än den rent ekologiska redovisas inte i propositionen.
Inför det vidare arbetet med att undanröja de stora miljöproblemen inom en generation vill därför Kristdemokraterna betona det ansvar samhällsplaneringen har att se till helheten, vilket innebär ekologisk, ekonomisk, kulturell och social hållbarhet.
Kristdemokraterna vill vidare markera att inventeringen av tysta zoner utgör en mycket viktig del av arbetet med hållbar utveckling. Denna fråga har också lyfts fram av bl.a. SIKA, Byggforskningsrådet och Vägverket. I propositionen medger regeringen att en kartläggning av bullerfria områden bör startas. Kristdemokraterna efterlyser att ett tydligt uppdrag ges till ansvarig myndighet att inleda detta arbete.
Strategier och styrmedel
I redogörelsen för de strategier som skall vara vägledande i arbetet med att nå miljömålen behandlar regeringen informativa, normativa och ekonomiska styrmedel. Kristdemokraterna vill betona vikten av att det offentliga agerar tydligt i syfte att påverka beteendet hos myndigheter, företag, organisationer och enskilda människor i en riktning som bättre överensstämmer med miljömålen. Inte minst viktigt är ekonomiska styrmedel som ger samhället i sin helhet incitament att konsumera mindre energi och släppa ut mindre miljöpåverkande ämnen.
Kristdemokraterna ser därför ett behov av ett mer miljörelaterat skatte- och avgiftssystem där beskattningen på arbete sänks och beskattningen på miljöpåverkan relativt sett höjs. Att det är två led i denna skatteomställning är viktigt att poängtera. Hittills när regeringen talat om grön skatteväxling har skattesänkningen på arbete uteblivit. Istället har mycket begränsade punktinsatser, såsom arbetsgivares möjlighet till höjda avdrag för vidareutbildning av personal, fått symbolisera skattesänkningen och "kompensera" bland annat höjd dieselskatt. Kristdemokraterna har starkt kritiserat sådana begränsade åtgärder, eftersom de dels slår snett och tungt belastar många småföretagare, dels inte når det väsentliga syftet att lindra beskattningen på arbete.
När regeringen nu talar om en grön skatteväxling i storleksordningen 30 miljarder kronor fram till 2010, är det därför av yttersta vikt att de höjda energiskatter som propositionen konkretiserar möts av generella skattesänkningar på arbete, något propositionen inte närmare utvecklar.
Det skall också slås fast att svenska energiskatter och miljöavgifter behöver utformas med betydande hänsyn till förhållanden i omvärlden. Att de ekonomiska styrmedlen är marknadsanpassade är en förutsättning, så att produktion inte ges ett incitament att flytta till områden med lägre ställda krav på miljöanpassning.
Avslutningsvis vill Kristdemokraterna betona vikten av att det fortsatta miljöarbetet och formulerandet av miljömål inte får en utpräglat svensk inriktning, utan att Sverige går i täten för en ambitiös politik på det europeiska planet. De allvarligaste miljöhoten är internationella, i många fall globala. Det gäller bland annat växthuseffekten, ozonskiktsförtunning, försurning, övergödning och spridning av miljögifter och tungmetaller. Föroreningar sprids storskaligt och låter sig inte stoppas av nationsgränser. Därför är ett utvecklat miljösamarbete över nationsgränserna nödvändigt och en av EU:s viktigaste uppgifter.
Stockholm den 21 maj 2001
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Ulf Björklund (kd)
Caroline Hagström (kd)
Johnny Gylling (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Tuve Skånberg (kd)
Annelie Enochson (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Harald Bergström (kd)
Lars Gustafsson (kd)