1 Sammanfattning
Centerpartiet lämnar i denna motion sin syn på hur de av riksdagen fastställda miljömålen bäst ska nås. Vi vill se en politik där människor i alla delar av samhället är involverade. I motionen föreslås förbättringar av den proposition som regeringen lämnat.
Under miljömålet levande skogar föreslås en annan modell för bevarandet av skyddsvärd skog samt bland annat krav på bättre hänsynstagande till det frivilliga miljöarbetet, en samhällsekonomisk konsekvensanalys av skogsavsättningarna, tydliga ersättningsregler och realism i målet om hård död ved. Vidare pekas på behovet av långsiktighet i kalkningen av vatten och skogsmarker. Centerpartiet föreslår en tuffare målsättning vad avser sanering av förorenade områden och återföring av fosfor i kretsloppet än vad regeringen lyckats åstadkomma.
I motionen betonas vikten av att se jordbruket som en resurs i miljöarbetet och ges förslag på hur trafikens miljöpåverkan ska kunna minska. För att uppnå målet om en strålfri miljö behöver kärnkraftsavvecklingen fortsätta.
Centerpartiet påpekar också att helhetssyn och samförstånd måste råda för att miljömålen inte ska motverka varandra.
2 Innehållsförteckning 3
4 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en bred samhällsekonomisk konsekvensanalys av avsättningarna av skyddsvärd skogsmark bör genomföras.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den pågående frivilliga miljöhänsynen i skogsbruket.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ekonomisk ersättning och markersättning.
4. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av inriktningen på avsättningarna av skyddsvärd skogsmark i enlighet med vad i motionen anförs.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de skogliga impedimenten.
6. Riksdagen beslutar i enlighet med vad i motionen anförs om att etappmålet för mängden hård död ved skall vara 25 %.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det är viktigt att det inom ramen för de medel som avsätts för bevarandet av den biologiska mångfalden sker en omfördelning så att ersättning för skador på angränsande skog möjliggörs.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att målet att skogsmarken skall brukas på sådant sätt att fornlämningar inte skadas och så att skador på övriga kända värdefulla kulturlämningar är försumbara senast år 2010 bör omformuleras.
9. Riksdagen fastställer Miljömålskommitténs förslag: "Förorenade områden är identifierade samt undersökta och minst 30 procent av områdena av riskklass mycket stor och stor är åtgärdade senast år 2010."
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljömålet Storslagen fjällmiljö.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om klimatpolitik.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten ger ett långsiktigt besked om att kalkning av vatten och skogsmark kommer att fortgå så länge det behövs.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringens precisering "markanvändningens bidrag till försurning av mark och vatten motverkas genom att skogsbruket anpassas till växtplatsens försurningskänslighet" bör utgå.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en större samordning av miljömålen är önskvärd.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett förfarande från regeringens sida med större samförstånd mellan berörda intressen vad gäller alla miljömål.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att Sverige utnyttjar de EU-stöd och de nivåer vi har rätt att få.
17. Riksdagen beslutar att uppdra åt regeringen att återkomma med ett kvantitativt och tidsbestämt mål för fosfor senast 2003.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att erkänna och ersätta jordbruket för de miljö- och kulturmiljötjänster det levererar till samhället.
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vallstöd i hela landet.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det fortsatta omställningsarbetet efter avställningen av den andra reaktorn i Barsebäck framgent bör koncentreras till att avveckla de reaktorer vars möjligheter att uppnå delmål 1 av kärnkraftsindustrin anses vara begränsade.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det kommunala vetot.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en utökad information till framför allt ungdomar kan minska exponering från solariers skadliga UV-strålning.
23. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör ge Svenska kraftnät i uppdrag att närmare undersöka möjligheterna att i större utsträckning än i dag gräva ned elledningar för att minska exponeringen från elektromagnetiska fält.
24. Riksdagen beslutar att fastställa Miljömålskommitténs förslag: "Senast år 2010 ingår minst 75 procent av fosfor från avfall och avlopp i kretsloppet och kan återföras till jordbruksmark eller annan produktiv mark utan risk för hälsa och miljö."
25. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om energianvändning och energieffektivisering.
26. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av skyddszoner för vattendrag och vattensystem med anslutande miljöer.
27. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillåta byggnation i strandnära miljöer generellt och låta kommunen själv avgöra vilka strandområden som skall vara strandskyddade.
28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utformandet av strategier för restaurering av vattendrag bör ta hänsyn till energiförsörjning, klimat och hälsa, EU:s energimål samt att vattenkraftföretagens kostnader för dessa åtgärder blir begränsade.
29. Riksdagen avslår delmål 1 under Hav i balans, levande kust och skärgård i den del som behandlar marina reservat.
30. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att delmålet Senast år 2005 skall en strategi finnas för hur kustens och skärgårdens kulturarv och odlingslandskap kan bevaras och brukas bör formuleras så att skärgårdens utvecklingsmöjligheter förbättras, inte begränsas och försämras.
31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utformningen av trängsel-/miljöavgifter i storstäder.
32. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda frågan om ett samlat ansvar för infrastruktur.
33. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skattebefria de alternativa drivmedlen.
34. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett tioårsprogram för att introducera miljöriktiga bränslen.
35. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att redan nu slå fast tydliga krav på drivmedelsförsäljare att kunna tillhandahålla biodrivmedel på samtliga större försäljningsställen till år 2005.
36. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ställa upp ett konkret mål som att senast 2005 skall minst 10 % av de fordon som säljs vara nollemissionsfordon.
37. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige driver på för en förändring av Chicagokonventionen så att skatt på flygbränsle tillåts.
38. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behövs en strategi för ökat funktionstänkande.
39. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se jordbruket som en resurs i miljöarbetet.
40. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om allas delaktighet i ett regionalt och socialt samlat Sverige.
41. Riksdagen begär att regeringen, i samband med den första översiktliga rapporteringen till riksdagen om hur arbetet med att nå miljökvalitetsmålen fortskrider, fogar en analys av de konflikter som kommer att uppstå kring målen.
5 Inledning
I den föreliggande propositionen lämnar regeringen, försenat, förslag till delmål och åtgärdsstrategier för 14 av de 15 miljökvalitetsmålen. Centerpartiet välkomnar att propositionen läggs på riksdagens bord för behandling.
Miljömålsarbetet är en naturlig och viktig del av den svenska miljöpolitiken. Genom att sätta upp mål på både lång och kort sikt kan miljöarbetet få en större tyngd. Miljöpolitiken måste utformas så att den blir en naturlig del av alla sektorer och inte blir en isolerad företeelse som bara några sysslar med. Likaledes måste miljöpolitiken ha sin utgångspunkt i den enskilda människan. Här brister regeringen. Trots vackra ord om allas delaktighet står regeringen på område efter område för en politik som baserar sig på ett uppifrånperspektiv där delaktigheten går ut på att bara genomföra centralt bestämda beslut. Miljömålsarbetet måste liksom övrigt miljöarbete framför allt verka och ske underifrån. Utgångspunkten för Centerpartiets motion är att alla aspekter av hållbar utveckling måste beaktas. Ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling kräver en helhetssyn som regeringen, Miljöpartiet och Vänsterpartiet saknar.
Upplägget av denna motion är följande. Först kommer förslag till förbättringar vad gäller miljömålen. I de fall Centerpartiet avstår från att i nuläget lägga fram egna förslag under specifika miljömål hoppas dessa över. Därefter följer stycken gällande allmänna synpunkter och strategier.
6 Levande skogar
Skogen är en av Sveriges största och viktigaste resurser. Sammantaget står skogsindustrin för en stor del av Sveriges export, närmare 94 miljarder kronor årligen. Över hälften av Sveriges nettoexportinkomster kommer från skogsnäringen. Näringen sysselsätter över 90 000 människor i främst gles- och landsbygd och ger arbete åt en mängd företag i andra sektorer. Därtill ger den värdefulla inkomster till landets många skogsägare med ägor av varierande storlek. Skogen har varit med och lagt grunden för den svenska välfärden och är fortfarande en mycket viktig näring för Sverige både vad gäller antalet sysselsatta, dess exportvärde samt omistliga natur- och miljövärden.
Det är viktigt att skogen som resurs värnas och behandlas på ett sådant sätt att olika intressen kan samverka med varandra, inte motverka varandra. Vi menar att regeringen i propositionen inte tar tillräcklig hänsyn till de olika intressen som finns när det gäller ägande, utkomst, skötsel och bevarande av den svenska skogen och dess biologiska mångfald. Regeringen skriver i propositionen om vikten av att alla görs delaktiga i miljöarbetet. Det är naturligtvis rätt och detta har Centerpartiet påpekat i många år. Dock finns det allvarliga grunder för att ifrågasätta om regeringen verkligen menar vad man skriver om denna delaktighet när det kommer till miljömålet Levande skogar. Här verkar denna princip inte gälla. Det är oroväckande.
6.1 Konsekvensanalys
Skyddet av skogsmarken innebär att stora arealer undantas från aktivt skogsbruk. Detta kommer att få stora ekonomiska konsekvenser. Speciellt som över hälften (500 000 ha) av de ytterligare 900 000 ha skog som ska skyddas avsätts genom frivilligt ansvarstagande. Utöver de direkta statsfinansiella kostaderna tillkommer stora kostnader i form av uteblivna intäkter från skogsbruket och minskad sysselsättning i främst redan hårt tyngda områden. Dessa kostnader bör tydliggöras. Regeringen intar i propositionen ett alltför snävt synsätt när man i stort sett bara pratar om de statsfinansiella kostnaderna. Centerpartiet anser därför att en bred samhällsekonomisk konsekvensanalys av avsättningarna av skyddsvärd skogsmark bör genomföras. Detta bör ges regeringen till känna.
6.2 Frivillig miljöhänsyn
Centerpartiet är starkt kritiskt till regeringens förhållningssätt i denna fråga. De många och stora frivilliga insatser som görs av Sveriges skogsägare, inte minst inom det småskaliga familjeskogsbruket genom miljö- och ståndortsanpassning verkar regeringen glömma bort. Skogsbruket certifieras i en ökande takt, vilket är ett viktigt led i en marknadsanpassning där stora miljökrav ställs på både skötselmetoder och övrigt skogsbruk. Den enskilde skogsägaren är mycket viktig för miljöhänsynen i skogsbruket och måste självfallet få full kompensation när skogsarealer till följd av statligt ingripande avsätts för annat ändamål än skoglig produktion. Staten har här ett huvudansvar för att den enskilde skogsägaren inte kommer i kläm vad avser såväl ersättningsfrågor som myndighetsutövningen. De mycket höga mål som angetts beträffande avsatta arealer innebär ett stort anslagsbehov under planeringsperioden. De avsatta medlen i nuvarande budget är otillräckliga för att nå dessa mål inom rimlig tid och med rimliga förutsättningar för skogsbrukets långsiktiga planering. Vad som ovan anförs om den pågående frivilliga miljöhänsynen i skogsbruket bör ges regeringen till känna.
6.3 Ersättningsfrågor
Det är ett måste för alla inblandade och berörda, inte minst för markägarna, att det finns långsiktiga och tydliga regler för skyddet av den biologiska mångfalden. När staten pekar ut vissa områden som är särskilt intressanta att bevara är det viktigt att den enskilde markägaren inte drabbas på ett negativt sätt. Staten måste ta sitt ansvar att se till att detta inte sker. Markägaren måste ges skälig ersättning för de miljöinsatser som görs vid bildandet av olika typer av reservat. Detta kan ske genom ekonomisk kompensation eller allra helst genom att ersättningsmark erbjuds. Utan en skälig ersättning försvåras möjligheterna för att få förståelse hos berörda markägare som drabbas av inskränkningar i nyttjandet av sin mark. När det gäller jakt- och fiskeverksamhet i de skyddade områdena är det att anse som en självklarhet att dessa kan bedrivas i normal omfattning. Det är av avgörande vikt att få en politik som människor känner acceptans för och tilltro till annars kan man aldrig räkna med att skogsägare ska fortsätta att göra frivilliga åtaganden som innebär att mark tas ur skoglig produktion.
Ekonomisk kompensation löser dock inte alla problem. Många markägare som avstår sin mark till reservat eller accepterar andra inskränkningar för att skydda den biologiska mångfalden vill inte ge upp sitt skogsbruk. En verksamhet som i många fall gått i arv i flera generationer. Just mot bakgrund av detta är det viktigt att möjligheten till ersättningsmark, där så är möjligt, prövas noggrant innan instrumentet ekonomisk ersättning används. Vad som ovan anförs om ekonomisk ersättning och markersättning bör ges regeringen till känna.
6.4 Ny modell för bevarande av skyddsvärd skogsmark
Centerpartiet anser att det är dags att lansera ett nytt sätt att se på bevarandet av skyddsvärd skogsmark. Speciellt som blickarna för skyddet nu riktas mot Svealand och Götaland där ägoförhållanden, struktur och den skyddsvärda skogsmarken ser annorlunda ut än i norra Sverige. I stort sett all skogsmark i södra Sverige är någon gång brukad eller hävdad om den fortfarande inte är det. Det betyder att det som ska bevaras och skyddas är beroende av aktiv skötsel och förvaltning, annars tappas bevarandevärdet genom till exempel igenväxning. Den modell som regeringen valt är inte anpassad efter dessa rådande förhållanden. Inte heller tar regeringen hänsyn till det stora frivilliga miljöarbete som görs av skogsägarna, ofta dokumenterat i gröna skogsbruksplaner.
Regeringen anger i propositionen att målet om hur mycket ytterligare skog som ska undantas från skogsproduktion fram till 2010 ska sättas till 900 000 ha. Miljömålskommitténs förslag var 800 000 ha under samma tid. Vid en första anblick kan säkert många uppfatta denna ambitionshöjning som en god sak. Dock är det inte så enkelt. Höjningen riskerar att motverka sitt syfte. Kvalitetssäkringen av de arealer som avsätts kan komma att bli bristfällig. Redan nu finns tydliga tecken på detta. Dessutom anser vi att regeringen med höjningen inte heller tar hänsyn till det frivilliga arbete som beskrivs på annan plats i denna motion. Därtill kan det starkt ifrågasättas om de resurser regeringen avsätter är tillräckliga för att klara det mål man sätter upp.
Centerpartiet förelår en modell där staten, i stället för renodlad avsättning av skogsmark, stimulerar skogsägarna att arbeta med så kallade kombinerade mål och förstärkt naturvårdshänsyn. Denna modell med köp av bevarandetjänster skulle möjliggöra ett fortsatt nyttjande av skogsmarken samtidigt som värdefulla miljöer och värden skyddas. Modellen är särskilt viktig för familjeskogsbruket där brukande och boende sammanfaller. Sammantaget skulle detta innebära att bygder med stora bevarandevärden tillåts fortleva genom att människor fortfarande kan få en utkomst av sin skog. Vi anser att detta är en modell som kan få en stor acceptans hos berörda parter samtidigt som skyddsvärda områden i skogen bevaras. Speciellt viktig är den ovan beskrivna modellen då de områden som kommer att anses som intressanta att bevara är hävdade och brukade. Därtill skulle möjligheten att verkligen bevara skyddsvärda områden öka.
Centerpartiet anser mot bakgrund av detta att etappmålet för hur stor areal skyddsvärd skog som ska undantas från skogsproduktion till år 2010 bör omformuleras. Riksdagen bör uppdra åt regeringen att återkomma med ett miljömål för skyddsvärd skogsmark i enlighet med vad som anförs i motionen. Riksdagen bör begära att regeringen lägger fram förslag till ändring av inriktningen på avsättningarna av skyddsvärd skogsmark.
6.5 Impediment
De skogliga impedimenten omfattar betydande arealer. Med den definition som används i Riksskogstaxeringen uppgår impedimentsarealerna till ca 5,85 miljoner ha. Dessa områden åtnjuter i praktiken ett starkt skydd mot avverkning. I andra länder är det inte ovanligt att dessa arealer räknas in i den areal som anses skyddad. Med tanke på att regeringen ämnar driva igenom ett beslut med en stor avsättning av skogsmark är det viktigt att de skogliga impedimenten redovisas utifrån ett med Europa i övrigt enhetligt skogsmarksbegrepp. Detta för att Sverige på ett korrekt sätt ska redovisa hur mycket skogsmark som åtnjuter skydd enligt olika regelverk samtidigt som detta naturligtvis har betydelse för de nya arealer som ska avsättas för skydd. Vad som ovan anförs om de skogliga impedimenten bör ges regeringen till känna.
6.6 Realism i målet om död ved
Regeringen föreslår också i propositionen att mängden hård död ved ska öka med minst 40 procent i hela landet och med avsevärt mer i områden där den biologiska mångfalden är särskilt hotad fram till 2010. Miljömålskommittén hade i sitt förslag en annan syn om en 25-procentig ökning under samma tid. Redan den 25-procentiga ökningen är ett tufft ställt mål som kan bli svårt att nå utan negativa konsekvenser för skogsbruket. Den 40-procentiga ökningen ter sig i ljuset av detta som orealistisk. Om etappmålens trovärdighet, och därmed miljömålen i sig, inte ska undergrävas krävs att de är realistiska för olika inblandade intressen. Ökningen av mängden död ved måste ske med stor uppmärksamhet avseende utvecklingen av skadegörare och då särskilt insekter. Speciellt viktigt är detta i utpräglade granområden. Det är synd att regeringen väljer att gå ifrån det samförstånd som fanns med skogsbruket. Detta ökar på intet sätt förståelsen för höjningen. Regeringens förslag avseende mängden död hård ved bör därför förändras av riksdagen. Målsättningen som Miljömålskommittén slog fast om en 25-procentig ökning bör vara det som riksdagen beslutar. Vad som ovan anförs om etappmålet för mängden hård död ved bör riksdagen besluta.
6.7 Skador på angränsande skog
Mark som angränsar till ett reservat kan på olika sätt drabbas negativt av detta. Genom att skogen inom reservatet inte sköts och förvaltas på ett aktivt sätt kan t.ex. följderna av stora insektshärdar och insektsangrepp bli stora. Skogliga avsättningar kräver omfattande skötselåtgärder för att bevara och utveckla miljövärden. Detta gäller i hög grad avsättningar i lövskog. Det är naturligtvis viktigt att det klart och tydligt framgår vem som har ansvar för de skador som kan uppstå på angränsande mark. Inte minst är detta viktigt för att få en god acceptans för skyddet av den biologiska mångfalden. Vi menar att det är viktigt att det inom ramen för de medel som avsätts för bevarandet av den biologiska mångfalden sker en omfördelning så att ersättning för skador på angränsande skog möjliggörs. Detta bör ges regeringen till känna.
6.8 Skydd för kulturmiljövärden
Det kan konstateras att en mycket stor del av kulturmiljövärdena i skogen inte är tillräckligt väl kartlagda och synliggjorda - ett arbete som är utomordentligt resurskrävande både regionalt och lokalt. Redan i dag är medelstilldelningen för dessa insatser otillräcklig för skogsvårdsorganisationen och länsantikvarieenheterna, vilka har ett direkt ansvar för denna kartläggning. Innan inventeringar gjorts som pekar ut fornminnen och andra kulturmiljövärden är det inte rimligt att säga att inga skador ska uppstå. Utan denna inventering sätts markägaren i en orimlig situation. Med hänsyn till dessa förhållanden samt mängden av kulturmiljöobjekt runt om i hela landet, anser vi att etappmålet på denna punkt är orealistiskt. Målet att skogsmarken ska brukas på sådant sätt att fornlämningar inte skadas och så att skador på övriga kända värdefulla kulturlämningar är försumbara senast år 2010 bör omformuleras. Detta bör ges regeringen till känna.
7 Giftfri miljö
Centerpartiet har i samband med att regeringen lade fram proposition 2000/01:65 Kemikaliestrategi för Giftfri miljö redovisat förslag som skulle förbättra den svenska kemikaliepolitiken. Vi avstår från att ta upp dessa frågor igen utan hänvisar till vår motion i detta ärende .
I nu liggande proposition behandlas förorenade områden. Detta är en synnerligen viktig del av miljömålet Giftfri miljö. Förorenade områden kan om de inte saneras leda till skada på människor, djur, natur och naturresurser. För att minska riskerna för läckage från de förorenade områdena är det viktigt att resurser avsätts till sanering av dessa. Centerpartiet avsätter därför mer resurser än regeringen till sanering av förorenade områden.
Förorenade områden finns inte sällan i tätorter eller tätortsnära områden. Saneringen av dessa områden är viktig inte bara för att slippa skadliga läckage utan också för att få möjlighet att kunna minska exploateringstrycket på andra områden. Genom att sanera förorenade områden kan dessa tas i bruk för olika aktiviteter, bland annat boende, vilket i sin tur alltså minskar behovet av att exploatera mark som tidigare inte använts eller används i jord- och skogsbruk. Detta minskade exploateringstryck är positivt för den tätortsnära biologiska mångfalden.
Centerpartiet anser att det är olyckligt att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet sänker ambitionerna som Miljömålskommittén lade fram i sitt betänkande vad gäller sanering av förorenade områden. Det förslag till etappmål som Miljömålskommittén presenterade men som regeringen tagit bort lyder "Förorenade områden är identifierade samt undersökta och minst 30 procent av områdena av riskklass mycket stor och stor är åtgärdade senast år 2010." Regeringen menar att detta delmål blir svårt att nå och förändrar det därför. Detta står i motsats till bland annat miljömålet om levande skogar där regeringen tvärtom skärper kommitténs förslag. Noterbart är att remissinstanserna i princip är positiva till Miljömålskommitténs förslag och därmed anser att det är möjligt att uppfylla. Vår uppfattning är att det etappmål som Miljömålskommittén föreslog för marksanering ska fastställas. Detta bör riksdagen besluta.
8 Storslagen fjällmiljö
Redan idag finns det mycket stora arealer reservat- och nationalparksområden i fjällvärlden. Exempelvis är 44 procent av all fjällskogsareal skyddad i någon form. En rimlig och riktig handlingsväg torde vara att införa de i propositionen föreslagna målen först och främst för dessa redan skyddade områden.
Om de angivna målen sätts upp generellt för hela fjällkedjan kommer förutsättningarna för rennäringen och annan lokal verksamhet att försämras på ett mycket påtagligt sätt. Likaledes skulle det försvåra möjligheterna att ge service till de människor som för olika rekreationsändamål kommer för att ta del av de skyddade områdena. Detta vore enligt vårt tycke olyckligt. Det behövs en balans mellan möjligheterna till lokal verksamhet, friluftsliv och skyddet av vår värdefulla natur. Enligt vårt sätt att se det måste dessa intressen samverka, inte motverka varandra. Det är också möjligt med en rätt utformad politik. Vi anser också att det är viktigt att miljömålet inte omöjliggör en framtida utbyggnad av vindkraft i berörda områden. Vi anser att det behövs en ordentlig konsekvensanalys om hur propositionens förslag påverkar lokalbefolkningen i berörda områden. Vad som ovan anförs om miljömålet Storslagen fjällmiljö bör ges regeringen till känna.
9 Begränsad klimatpåverkan
Detta miljömål avser regeringen att lägga fram en proposition om under hösten 2001, eller har i alla fall som målsättning att göra det, för denna proposition är redan försenad. Centerpartiet vill i detta sammanhang rikta kritik mot regeringens saktfärdighet med att presentera den så viktiga klimatpropositionen. Gång på gång har denna proposition skjutits upp. Utan en egen klimatstrategi får Sverige svårare att i internationella sammanhang hävda tuffa utsläppsminskningar och överenskommelser.
Klimatfrågan är en av de absolut viktigaste frågorna på miljöområdet. Mänsklighetens påverkan på den naturliga växthuseffekten kan få ödesdigra konsekvenser för både nu levande och kommande generationer. Främst drabbas utvecklingsländerna som många gånger redan har en hårt ansträngd ekologi. Flera länder riskerar bokstavligen att försvinna när havsnivån höjs och lägger landmassor under sig. Torra områden riskerar att bli ännu torrare när medeltemperaturerna stiger. Vindar och havsströmmar kan komma att förändras, vilket får konsekvenser för klimatet. Klimatförändringar kan också betyda att växt- och djurliv blir utsatt för bestående skador. De ekonomiska konsekvenserna av de globala förändringarna i klimatet, till följd av stormar, översvämningar och andra naturkatastrofer, är betydande. Politiken måste inriktas på att förebygga att problem uppstår men också att förbereda samhället på de effekter som ändå kommer att inträffa till följd av gamla problem. Sverige måste vara ett föregångsland vad gäller klimatpolitik. Enkelt uttryckt så måste vi städa framför egen dörr.
Vi måste lämna fossilsamhället bakom oss. Energiproduktion och transporter står tillsammans för en mycket stor del av de svenska utsläppen av växthusgaser. Ett hållbart energi- och transportsystem måste med nödvändighet bygga på förnybara energislag samtidigt som resurseffektiviteten måste öka. Centerpartiet förespråkar att ett system för handel med utsläppsrättigheter införs. I detta sammanhang vill vi påpeka att det är viktigt att denna handel inte motverkar en god teknikutveckling. Centerpartiet har i tidigare motioner förklarat skälen till varför vi förespråkar handel med utsläppsrättigheter. Därför avstår vi från detta i denna motion.
Sverige måste ta täten och driva på världssamfundet när det gäller klimatfrågorna. Alla delar av samhället måste vara engagerade i arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser. Detta kan tyckas som en självklarhet, men det tål att påpekas då regeringen på område efter område inte tagit till sig detta synsätt utan tror att enbart statliga beslut räcker för att komma till rätta med de problem som uppstått och kommer att uppstå.
Centerpartiet välkomnar att regeringen i vårpropositionen 2001 anslår medel till så kallade Klimatpolitiska program. Däremot anser vi det olyckligt att dessa inte inrättas förrän 2004. Centerpartiet har avsatt medel för att dessa program ska kunna starta tidigare, redan från och med 2001. Centerpartiets bestämda uppfattning är att dessa program inte ska bindas upp med krav på att generera arbetstillfällen. Vad som ovan anförs om klimatpolitik bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet kommer att återkomma med mer om hur den svenska klimatpolitiken ska utformas när regeringen väl presenterar klimatpropositionen.
10 Bara naturlig försurning
Att komma till rätta med försurningsproblemen kräver minskade utsläpp av försurande ämnen samtidigt som markernas buffringsförmåga måste öka. Det är också viktigt att få en övergång till drivmedel som inte ger försurande utsläpp. Kalkning och andra åtgärder som syftar till att förbättra markernas värden måste samordnas och ordentliga resurser avsättas. Centerpartiet tar detta problem på största allvar och har därför under en rad år avsatt mer pengar till kalkning än vad regeringen gjort. Då återhämtningsprocessen är lång är det viktigt att åtgärder vidtas redan nu och att staten ger ett långsiktigt besked om att kalkning av vatten och skogsmark kommer att fortgå så länge det behövs. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringen anger att miljömålet "Bara naturlig försurning" bör innebära att "markanvändningens bidrag till försurning av mark och vatten motverkas genom att skogsbruket anpassas till växtplatsens försurningskänslighet". Vad som sedan menas med detta är dock diffust, och propositionen ger ingen större vägledning. Regeringens försök till att förklara sig stannar vid att säga att det krävs åtgärder som kraftigt dämpar näringsläckage i samband med föryngringsavverkning i områden som har högt kvävenedfall. Därtill hänvisas till att det finns mål om att öka lövskogsarealen och att detta kan bidra till att minska skogsbrukets bidrag tillförsurningen. Effekterna av inslag av lövträd i skogsbruket får enligt vår mening inte överskattas samtidigt som det är viktigt att se till skogsbrukets lönsamhet. I den hårda konkurrens som råder måste näringens förmåga att producera barrskog med hög kvalitet säkerställas. Centerpartiet anser att regeringens precisering "markanvändningens bidrag till försurning av mark och vatten motverkas genom att skogsbruket anpassas till växtplatsens försurningskänslighet" bör utgå. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Centerpartiet återkommer på annan plats i denna motion till förslag om hur trafikens miljöpåverkan kan minskas.
11 Ingen övergödning
Övergödningen är ett stort problem, och det är ett måste att alla tar ett ansvar för att minska den negativa inverkan. Att minska jordbrukets läckage och utsläppen från avloppsreningsverk och trafik är viktiga åtgärder. Under miljömålet Ett rikt odlingslandskap pekar vi på vikten av ett bibehållet och gärna förstärkt vallstöd för att uppnå det målet. Även för att uppnå detta miljömål är vallstödet av stor betydelse.
Jordbruket har en nyckelroll att spela när det gäller möjligheterna att klara av de svenska miljömålen. På annan plats i denna motion finns ett yrkande om att jordbruket måste ses som en resurs i miljöarbetet. I detta sammanhang vill Centerpartiet påpeka att uppfyllelsen av de olika miljömålen är beroende av varandra. Om effekterna av ett miljömål är att jordbruksföretagens lönsamhet försämras och att möjligheterna att hålla djur i hobby- och rekreationssyfte försvåras kommer detta direkt att få återverkan på andra miljömål. Ett exempel på detta är målen Ingen övergödning och Ett rikt odlingslandskap. Genom att nära nog straffa ut, speciellt de mindre gårdarna, under målet Ingen övergödning kommer man inte att kunna uppfylla målet om ett rikt odlingslandskap. Centerpartiet anser att det är en stor brist att regeringen presenterar ett förslag där hänsynen mellan de olika miljömålen leder till ovan beskriva utveckling på flera områden. En större samordning mellan miljömålen är önskvärd. Detta bör ges regeringen till känna.
Det helhetsgrepp som nu tas i jordbruksnäringen avseende ammoniakavgång, fosforförluster och kväveutlakning i form av en omfattande informations- och rådgivningskampanj under namn Greppa Näringen ska uppmuntras. Detta frivilliga arbete kommer att få betydelse för miljömålen Ingen övergödning, Grundvatten av god kvalitet och Bara naturlig försurning. Regeringens ovilja att få till samförstånd mellan jordbruket och staten vad gäller miljömålen genom att ensidigt höja de i Miljömålskommittén framarbetade målen är inte bra. Centerpartiet efterfrågar ett förfarande från regeringens sida med större samförstånd mellan berörda intressen vad gäller alla miljömål. Detta bör ges regeringen till känna.
Ska jordbruket kunna uppnå de mål som regeringen fastställer i propositionen som innebär en skärpning mot Miljömålskommitténs delmål är det viktigt att statliga resurser avsätts för att hjälpa näringen. Centerpartiet vill i detta sammanhang peka på vikten av att Sverige utnyttjar de EU-stöd och de nivåer vi har rätt att få. Vad som ovan anförs om statligt stöd och EU-stöd bör ges regeringen till känna.
11.1 Fosfor
Regeringen meddelar att man avser att återkomma med ett kvantitativt och tidsbestämt mål för fosfor senast år 2005. Vi beklagar denna saktfärdighet. Centerpartiet har tidigare motionerat om en förbättrad politik rörande den kritiska resursen fosfor . I betänkande 2000/01:MJU16 och betänkande 2000/01:MJU21 har Centerpartiets yrkanden avslagits bland annat med hänvisning till att Naturvårdsverket fått i uppdrag att ta fram en långsiktig strategi för återföring av fosfor till åkermark.
Centerpartiet anser att det är synd att riksdagen inte vill, kan eller orkar flytta fram positionerna när det gäller fosfor. Speciellt som några av yrkandena kan genomföras utan att Naturvårdsverkets uppdrag föregrips eller störs på annat sätt. Detta gäller bland annat förslaget om upprättande av en grönbok om fosforhushållning på EU-nivå samt inrättandet av en internationell fosforkonvention. Med tanke på att våra yrkanden nyligen behandlats av riksdagen kommer vi i denna motion inte att återupprepa dessa yrkanden, även om vi naturligtvis fortfarande står bakom dem.
Riksdagen måste nu råda bot på den saktfärdighet som regeringen intar i fosforfrågan. Centerpartiet anser, med tanke på att våra yrkanden har blivit avslagna, att en lämplig väg för riksdagen är att uppdra åt regeringen att återkomma med ett kvantitativt och tidsbestämt mål för fosfor senast 2003. Detta bör riksdagen besluta.
Mer om fosfor återfinns under miljömålet God bebyggd miljö.
12 Ett rikt odlingslandskap
Det svenska odlingslandskapet och kulturlandskapet är en omistlig natur- och kulturmiljöresurs som framtida generationer måste få uppleva. Möjligheterna att bevara och utveckla det unika landskapet för framtida generationer är intimt förknippat med svenskt jordbruks fortlevnad. Utan jordbruksföretag av blandad storlek i hela landet kommer detta miljömål, men även många flera, att bli omöjliga att nå. Det är viktigt att betona att de mindre jordbruken som många gånger bedrivs i kombinationssyfte är en nödvändig del i miljömålsarbetet, särskilt i skogs- och mellanbygderna. I en tid då tendensen mot allt större enheter är tydlig är det viktigt att forma en politik som möjliggör även de mindre enheternas fortlevnad. De stora miljö- och kulturmiljötjänster som det svenska jordbruket levererar måste erkännas. Samhället måste ersätta lantbruket för dessa tjänster. Vad som ovan anförs om att erkänna och ersätta jordbruket för de miljö- och kulturmiljötjänster det levererar till samhället bör ges regeringen till känna.
Det kan tyckas som en självklarhet att möjligheterna att nå de mål som finns inom miljömålet ett rikt odlingslandskap inte kan nås om vi inte har betande djur i hela landet. Tyvärr finns dock krafter i samhället som inte inser detta eller anser det, varför vi finner det nödvändigt att påpeka detta. Det öppna lanskapet kommer inte att kunna hävdas om jordbruksföretagen, främst de små, slås ut samtidigt som krångliga och generellt utformade regler omöjliggör småskalig djurhållning i hobby- och rekreationssyfte.
För att nå målet om utökade arealer hävdad ängs- och betesmark krävs att nötköttsproduktionens konkurrenskraft förstärks. Det är i sammanhanget viktigt att inse att inga nötköttsproducenter kan driva sina företag på ett rationellt sätt med endast naturbetesmarker som foderresurs. För att kunna hålla naturbetesmarkerna öppna med hjälp av bete under betesperioden krävs att det finns möjlighet att producera vinterfoder. Likaledes är det viktigt att utveckla former för betesdrift. Vallstödet är ett viktigt styrmedel för att bevara ett rikt och öppet odlingslandskap. Det är av yttersta vikt att vallstödet bibehålls och gärna stärks, vilket möjliggör för producenter att fortsätta med djurhållning och nyttjande av naturbetesmarkerna. Vallstödet måste vara tillgängligt i hela landet. Vall och betesmarker är nödvändiga komplement till varandra, och detta bör erkännas. Inte bara målet om ett rikt odlingslandskap är beroende av vallodling. Även miljömålet Ingen övergödning gynnas av vallodling. Vad som ovan anförs om vallstöd i hela landet bör ges regeringen till känna.
13 Säker strålmiljö
13.1 Delmål 1
Tillförseln av radioaktiva ämnen bör hållas på lägsta möjliga nivå. Den av regeringen föreslagna målsättningen att det individuella dostillskottet skall understiga 0,01 mSv per person och år får i detta perspektiv betraktas som rimlig. Denna uppfattning delas även av de i Sverige ansvariga tillsynsmyndigheterna SSI och SKI. Det är därför anmärkningsvärt att företrädare för kärnkraftsindustrin i form av bl.a. Barsebäck AB, Forsmarks kraftgrupp AB och Ringhals AB inte delar tillsynsmyndigheternas uppfattning om att detta delmål är möjligt att uppnå.
Kärnkraftsindustrins synpunkter på att detta delmål inte är möjligt att uppnå väcker ytterligare frågeställningar kring den svenska kärnkraftsproduktionens framtid.
Som ett led i att uppnå detta delmål bör arbetet således inriktas på att i största möjliga mån begränsa tillkomsten av ytterligare radioaktiva ämnen och därigenom även begränsa riskerna för att det individuella dostillskottet från vissa verksamheter ska överstiga 0,01 mSv per år.
Den avveckling av kärnkraften som påbörjats som en del av omställningen av det svenska energisystemet måste därför ses som ett steg i rätt riktning. Det fortsatta omställningsarbetet bör efter avställningen av den andra reaktorn i Barsebäck framgent koncentreras till att avveckla de reaktorer vars möjligheter att uppnå detta delmål av kärnkraftsindustrin anses vara begränsade. Detta bör ges regeringen till känna.
Genom att genomföra en avveckling av befintliga kärnkraftsreaktorer kan tillförseln av radioaktiva ämnen begränsas. Detta är även viktigt med tanke på att det idag inte finns någon tillfredsställande metod för hur det radioaktiva avfallet från kärnkraftsindustrin ska slutförvaras. Det faktum att ingen kommun idag säger sig vara beredd att ta på sig ansvaret för ett djupförvar i berg gör att frågan under en lång tid framöver kommer att förbli olöst. Det är viktigt att det kommunala vetot i denna fråga är absolut, med tanke på de effekter ett djupförvar kan komma att få för kommunernas framtida utvecklingsmöjligheter. Detta bör ges regeringen till känna.
13.2 Delmål 2
Under senare tid har antalet inrapporterade fall av hudcancer ökat markant. En av orsakerna till denna ökning kan sägas vara det svenska folkets ökande solbadande. En allt större grad av exponering för skadlig UV-strålning från solen, både i form av en ökande andel svenskar som reser på solsemester och förändrade solvanor inom landet anses vara orsakerna till denna ökning. Detta i kombination med en uttunning av det skyddande ozonlagret medför att antalet fall av hudcancer även bland unga människor ökar.
Centerpartiet delar regeringens uppfattning om att en förändring kan komma till stånd med relativt enkla medel. Det delmål som regeringen fastslår i propositionen är rimligt. Däremot anser Centerpartiet att ökade informationsinsatser även bör göras vad avser riskerna med en för individen ofta återkommande användning av solarier, där huden under kort tid utsätts för en kraftig exponering av UV-strålning. Genom en utökad information till framför allt ungdomar kan en minskad exponering av solariers skadliga UV- strålning uppnås. Detta bör ges regeringen till känna.
13.3 Delmål 3
Kunskapen kring riskerna med elektromagnetiska fält är idag bristfälliga. Samtidigt leder utvecklingen i samhället till en allt större grad av exponering av denna typ av strålning i form av en ökande förekomst av mobiltelefonmaster och även i form av ledningsgator för kraftnätet. Regeringen redogör i propositionen för att ytterligare forskning ska ske inom området. Centerpartiet välkomnar detta initiativ. Regeringen bör vidare ge Svenska kraftnät i uppdrag att närmare undersöka möjligheterna att i större utsträckning än idag gräva ned elledningar för att minska exponeringen från elektromagnetiska fält. Detta bör ges regeringen till känna.
14 God bebyggd miljö
En god bebyggd miljö med hushållning med mark, vatten och andra resurser är mycket viktig såväl för människors välbefinnande som för miljön.
Regeringen har tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet olyckligtvis valt att ta bort det förslag till delmål avseende fosforåterföring som Miljömålskommittén presenterade. Miljömålskommitténs delmål löd: Senast år 2010 ingår minst 75 procent av fosfor från avfall och avlopp i kretsloppet och kan återföras till jordbruksmark eller annan produktiv mark utan risk för hälsa och miljö." Centerpartiet anser att detta var ett mycket bra mål och anser att det ska kvarstå. Vi menar att detta mål är fullt möjligt att nå med den strategi för fosfor som vi föreslagit . Tyvärr har riksdagen med hänvisning till att regeringen avser att ge Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram en långsiktig strategi för återföring av fosfor till åkermark valt av avslå våra förslag. Centerpartiet föreslår således att Miljömålskommitténs förslag att "senast år 2010 ingår minst 75 procent av fosfor från avfall och avlopp i kretsloppet och kan återföras till jordbruksmark eller annan produktiv mark utan risk för hälsa och miljö" skall fastställas. Detta bör riksdagen besluta.
Enligt energiöverenskommelsen som ingåtts mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska landets energiförsörjning tryggas genom ett energisystem som grundas på varaktiga, helst inhemska och förnybara energikällor samt en effektiv energianvändning. Riksdagen har fastställt att användningen av fossila bränslen ska hållas på en låg nivå för att uppfylla FN:s klimatöverenskommelse i Kyoto. I Sverige kommer därmed biobränslen att ha en central betydelse för ett hållbart energisystem, vilket ger svenskt jord- och skogsbruk en ökad betydelse i frågan om framställning av biobränslen.
En av de grundläggande förutsättningarna för att en uthållig tillväxt ska kunna garanteras är att energiproduktion och konsumtion sker på ett uthålligt sätt. För att detta skall vara möjligt är det nödvändigt att energianvändningen är effektiv. Med detta menas att olika energislag ska produceras och konsumeras på ett rationellt sätt. Genom att värma våra bostäder med biobränslen istället för med direktverkande el kan stora effektivitetsvinster göras samtidigt som stora mängder elenergi frigörs, vilket kommer den svenska basindustrin till del.
Det höga oljepriset under det gångna året i kombination med låga elpriser har lett till att många har valt att övergå från olja till el för att värma sin bostad. Detta har ökat behovet av effekt, särskilt kalla dagar. Centerpartiet anser att förändringar behöver göras vad gäller bidragsreglerna för konvertering från el till uppvärmning med fjärrvärme eller husegen värmekälla.
I syfte att minska effektuttaget till en lägre kostnad bör även delkonvertering i nära framtid bli bidragsberättigad. Genom detta ökar incitamenten för konsumenterna att göra även mindre konverteringar i energibesparande syfte. Innan ytterligare åtgärder tas i beaktande bör resultatet av denna regelförändring utvärderas. Energieffektivisering i sig själv är på lång sikt lönsam för konsumenterna. Staten kan genom engångsinsatser vid investeringar bidra till att investeringar på kortare tid får ekonomisk bärighet.
För att delmålet ska kunna komma att uppfyllas är det nödvändigt att förändra regelverket för taxeringsvärdet av fastigheter för att skapa ytterligare incitament för fastighetsägare att genomföra energieffektiviserande åtgärder. Vad som ovan anförs om energianvändning och energieffektivisering bör ges regeringen till känna.
Det är viktigt att miljömålet God bebyggd miljö utformas så att den biologiska mångfalden i det moderna och urbaniserade samhället kan bevaras och återskapas. Då Centerpartiets yrkande i detta hänseende ännu inte behandlats av riksdagen avstår vi från att lägga något yrkande kring detta i nuläget. Motivering och yrkande återfinns i Centerpartiets miljömotion från allmänna motionstiden hösten 2000.
15 Levande sjöar och vattendrag
Sjöar och vattendrag har alltid spelat en stor roll såväl för människan som för andra arter och växter. Dessa stora värden ska skyddas och bevaras. Det är dock nödvändigt med en balans mellan olika intressen. Likaså är det viktigt att ta hänsyn till lokala förhållanden och inte skapa generella regelverk som drabbar vissa områden negativt.
15.1 Delmål 1
Regeringen föreslår i propositionen en förstärkning av skyddet mot.ex.ploatering och olämplig mark- och vattenanvändning inom områden med höga natur- och kulturvärden. Regeringen menar att detta förstärkta skydd bör omfatta miljöer såväl under som ovan vattenytan och anslutande markområden med kulturlämningar och anläggningar. För att uppnå detta skydd pekar regeringen i propositionen på möjligheten att införa generella skyddszoner utmed vattendrag men även hela vattensystem med anslutande miljöer. Centerpartiet delar inte regeringens uppfattning om att ett införande av generella skyddszoner är ett alternativ för att uppnå delmålet. Frågan om skyddszoner kring vattendrag bör ligga inom det kommunala ansvarsområdet och införas av kommunen i samråd med länsstyrelse och Naturvårdsverket. Det kommunala vetot, i enlighet med principen om det kommunala självstyret, gäller. Vad som ovan anförs om införande av skyddszoner för vattendrag och vattensystem med anslutande miljöer bör ges regeringen till känna.
Många människor vill flytta till attraktiva boplatser vid vatten. Strandskyddet gör att attraktiva boplatser inte kan tas i anspråk. Centerpartiet anser att den utformning som strandskyddet har idag bör förändras. Detta står inte i konflikt med det av regeringen föreslagna delmålet. Genom att tillåta byggnation i strandnära miljöer generellt och låta kommunen själv avgöra vilka strandområden som ska vara strandskyddade, kan fler attraktiva boendemiljöer skapas. Detta bör ges regeringen till känna.
15.2 Delmål 2
Regeringen ställer i sin proposition upp ambitiösa mål vad gäller restaurering av vattendrag. Det är dock inte lätt att tolka vad dessa mål kommer att få för konsekvenser för främst den småskaliga vattenkraften. Klart är dock att det finns stor risk för att de åtgärder som föreslås för att uppnå delmålet kan komma att inverka negativt på vattenkraften och i förlängningen kan medföra ökade svårigheter att utveckla ny vattenkraft. Detta är även något som framgår tydligt i regeringens proposition där utgångspunkten bör vara att nuvarande produktionskapacitet bibehålls.
Regeringens formulering leder till att målkonflikter uppkommer inom ett flertal områden som även de är prioriterade. Detta gäller områden som exempelvis målen i Kyotoprotokollet, målen i EU:s grönbok om energiförsörjning samt EU:s direktivförslag om främjande av elproduktion från förnybara energikällor.
Att viss typ av vattenkraftsutbyggnad innebär negativ miljöpåverkan är olyckligt. För att i största möjliga grad undvika detta pågår för närvarande ett forskningsarbete med syfte att minska miljöpåverkan från vattenkraften. I detta arbete ingår även företrädare från energibranschen, vilket visar att även denna är beredd att ta ett miljöansvar. Resultatet av detta arbete bör tas till vara genom att de småskaliga vattenkraftverk som idag inte nyttjas återställs till sin ursprungliga funktion med de miljöförbättringar som forskningsarbetet möjliggjort.
Vid utformandet av åtgärdsstrategier för restaurering av vattendrag är det viktigt att inriktningen på dessa strategier är bredare än vad som föreslås i regeringens proposition. Vid utformandet av strategier för restaurering av vattendrag bör hänsyn tas till energiförsörjning, klimat och hälsa, EU:s energimål samt att vattenkraftföretagens kostnader för dessa åtgärder blir begränsade. Detta bör ges regeringen till känna.
16 Hav i balans, levande kust och skärgård
Regeringen föreslår i propositionen att fem marina reservat ska inrättas till och med 2005. Centerpartiet ställer sig frågande till detta mål då regeringen inte klarat av att förklara vad syftet egentligen är med inrättandet av dessa reservat. För oss ter det sig som om regeringen vill använda reservaten för att stoppa fisket fastän man inte säger det rakt ut. Det finns andra möjligheter att göra förändringar i fisket, farleders sträckning och förhindra miljöförstöring än att inrätta marina reservat. Vi anser att det finns mer långsiktigt hållbara arbetssätt för att skapa ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling.
På sidan 117 i propositionen beskriver regeringen den konstruktiva dialog som har utvecklats på lokal nivå beträffande hållbar utveckling av Koster- Väderöfjorden. Detta visar på vikten av att få ett brett och konstruktivt samförstånd tillsammans med och mellan såväl de lokala intressena som de nationella intressena. Ett brett samförstånd baserat på dialog och ömsesidig förståelse för de åtgärder som prioriteras är det bästa sättet att uppnå en långsiktig och hållbar acceptans hos berörda. Detta i sin tur ger förutsättningar för att utveckling av skärgården och bevarande av värdefulla miljöer kan gå hand i hand. Mot bakgrund av att regeringen inte klarat av att beskriva varför marina reservat ska inrättas och vad syftet med dessa är bör delmål 1 under "Hav i balans, levande kust och skärgård" avslås i den del som behandlar marina reservat. Detta bör riksdagen besluta.
Under delmål 2 menar vi att regeringen har en alltför begränsad syn på skärgårdens utvecklingsbehov. Därtill kan vi skönja en alltför romantiserad syn på ensidigt bevarande av befintliga strukturer. Anslaget är hela tiden ett bevarandeperspektiv vilket med regeringens synsätt motverkar lokal utveckling. Centerpartiet menar att utveckling av skärgården går hand i hand med bevarandet av värdefulla miljöer. Utan möjlighet till utveckling och förändring i likhet med andra delar av landet finns heller ingen möjlighet till eller förståelse för bevarande av värdefulla miljöer. Regeringen saknar helhetssyn och skapar inte underlag för utveckling av Sveriges skärgårdar utan anlägger ett perspektiv som leder till försämrade möjligheter för skärgården, till exempel att det har blivit dyrt att bo och verka i dessa områden. Fastighetsskattens utformning där ingen skillnad på fastboende och fritidsboende görs är ett exempel på detta. Tilläggas bör att en politik som inte skapar chans för människor att skaffa sig en utkomst leder till att året-runt- boende försvåras och kanske till och med omöjliggörs i skärgården. En sådan utveckling skulle definitivt motverka målet om en levande skärgård. Skärgården är i stort behov av en tillväxtbefrämjande politik med en helhetssyn som inbegriper ekologiska, sociala och ekonomiska värden. Vintertomma skärgårdsfastigheter är det värsta hotet mot en hållbar och livskraftig skärgård. Detta perspektiv saknas fullständigt i regeringens ensidiga syn på att skärgårdens strukturer inte får förändras. Delmålet "Senast år 2005 skall en strategi finnas för hur kustens och skärgårdens kulturarv och odlingslandskap kan bevaras och brukas" bör formuleras så att skärgårdens utvecklingsmöjligheter förbättras, inte begränsas och försämras. Detta bör ges regeringen till känna
17 Strategier
Centerpartiet ställer sig i huvudsak bakom de tre strategier som presenteras för att kunna nå miljökvalitetsmålen. Detta innebär dock inte att Centerpartiet delar regeringens mening om hur dessa strategier bör urformas för att bäst fylla sitt syfte. Centerpartiet har i andra sammanhang motionerat om hur vi genom en miljödriven utveckling ska kunna få ett långsiktigt hållbart och kretsloppsanpassat samhälle. Vi nöjer oss därför i denna motion med att ta upp några viktiga områden.
17.1 En strategi för effektivare energianvändning och transporter
Trots att alltflera fordon blivit bättre ur miljösynpunkt står trafiken för en allt större del av utsläppen av miljöstörande ämnen. Detta på grund av att trafikvolymen ökar på våra vägar. Det som människor främst tänker på är utsläppen av koldioxid som påverkar den naturliga växthuseffekten på ett negativt sätt. Men även andra miljöstörande ämnen genereras av trafiken, och därtill kan läggas problem med bland annat buller och trängsel.
Centerpartiet har under en rad år föreslagit åtgärder som skulle kunna göra transportsystemen grönare och mer miljövänliga. Vi har bl.a. efterlyst en strategi för introduktion av bättre bränslen och energieffektivare fordon. Tyvärr har dessa förslag inte vunnit gehör hos riksdagsmajoriteten. Att miljöanpassa transportsystemet är en nödvändighet för att nå en hållbar utveckling. Både transportslag och bränslen har en avgörande roll.
Dagens transportsystem är inte hållbart. Till nästan 100 procent baseras dagens transportsystem, järnväg undantagen, på fossila bränslen som vid förbränning åstadkommer skador på människor och miljö. Det är viktigt att skapa ett "grönare" transportsystem. Användningen av fossila bränslen måste minska och på lång sikt helt fasas ut. En anpassning av transportsystemet i hållbar riktning kräver åtgärder på både kort och lång sikt. Omställningen till ett hållbart transportsystem måste ske på ett sådant sätt att hela landet kan leva. Det måste vara möjligt att bo och verka på landsbygden, i småorter och större städer. Kollektivtrafiken måste förbättras i alla delar av landet och mer gods måste flyttas från lastbil till järnväg och sjöfart.
17.1.1 Vägtrafik
Centerpartiet är positivt till att inrätta system med trängsel-/miljöavgifter i storstäder. Dessa avgifter kan sedan föras tillbaka till den berörda regionen för att förbättra bland annat kollektivtrafiken vilket har en positiv inverkan både vad gäller miljön och för att minska trängseln. Forskning och erfarenhet visar att det inte går att bygga bort trafikproppar, andra lösningar måste till.
Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA, har exempelvis konstaterat att det inte ens med massiva satsningar på nya vägar i Stockholmsområdet, som skulle skära sönder de gröna lungorna, är möjligt att komma till rätta med trängseln i Stockholmstrafiken. Trängsel-/miljöavgifter är ett alternativ till dessa massiva utbyggnader. Regeringen aviserar att man i samband med att klimatpropositionen läggs kommer att återkomma till riksdagen om miljöstyrande avgifter i tätorter. Det är viktigt att regeringens inriktning på dessa avgifter blir riktig, och Centerpartiet anser att dessa bör utformas med den inriktning som ovan beskrivits. Vad som ovan anförs om utformningen av trängsel-/miljöavgifter i storstäder bör ges regeringen till känna.
Helhetssyn och tvärsektoriell planering är ett måste i transportsystemet, både för att hitta de bästa transportlösningarna och för att resurser ska användas på ett kostnadseffektivt sätt. Även ur miljösynpunkt är tvärsektoriell planering positiv. Möjligheterna att få en helhetssyn på transportsystemet förbättras. I dagens läge optimerar ofta statliga verk trafiklösningar inom det egna verkets område utan att se till vad som är bäst för helheten. Dagens uppdelning i olika verk för de olika transportslagen motverkar med största säkerhet en god långsiktig, optimal och hållbar transportplanering. På sikt kan ett samlat ansvar för fysisk infrastruktur vara att föredra. Frågan om ett samlat ansvar för infrastruktur bör därför utredas. Detta bör ges regeringen till känna.
Nya miljövänliga drivmedel är en av förutsättningarna för att skapa ett grönare transportsystem. Fossilbränslen måste fasas ut. EU:s så kallade Auto/Oil-direktiv är delvis olyckligt. Delar av direktivet är bra för att kraven på EU-länder med sämre kvalitet på drivmedel skärps. Den del av direktivet som förbjuder 5-30 procents inblandning av ersättningsbränslekomponenter i bensin och diesel är dock direkt olycklig i arbetet med att minska utsläppen från transportsektorn.
Centerpartiet har tidigare kritiserat regeringen för att det saknas en strategi och tydliga riktlinjer för en fortsatt introduktion av biobränslen och andra miljöriktigare bränslen än de fossila. Denna kritik kvarstår, även fast regeringen har meddelat att man avser att återkomma med en strategi för skattenedsättning på alternativa drivmedel, då vi ännu inte vet hur denna strategi kommer att se ut. Centerpartiet anser att inriktningen på strategin bör vara att skattebefria de alternativa drivmedlen. Detta bör ges regeringen till känna.
En strategi för skattenedsättning är inte nog. Ytterligare steg måste tas, då i stort sett alla fordon på de svenska vägarna använder bensin eller diesel som drivmedel. Arbetet med att ta fram miljöriktiga fordon och bränslen måste forceras. Nedan följer några förslag för att denna forcering ska komma till stånd.
Sverige har bl.a. i Riodeklarationen förbundit sig att verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det borde nu vara dags för Sverige och Europa att likt Kalifornien ta några ytterligare viktiga steg på vägen mot miljöriktiga biobaserade drivmedel. Centerpartiet föreslår därför att ett tioårsprogram tas fram för att systematiskt introducera alternativa miljöriktiga bränslen på den svenska marknaden. Målsättningen bör vara att på 10 år halvera användningen av fossila bränslen som olja, bensin och diesel genom kraftfulla satsningar på bioalkoholer, vätgas, el och bränsleceller. Vad som ovan anförs om ett tioårsprogram för att introducera miljöriktiga bränslen bör ges regeringen till känna.
Samtidigt måste krav ställas på de bolag som försäljer drivmedel att tillhandahålla biodrivmedel. Idag är det bara i storstäderna samt i Värmland som t.ex. etanol finns tillgängligt på rimliga avstånd. För att klara kraven på tillgänglighet för biodrivmedel är det nödvändigt att redan nu slå fast tydliga krav på drivmedelsförsäljare att kunna tillhandahålla biodrivmedel på samtliga större försäljningsställen till år 2005. Detta bör ges regeringen till känna.
Tidigare erfarenheter, som vid utmönstringen av den blyade bensinen, visar att marknadsekonomins styrmekanismer är ett effektivt sätt att stimulera en miljödriven teknikutveckling. Därmed skulle också miljömålen lättare kunna uppnås samtidigt som fordonsindustrin i Sverige och Europa kan förbättra sin konkurrenskraft i en situation där miljöanpassade produkter blir alltmer efterfrågade. Ett rimligt mål borde vara att liksom Kalifornien ställa upp ett konkret mål som att senast 2005 skall minst 10 % av de fordon som säljs vara nollemissionsfordon. Detta bör ges regeringen till känna.
17.1.2 Flyg
Flygtrafiken ökar vilket ställer större krav på miljöanpassade motorer och bränslen, särskilt som det internationella flyget står utanför internationella miljööverenskommelser såsom Kyotoprotokollet. Det är viktigt att även flyget tar sitt ansvar för att minska utsläppen av klimatpåverkande och ozonnedbrytande gaser. Centerpartiet har fått EU-parlamentet att, i strid med EG-kommissionen, ställa sig bakom ett yttrande om att införa en flygbränsleskatt i EU. Detta kräver dock en förändring av den så kallade Chicagokonventionen från 1944. Konventionen som undertecknats av 150 länder skattebefriar nämligen flygbränsle. Vi anser att det är angeläget att Sverige driver på för en förändring av Chicagokonventionen så att skatt på flygbränsle tillåts. Detta bör ges regeringen till känna.
Energisystemen måste ställas om och baseras på förnybara energislag. Den energiöverenskommelse som Centerpartiet träffat med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ligger fast.
17.2 En strategi för giftfria och resurssnåla kretslopp
En viktig del i arbetet med att få giftfria och resurssnåla kretslopp är att tänka i termer av funktioner. Detta gör att man tänker på den funktion man vill ha utförd, inte den vara eller teknik som för tillfället är den som utför funktionen. Funktionstänkandet gör att nya och kanske okonventionella lösningar kommer till stånd.
Funktionstänkandet står inte i motsats till arbetet med att få miljöanpassade produkter utan är en del av och komplement till detta. Centerpartiet anser att det är olyckligt att regeringen inte orkar/kan/vill ta med funktionstänkandet i det helhetsgrepp som behövs för att uppnå miljömålen. En viktig del av den miljödrivna utvecklingen är att på ett effektivt sätt tillhandahålla funktioner. Centerpartiet anser att det som ett komplement till andra strategier för att få resurssnåla kretslopp och för att nå miljömålen behövs en strategi för ökat funktionstänkande. Detta bör ges regeringen till känna.
18 Jordbruket - en resurs i miljöarbetet
Propositionen som lagts fram visar att regeringen inte är riktigt koordinerad. Detta är förvånande. Bristen på koordination blir speciellt tydlig under de miljömål som har beröring med det svenska jordbruket och dess fortlevnad. Å ena sidan talas det om de insatser jordbruket gör för miljö- och kulturvård och å andra sidan aviseras förslag som på ett påtagligt sätt försvårar för främst de mindre jordbruken och de enheter där djurhållning finns för hobby- och rekreationsskäl. Detta är inte en acceptabel utveckling. De små enheterna är en nödvändig del i miljöarbetet. Många av dessa finns i bygder där de är absolut nödvändiga för att hävda ett öppet kulturlandskap. Ofrånkomligen är det så att öppna landskap med sina natur- och kulturvärden kräver betande djur. Och betande djur får vi bara om det svenska jordbruket inte straffas ut. Jordbruket är och måste ses som en resurs i miljöarbetet, inte en bov. Ska vi kunna ställa om det svenska samhället i ekologiskt hållbar riktning krävs att jordbruket nyttjas i arbetet, inte motarbetas. Utslagningen av svenska jordbruk gynnar ingen och framför allt inte den biologiska mångfalden och de stora kulturvärden som behöver bevaras för framtida generationer. Vad som ovan anförs om att se jordbruket som en resurs i miljöarbetet bör ges regeringen till känna.
19 Delaktighet i ett socialt och regionalt samlat Sverige
Alla nivåer i samhället måste vara delaktiga i arbetet med att nå en ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling. Detta har Centerpartiet påpekat i många år. I en rad år har vi därför föreslagit en inriktning på politiken som gör detta möjligt. Socialdemokraterna har så sakteliga insett att det som Centerpartiet sedan länge sagt om människors deltagande är den rätta vägen. Dock har Socialdemokraternas uppvaknande alltför mycket kommit att handla om tom retorik. I praktiken är det fortfarande ett ovanifrånperspektiv som styr: staten bestämmer och deltagande går ut på att verkställa dessa beslut. Centerpartiet vill se en ändring på detta. Människor måste ges praktiska möjligheter att delta i samhället. Den sociala och regionala klyvningen av landet motverkar dessa möjligheter. Det behövs en politik som tar sin utgångspunkt hos den enskilda människan och ett Sverige som är samlat såväl regionalt som socialt. Vad som ovan anförs om allas delaktighet i ett regionalt och socialt samlat Sverige bör ges regeringen till känna.
20 Målkonflikter
Med den utformning av propositionen som regeringen valt tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet bygger man in en rad målkonflikter, konflikter mellan intressen och konflikter mellan olika miljömål. Centerpartiet beklagar detta och beklagar det faktum att regeringen inte mer uppmärksammat denna problematik. I denna motion har vi pekat på några av dessa konflikter, men det finns fler. Miljömålskommittén gjorde en konsekvensanalys, men regeringen har inte gjort en sådan på ett fullgott sätt.
I samband med den första översiktliga rapporteringen till riksdagen om hur arbetet med att nå miljökvalitetsmålen fortskrider bör regeringen foga en analys kring de konflikter som kommer att uppstå kring målen. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 17 maj 2001
Eskil Erlandsson (c)
Sven Bergström (c)
Birgitta Carlsson (c)
Viviann Gerdin (c)
Åke Sandström (c)