1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de grundläggande värdena för prioriteringarna i arbetet med att uppnå en ekologiskt hållbar utveckling.
2. Riksdagen begär att regeringen tar initiativ till beräkningar av de miljöskador som har en direkt koppling till människors hälsa, den biologiska mångfalden, ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga samt hushållningen med naturresurserna.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det nu brådskar med att få fram en proposition om en svensk klimatstrategi.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av förnyelse av bilparken.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning avseende skogsbruket och dess effekter på särskilt försurningskänsliga områden.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att målet skall vara att minska trafikens miljöbelastning, inte att minska trafiken i sig.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att riskbedömningar av saneringsobjektens farlighet för människa och miljö skall styra i vilken ordningsföljd och i vilken takt saneringsarbetet skall genomföras.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att målsättningen i ett generationsperspektiv skall vara att ha återställt alla förorenade områden som utgör en risk för människors hälsa och miljön.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetet för att begränsa utsläppen av ozonnedbrytande ämnen skall bedrivas internationellt.
10. Riksdagen beslutar att delmål 1 under miljökvalitetsmålet Säker strålmiljö skall ha följande lydelse: År 2010 skall halterna i miljön av radioaktiva ämnen som släpps ut från alla verksamheter vara så låga att människors hälsa och den biologiska mångfalden skyddas.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i första hand frivilliga överenskommelser, information och ekonomiska incitament skall användas för att klara miljökvalitetsmålet Ingen övergödning.
12. Riksdagen beslutar att delmål 1 under miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag skall ha följande lydelse: Senast 2005 skall berörda myndigheter ha identifierat och kartlagt de särskilt skyddsvärda naturområden, i och i anslutning till sjöar och vattendrag, som kan komma att behöva ett långsiktigt skydd.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det inte är realistiskt att i delmål 2 under miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag ange att minst 25 % av de potentiellt skyddsvärda vattendragen år 2010 skall vara färdigrestaurerade.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att när samhället inför långtgående restriktioner i enskilda markägares möjligheter till normal markanvändning skall ersättning motsvarande den enskildes förlust i princip alltid utgå.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om introduktion av främmande och genetiskt modifierade organismer som "kan hota" den biologiska mångfalden.
16. Riksdagen beslutar att delmål 1 under miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård skall ha följande lydelse: Berörda myndigheter skall i samarbete med bl.a. fiskerinäringen senast 2005 ha inhämtat tillräckliga kunskaper för att kunna ta ställning till vilka områden i den marina miljön som behöver ett långsiktigt skydd.
17. Riksdagen beslutar att delmål 7 under miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård skall ha följande lydelse: Genom skärpt lagstiftning och ökad övervakning skall utsläppen av olja och kemikalier från fartyg minimeras och vara försumbara senast år 2005.
18. Riksdagen beslutar att delmål 4 under miljökvalitetsmålet Myllrande våtmarker skall ha följande lydelse: Senast 2010 skall tillräckligt många våtmarker i odlingslandskapet och i kustzonerna ha anlagts för att väsentligt bidra till uppfyllandet av miljömålen Ingen övergödning och biologisk mångfald.
19. Riksdagen avslår regeringens förslag till volymmål i delmål 1 under miljökvalitetsmålet Levande skogar om att ytterligare undanta skogsmark från skogsproduktion till 2010.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att vad i motionen anförs om att det vid avsättningar av skogsmark i första hand skall vara statlig mark som skall komma i fråga.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skogsmarkernas värde för rekreation säkerställs inom ramarna för de rättigheter och skyldigheter som allemansrätten anger.
22. Riksdagen avslår regeringens förslag till delmål 2 under miljökvalitetsmålet Levande skogar i enlighet med vad som anförs i motionen.
23. Riksdagen beslutar att regeringens förslag till delmålen 1, 2 och 3 under miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap ersätts med ett delmål med följande lydelse: Miljöpolitiken vad gäller naturvården och miljö- och landsbygdsprogram inom jordbrukspolitiken skall utformas så att en tillräckligt stor variation av naturtyper med inslag av småbiotoper, vattenmiljöer och betande djur bevaras för att senast 2010 säkerställa en långsiktig biologisk mångfald.
24. Riksdagen avslår regeringens förslag till delmål 6 under miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap i enlighet med vad som anförs i motionen.
25. Riksdagen beslutar att delmål 1 under miljökvalitetsmålet Storslagen fjällmiljö skall ha följande lydelse: Nya varaktiga skador på mark och vegetation orsakade av mänsklig verksamhet skall vara försumbara senast 2005.
26. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en ökad andel hårdgjord yta i många fall är ofrånkomligt om man vill kunna utveckla och expandera tätorter.
27. Riksdagen beslutar att delmål 1 under miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö skall ha följande lydelse: Senast år 2005 skall all fysisk planering och allt samhällsbyggande ta hänsyn till och i möjligaste mån anpassas till den övergripande målsättningen att uppnå en ekologiskt hållbar samhällsutveckling.
28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det inte finns några skäl till att överväga ett förbud mot installation av direktverkande elvärme i nya byggnader.
29. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det inte finns något behov av att stärka strandskyddet.
30. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om problemen med grön skatteväxling.
31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av handel med utsläppsrätter på EU-nivå som ett verkningsfullt instrument för att minska energisektorns miljöbelastning.
32. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en god infrastruktur i kombination med forskning och utveckling om renare bränslen, effektivare motorer och bättre reningsteknik för att minska trafiksektorns miljöbelastning.
33. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Naturvårdsverket bör ha ansvaret för samordning, uppföljning och rapportering av miljömålsarbetet.
34. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att länsstyrelserna får tillräckliga resurser för att klara de nya uppgifterna på ett rimligt sätt.
2 Inledning
I propositionen vidareutvecklas den miljömålsstruktur med miljökvalitetsmål som riksdagen fattade beslut om i april 1999. På riksdagens begäran lämnar regeringen härmed ett samlat förslag till delmål, åtgärder och strategier för att nå miljökvalitetsmålen. Regeringen föreslår att den nya miljömålsstrukturen skall ersätta de miljömål som riksdagen antagit inom ramen för miljöpolitiken före beslutet om införande av miljökvalitetsmålen (prop. 1997/98:145).
Regeringens övergripande miljöpolitiska mål är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta.
Innebörden av respektive miljökvalitetsmål i ett generationsperspektiv återges i ett antal punkter som närmare anger vilken miljökvalitet som skall ha nåtts inom en generation. Till varje miljökvalitetsmål anges dessutom ett antal delmål.
Regeringen föreslår vidare att ett uppföljningssystem baserat på bland annat indikatorer införs. Ett miljömålsråd som skall vara knutet till Naturvårdsverket föreslås få ansvaret för att följa upp och rapportera till regeringen hur miljömålsarbetet fortskrider. Avsikten med miljömålsrådets rapporter är dessutom att de skall utgöra underlag för regeringens redovisning till riksdagen om miljömålsarbetet.
Innevarande års anslag för miljöövervakning föreslås få användas till uppföljning och rapportering om miljömålen.
Tre åtgärdsstrategier föreslås bli vägledande för det framtida miljöarbetet. Dessa är effektivisering av energianvändning och transporter, giftfria och resurssnåla kretslopp samt hushållning med mark, vatten och bebyggd miljö.
Regeringen föreslår att riksdagen godkänner protokollet av den 1 december 1999 angående minskning av försurning, övergödning och marknära ozon till 1979 års konvention om långväga gränsöverskridande luftföroreningar, det så kallade Göteborgsprotokollet. Regeringen föreslår dessutom att riksdagen godkänner 1999 års justeringar och ändringar av Montrealprotokollet om ämnen som bryter ned ozonskiktet.
3 En statisk syn på miljöutvecklingen
Vi välkomnar propositionen om delmål och åtgärdsstrategier för att nå miljökvalitetsmålen. Vi har samtidigt med oro noterat de uppenbara svårigheter regeringen har att få fram viktiga och av riksdagen begärda propositioner på miljöområdet. Både klimatpropositionen och föreliggande proposition har blivit starkt försenade. Arbetet i Regeringskansliet tycks vara präglat av förlamning och det är numera snarare regel än undantag att viktiga förslag blir starkt försenade. Detta gällde för några år sedan propositionen om en ny miljöbalk. Det gäller för närvarande den aviserade klimatpropositionen, och det gäller den sedan länge aviserade propositionen om åtgärder för att komma till rätta med oljeutsläppen till havs. Regeringens oförmåga att komma med konkreta förslag för att förhindra oljeutsläppen till havs gör att den känsliga havs- miljön i Östersjön fortsätter att belastas med utsläpp som sedan länge borde ha upphört.
Tyvärr märks Regeringskansliets förlamning och brist på nytänkande också i den nu aktuella propositionen om delmål och åtgärdsstrategier för att nå miljökvalitetsmålen.
3.1 Grundläggande värden
Regeringen bedömer att miljökvalitetsmålen tydliggör den ekologiska dimensionen i begreppet hållbar utveckling. Vidare anger regeringen att delmålen till miljökvalitetsmålen och åtgärderna för att nå dem bör utformas med utgångspunkt i fem grundläggande värden:
- Människors hälsa
- Den biologiska mångfalden och naturmiljön
- Kulturmiljön och de kulturhistoriska värdena
- Ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga
- En god hushållning med naturresurser
Flera remissinstanser har påpekat att kopplingen mellan de fem grundläggande värdena, miljökvalitetsmålen och en ekologiskt hållbar utveckling behöver tydliggöras. Vi delar denna uppfattning i synnerhet när det gäller kopplingen mellan kulturmiljön, de kulturhistoriska värdena och miljökvalitetsmålen.
Enligt vår uppfattning är det viktigt att bevara viktiga kulturhistoriska värden eftersom de utgör vårt kulturarv. Däremot finns det inte, som regeringen antyder i propositionen, något egenvärde för miljön att alla kulturmiljöer bevaras. Den direkta kopplingen mellan miljöproblem och kulturhistoriska värden är att utsläpp många gånger skadar byggnader och andra objekt som samhället vill bevara som kulturminnen. Den indirekt omvända kopplingen är att vissa kulturmiljöer och naturtyper är starkt förknippade med traditionella metoder och brukningssätt inom de areella näringarna. För att säkerställa den biologiska mångfalden finns det därför skäl till att i viss utsträckning stimulera ett fortsatt användande av traditionella brukningsmetoder.
Vi motsätter oss dock ett statiskt tänkande om att alla kulturmiljöer och odlingslandskap till varje pris måste bevaras. Brukningsmetoder har genom tiderna förändrats och Sveriges natur och landskapsbild har också förändrats. Det finns inget skäl till att försöka ändra det faktum att också naturen är dynamisk. Att på politisk väg försöka bestämma att den blandning av naturtyper och landskap som utvecklats under en specifik period därefter för alltid skall bevaras är trångsynt. Vi utgår i från att det inte är regeringens mening att svensk landsbygd skall behandlas som ett jättelikt Skansen.
Moderata samlingspartiet anser därför att arbetet för att uppnå en ekologiskt hållbar samhällsutveckling skall syfta till att vi uppnår en miljösituation där:
- Människans hälsa säkerställs - de miljöfaktorer som påverkar hälsan negativt minimeras
- Biologisk mångfald och viktiga naturmiljöer bevaras
- Ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga upprätthålls
- En god hushållning med naturresurserna garanteras
Vi anser att riksdagen bör ge regeringen till känna att dessa grundläggande värden skall ligga till grund för prioriteringarna i arbetet med att nå en ekologiskt hållbar utveckling.
4 Miljöekonomi och samhällskostnader
Miljömålskommittén uppskattar att kostnaderna för miljöförstöring uppgår till mer än 20 miljarder kronor per år. Samtidigt anger kommittén att hur stora de verkliga kostnaderna är inte kan fastställas med befintliga metoder och tillgängliga data. Konjunkturinstitutet har gjort en liknande studie och kommit fram till att kostnaderna för miljöskador i Sverige uppgår till ca 10 miljarder kronor per år. Tyvärr redovisas varken i propositionen eller i Miljömålskommitténs betänkande någon utförligare beskrivning av hur kostnaderna beräknats.
Vi anser att det är av ett mycket begränsat värde att i propositionen ange en storleksordning på kostnaderna för miljöskador när så stora osäkerheter råder om dess verkliga storlek. Det behövs en omfattande metodutveckling och en koppling mellan miljöskadorna och de investeringar som samhället gör för att minska miljöskadorna.
All ekonomi handlar om hushållning med knappa resurser. Detta gäller också i högsta grad på miljöområdet. Varje felsatsad krona på miljöåtgärder som inte ger någon miljöförbättring minskar samhällets möjligheter att genomföra miljöåtgärder där de verkligen behövs. Vi anser därför att det är brådskande att regeringen tar initiativ till att göra beräkningar på de miljöskador som har en direkt koppling till människors hälsa, den biologiska mångfalden, ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga samt hushållningen med naturresurserna. Utifrån ett bättre underlag blir det då möjligt att göra rätt miljöinvesteringar som förbättrar människors hälsa, den biologiska mångfalden o s v.
5 Miljömålen
I det följande kommenterar vi de miljömål där vi har en avvikande uppfattning eller där vi anser att delmålen behöver kompletteras.
5.1 Begränsad klimatpåverkan
5.1.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Halten av växthusgaser skall i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Målet skall uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för uthållig utveckling inte äventyras. Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås.
Vi konstaterar att mänskligheten fortfarande har begränsade kunskaper om de så kallade växthusgasernas reella inverkan på klimatet. Riskerna förknippade med en eventuell global uppvärmning är ändå av den art att vi trots det begränsade kunskapsläget finner det riktigt att arbeta för att kraftfullt minska utsläppen av växthusgaser.
Det är anmärkningsvärt att regeringen ännu inte lyckats prestera en proposition om hur det svenska klimatarbetet skall bedrivas. Det är heller inte en rimlig arbetsordning att regeringen i vårpropositionen föreslår en utgiftsram för kommande klimatarbete utan att redovisa hur regeringen avser arbeta med klimatfrågorna.
Riksdagen bör därför ge regeringen tillkänna att det nu brådskar att få fram en proposition om en svensk klimatstrategi.
5.2 Frisk luft
Miljökvalitetsmålet Frisk luft som riksdagen har antagit anger att luften skall vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas.
Vi konstaterar med tillfredsställelse att luftkvaliteten i tätorter stadigt har förbättrats under de senaste decennierna. Redan beslutade åtgärder för att minska utsläppen kommer att förbättra situationen ytterligare.
Vi stöder regeringens förslag till delmål och mål i ett generationsperspektiv. Däremot är vi mycket tveksamma till de åtgärder regeringen anger som viktiga för att nå målet om minskade utsläpp av kvävedioxid. Vi avvisar höjda bensinskatter och införande av trängselavgifter m.m. som medel för att klara målet. Faktum är att dessa åtgärder inte heller kommer att behövas för att klara målet om frisk luft. Teknikutvecklingen har gjort att de nya bilar som nu släpps ut på marknaden har så mycket lägre utsläpp, också av kvävedioxider, att transportsektorn kommer att klara miljömålet. Den kanske viktigaste miljöaspekten vad gäller trafiken är därför att förnyelsen av bilparken går någorlunda snabbt. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Moderata samlingspartiet förutsätter att regeringens resonemang kring åtgärder såsom införande av trängselavgifter m.m. i alla händelser blir föremål för en separat proposition och riksdagsbehandling.
5.3 Bara naturlig försurning
Riksdagen har fattat beslut om följande formulering för att förtydliga miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning. De försurande effekterna av nedfall och markanvändning skall underskrida gränsen för vad mark och vatten tål. Nedfallet av försurande ämnen skall heller inte öka korrosionshastigheten i tekniskt material eller kulturföremål och byggnader.
Vi stöder förslagen till delmål.
I ett generationsperspektiv gör regeringen bedömningen att miljökvalitetsmålet också innebär att markanvändningen behöver förändras genom att skogsbruket anpassas till växtplatsens försurningskänslighet. Vi konstaterar att det ännu saknas tillräcklig kunskap om i vilken utsträckning markanvändningen inom skogsbruket påverkar olika försurningskänsliga marker. Vi anser därför att det behövs mer forskning om skogsbruket och dess effekter på särskilt försurningskänsliga markområden innan man kan dra slutsatsen att skogsbruket måste anpassas. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Bland de åtgärder som regeringen anger som angelägna för att nå delmål tre och fyra innefattas skatteväxling och andra åtgärder som syftar till att påverka efterfrågan på transporter. Vi avvisar tanken på skatteväxling, i synnerhet den så kallade modell som den socialdemokratiska regeringen har arbetat med och som inte har varit någon växling utan enbart en skattehöjning. Effektiva kommunikationer är nödvändiga för en positiv utveckling av näringslivet och för samhället i stort. När det gäller transporter och kommunikationer anser vi därför att målet inte skall vara att minska transporterna utan att anpassa dem så att de blir mer miljövänliga. För att klara detta behövs fortsatt forskning och teknisk utveckling för att få fram renare bränslen och effektivare motorer.
Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att målet skall vara att minska trafikens miljöbelastning men att det däremot inte finns något egenvärde i att minska trafiken i sig.
5.4 Giftfri miljö
Riksdagen har fattat beslut om miljökvalitetsmålet Giftfri miljö som innebär att miljön skall vara fri från ämnen och metaller som skapats i eller utvunnits av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden.
Moderata samlingspartiet anser att miljökvalitetsmålet borde uttryckas som att miljön skall vara fri från sådana ämnen som hotar människors hälsa eller den biologiska mångfalden.
Regeringen föreslår att de förorenade mark- och vattenområdena skall ha identifierats, genomgått kart- och arkivstudier och riskklassificerats före utgången av år 2005. Vi delar denna målsättning. Vid samma tidpunkt föreslår regeringen att arbetet med sanering och efterbehandling skall ha påbörjats vid minst 100 av de områden som är mest prioriterade med avseende på riskerna för människors hälsa och miljön. Minst 50 av de områden där detta arbete påbörjats skall dessutom vara färdigbehandlade.
Vi biträder regeringens uppfattning om att i första hand prioritera sanering och återställande av de förorenade områden som utgör störst risk för människors hälsa och miljön.
Det saknas dock underlag för att dra slutsatsen att sanering skall inledas på minst 100 områden före 2005 eller för att sätta upp en målsättning om att 50 av dem skall vara slutbehandlade. De objekt som utgör störst risk för människors hälsa skall enligt vår uppfattning prioriteras. Dessa objekt kan ta lång tid att sanera varför det för närvarande inte är ändamålsenligt att ha som delmål att minst 50 av dessa områden skall vara slutbehandlade år 2005. Vi anser att riskbedömningar av saneringsobjektens farlighet för människa och miljö skall styra i vilken ordningsföljd och i vilken takt saneringsarbetet skall genomföras. Därmed anser vi att målet om att ha sanerat alla förorenade områden inom en generation inte är en relevant målsättning. Målsättningen borde i stället vara att inom en generation ha återställt alla förorenade områden som utgör en risk för människors hälsa och miljön. Detta bör regeringen ges tillkänna.
5.5 Skyddande ozonskikt
Det av riksdagen antagna miljökvalitetsmålet anger att ozonskiktet skall utvecklas så att det långsiktigt ger skydd mot skadlig UV-strålning.
Regeringen föreslår som delmål att utsläppen av ozonnedbrytande ämnen till största delen skall ha upphört år 2010. Bedömningen är att användningen av ozonnedbrytande ämnen bör upphöra på sikt även i befintliga anläggningar och inom sektorer som i dag är undantagna, såsom försvaret och flyget. Miljökvalitetsmålet innebär att Sverige skall verka för att halterna av klor, brom och andra ozonnedbrytande ämnen i atmosfären inte överstiger naturliga nivåer. Inom loppet av en generation skall dessutom användningen av ozonnedbrytande ämnen i Sverige vara avvecklad.
Vi delar regeringens uppfattning om att utsläppen av ozonnedbrytande ämnen till största delen skall ha upphört år 2010. Däremot anser vi att regeringens bedömning av vad miljökvalitetsmålet innebär i ett generationsperspektiv kan komma att skapa problem.
Läkemedelsverket har i sin remiss visat på problem med att fasa ut ämnen som CFC, som bl a används i brikanylspray mot astma. Denna typ av hänsyn måste tas när man fasar ut ämnen. Samtidigt måste ämnena substitueras med andra tillräckligt undersökta ämnen. Effekten av att förbjuda ett ämne kan vara värre om inte försiktighet iakttas.
Den andra aspekten som måste tas hänsyn till är frihandeln. Metylbromid används bland annat för att skydda trävirke mot angrepp. Om Sverige ensidigt förbjuder denna användning kan det innebära att sågverksindustrins konkurrenskraft jämfört med utländska företag försämras eftersom denna behandling är viktig för virkets kvalitet. Effekten av utsläppen är helt oberoende av var på planeten de släpps ut. Ensidiga åtgärder från svensk sida riskerar leda till att företags produktion flyttar utomlands och att ytterst liten miljönytta uppnås.
De vetenskapliga beläggen för kopplingen mellan utsläpp av stabila flyktiga halogenerade organiska ämnen och nedbrytningen av stratosfäriskt ozon är betydande. Det viktigaste att göra för att skydda ozonskiktet är att säkerställa att Montrealprotokollet verkligen följs globalt. Kostsamma jakter på de kg av CFC som används i medicinskt bruk eller åtgärder som inte gör någon miljönytta men försämrar Sveriges konkurrenskraft bör undvikas. Arbetet bör inriktas på internationella överenskommelser om åtgärder för att minska de skadliga utsläppen. Detta bör ges regeringen tillkänna.
6 Säker strålmiljö
6.1.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Människors hälsa och den biologiska mångfalden skall skyddas mot skadliga effekter av strålning i den yttre miljön.
Vi delar regeringens uppfattning om att strålning och dess konsekvenser skall tas på största allvar. I propositionens delmål 1 aviseras en del åtgärder mot att allmänheten utsätts för skadlig strålning. Kärnkraftsindustrin målas ut som ett problem som måste hanteras. Det är viktigt att påpeka att den svenska kärnkraften är mycket säker och har mycket små utsläpp redan idag. Det bör poängteras att de stora vinsterna för allmänheten uppnås genom att undersöka berggrunder för att komma åt radonproblemen i bostadshus och liknande. Bakgrundsstrålningen från berggrund tillsammans med risker om olyckor i kärnkraftverk öster om Östersjön utgör de största riskerna för allmänheten i dag. Det är därför av stor vikt att regeringens aviserade proposition baserad på Radonutredningen 2000 nu läggs fram.
Målsättningen att ingen verksamhet ska ge allmänheten ett individuellt dostillskott på mer än 0,01 mSv per år och generationsmålet att verksamheter sammanlagt inte ska ge ett dostillskott på mer än 1 mSv per individ och år är mycket svåra att efterfölja. Det är ett mycket teoretiskt sätt att resonera. Hur ska man kunna utvärdera detta? Hur ska man veta vilken verksamhet som avgett vad? Det viktigaste är att verksamheter inte släpper ut mer än fastställda gränsvärden. Därför föreslår vi att delmål 1 ersätts med följande formulering. År 2010 skall halterna i miljön av radioaktiva ämnen som släpps ut från alla verksamheter vara så låga att människors hälsa och den biologiska mångfalden skyddas.
Regeringen föreslår i delmål 2 att antalet fall av hudcancer orsakade av solen år 2020 inte ska överstiga 2000 års nivå. Denna typ av målsättningar tenderar alltid vara ett slag i luften. För det första är det inte möjligt att med politiska målsättningar styra människors solvanor. För det andra så hänger UV-strålningens styrka samman med solens aktiviteter. En aktiv solperiod kan utsätta människorna på jorden för upp till den dubbla styrkan av UV- strålning jämfört med mindre aktiva perioder. Därför är denna målsättning mycket svår att följa upp. Vi stödjer dock regeringens planer på informationsinsatser till allmänheten.
I delmål 3 föreslår regeringen att de eventuella riskerna med elektromagnetisk strålning skall kartläggas och vid behov åtgärdas. Det är viktigt att framhålla att forskningen i dag inte tyder på några samband mellan t ex barnleukemi och denna strålning. Men vi stöder vidare kunskapsinhämtning för att vi skall stå på ännu säkrare grund för våra beslut framöver.
6.2 Ingen övergödning
Miljökvalitetsmålet som antagits av riksdagen innebär att halterna av gödande ämnen i mark och vatten inte skall ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten.
Av de fem delmål som regeringen föreslår kommer det med all sannolikhet att bli svårast att klara delmål 3 om minskning av de svenska vattenburna utsläppen av kväve med 30 procent till 2010. Överhuvudtaget kommer det att behövas kraftfulla insatser för att klara delmålen för såväl jordbruket som kommuner och enskilda.
Moderata samlingspartiet delar regeringens uppfattning om det önskvärda i att klara samtliga delmål men vi ser också att det finns en fara i att sätta målsättningarna så högt att de inte kan klaras med rimliga insatser. Framförallt är det viktigt att de åtgärder och styrmedel som sätts in för att klara delmålen är kostnadseffektiva och att arbetet utformas i samråd med berörda samhällssektorer. Rådgivning och information har tidigare visat sig vara ett verkningsfullt medel för att förbättra miljösituationen i jordbruket, och det är viktigt att dessa insatser förstärks.
Sammanfattningsvis godtar vi regeringens förslag till delmål vad gäller miljökvalitetsmålet Ingen övergödning. Vi vill dock betona vikten av forskning och metodutveckling för att klara målsättningarna med rimliga medel. I första hand bör frivilliga överenskommelser, information och ekonomiska incitament användas för att klara miljökvalitetsmålet. Detta bör regeringen ges tillkänna.
6.3 Levande sjöar och vattendrag
6.3.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Sjöar och vattendrag skall vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer skall bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion skall bevaras samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas.
Flera remissinstanser anser att det saknas kunskap för att redan nu sätta upp mål för långsiktigt skydd av skyddsvärda miljöer i sjöar och vattendrag. Vi delar denna uppfattning och avvisar därför regeringens förslag till delmål 1 som behandlar behovet av långsiktigt skydd. Det första delmålet bör i stället syfta till att få fram ett tillräckligt underlag som sedan kan ligga till grund för beslut om långsiktigt skydd av dessa områden. Vi föreslår att delmål 1 formuleras på följande sätt. Senast år 2005 skall berörda myndigheter ha identifierat och kartlagt de särskilt skyddsvärda naturområden, i och i anknytning till sjöar och vattendrag, som kan komma att behöva ett långsiktigt skydd.
Vi delar regeringens ambition för delmål 2 om åtgärdsprogram för restaurering av skyddsvärda vattendrag. Däremot är det inte realistiskt att formulera målet som att minst 25 procent av de potentiellt skyddsvärda vattendragen år 2010 skall vara färdigrestaurerade. Att restaurera vattendrag tar i många fall mycket lång tid, varför vi föreslår att delmålet i stället skall ange att restaureringsarbeten skall ha påbörjas senast 2010 vid 25 procent av de potentiellt skyddsvärda vattendragen.
Vad gäller delmål 3 och behovet av att inrätta ytterligare vattenskyddsområden vill vi betona att ersättning motsvarande den enskildes ekonomiska förlust i princip alltid skall utgå när samhället inför långtgående restriktioner i enskilda markägares möjlighet till normal användning av marken. Detta bör regeringen ges tillkänna.
Regeringen bedömer att miljökvalitetsmålet i ett generationsperspektiv bland annat innebär ett stopp för introduktion av främmande och genetiskt modifierade organismer som kan hota biologisk mångfald. Kan man utifrån en vetenskaplig bedömning dra slutsatsen att en främmande art eller genmodifierad organism hotar den biologiska mångfalden, är det riktigt att vara restriktiv. Vi motsätter oss däremot formuleringen "kan hota" eftersom det underförstått skulle kunna tillämpas på alla främmande arter eller genmodifierade organismer utan någon som helst riskanalys. Detta bör regeringen ges tillkänna.
6.4 Grundvatten av god kvalitet
6.4.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Grundvattnet skall ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.
Vi välkomnar regeringens förslag till delmål för att nå miljökvalitetsmålet.
Vad gäller eventuella behov att inrätta nya vattenskyddsområden hänvisar vi till vår kommentar under miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag med avseende på ersättning för restriktioner i enskildas normala markanvändning.
6.5 Hav i balans samt levande kust och skärgård
6.5.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Västerhavet och Östersjön skall ha en långsiktigt hållbar produktionsförmåga och den biologiska mångfalden skall bevaras. Kust och skärgård skall ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden. Näringar, rekreation och annat utnyttjande av hav, kust och skärgård skall bedrivas så att en hållbar utveckling främjas. Särskilt värdefulla områden skall skyddas mot ingrepp och andra störningar.
Naturvårdsverket har i sitt remissvar betonat att det behövs ökade kunskaper om de komplexa ekologiska sambanden i marina miljöer. Regeringens förslag till första delmål handlar mycket om kvantiteter och inte om kvaliteter. Vi anser i likhet med vad Naturvårdsverket anför att det behövs ökade kunskaper om de ekologiska sambanden i marina miljöer. Det behövs därför ett bättre underlag innan det är lämpligt att sätta upp sådana mål som att fem marina områden skall vara skyddade som reservat före 2005. Vi föreslår därför att det första delmålet omformuleras med syftet att berörda myndigheter i samarbete med bland andra fiskerinäringen före 2005 inhämtar tillräckliga kunskaper för att kunna ta ställning till vilka områden i den marina miljön som behöver ett långsiktigt skydd.
När det gäller regeringens förslag till delmål om skärpt lagstiftning och övervakning för att minimera utsläppen av olja och kemikalier från fartyg är regeringens ambition för låg. Regeringen har dröjt alldeles för länge med att lägga konkreta förslag om att komma tillrätta med dessa onödiga och många gånger avsiktliga utsläpp. Genom ett snabbt införande av en avsevärt skärpt lagstiftning på området och en ökad satsning på övervakning borde det vara möjligt att i princip helt stoppa dessa utsläpp senast 2005. Att satsa offensivt på att snabbt minska dessa utsläpp är dessutom med stor sannolikhet ekonomiskt lönsamt eftersom det minskar samhällets behov av dyrbara saneringsinsatser vid oljeutsläpp.
6.6 Myllrande våtmarker
6.6.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet skall bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden.
Vi välkomnar regeringens förslag till delmål med undantag för delmål 4 som vi anser är allt för fokuserat på kvantitet i stället för kvalitet. Det som bör vara styrande för anläggandet av våtmarker skall vara konkreta miljöbehov och den miljökvalitet respektive våtmark kan bidra med. Det handlar dels om att det skall finnas tillräckligt varierade naturtyper för att säkerställa den biologiska mångfalden, dels om att använda våtmarker som närsaltfällor för att minska utsläppen till sjöar, vattendrag och hav. Målsättningen måste vara att i möjligaste mån stimulera anläggning av våtmarker som bidrar till att klara såväl miljömålet Ingen övergödning som den biologiska mångfalden. Vi föreslår därför att delmål 4 formuleras på följande sätt. Senast år 2010 skall tillräckligt många våtmarker i odlingslandskapet och i kustzonerna ha anlagts för att väsentligt bidra till uppfyllandet av miljömålen Ingen övergödning och biologisk mångfald.
Några remissinstanser anser att det behöver införas ett generellt markavvattningsförbud och att reglerna för anläggande av skogsbilvägar behöver skärpas. Vi avvisar dessa tankegångar och delar regeringens bedömning om att det inte finns något behov av dessa åtgärder för att klara delmål 3.
6.7 Levande skogar
6.7.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.
Vi konstaterar att skogsbruket och dess industrier är av mycket väsentlig betydelse för den svenska samhällsekonomin. Nettoexportvärdet från skogsindustrin är i storleksordningen 75 miljarder kronor per år. Sveriges skogar utgör dessutom mycket värdefulla områden för rekreation, svamp- och bärplockning samt jakt. Skogarna står också för stora miljövärden bland annat genom sin kapacitet att fungera som kolsänkor.
Regeringens förslag till delmål för miljökvalitetsmålet präglas i hög grad av inställningen att det endast är staten som kan garantera en positiv miljöutveckling på skogsområdet. Regeringen ignorerar det omfattande miljöarbete som bedrivits inom sektorn under senare år. Det frivilliga arbetet med att miljöcertifiera skog och skogsbruk har intensifierats, och det finns mycket som tyder på att skogsbruket i Sverige kommer att nå miljökvalitetsmålet i ett generationsperspektiv utan ytterligare statliga ingrepp. Arbetet med att bevara den biologiska mångfalden i skogsmarken har stärkts kraftigt.
Som ett komplement till nuvarande åtgärder har vi lagt förslag om att inrätta en fond för bevarande av den biologiska mångfalden. Medel ur denna fond skall användas för bevarande av värdefulla miljöer. Vi avvisar därför regeringens förslag till volymmål i delmål 1 om att ytterligare undanta skogsmark från skogsproduktion till år 2010. Vi anser vidare att vid avsättningar av skogsmark i första hand statlig mark skall komma i fråga. Detta bör regeringen ges tillkänna.
Regeringen anger att naturvårdens sociala dimension skall väga tungt i synnerhet vid bedömning av behovet att bevara tätortsnära natur. Detta är inte en riktig grund för bedömning av skyddsbehovet av naturområden. Skogsmarkernas värde för rekreation, promenader m.m. säkerställs inom ramarna för de rättigheter och skyldigheter som allemansrätten anger. Detta bör regeringen ges tillkänna.
Vi avvisar också regeringens förslag till delmål om mängden död ved, arealen äldre lövrik skog och gammal skog. Regeringens påstående om att dessa kvaliteter i de svenska skogarna har minskat stämmer inte. De har tvärtom ökat kraftigt. Enligt riksskogsinventeringen har mängden död ved ökat mycket kraftigt under 1990-talet. Faktum är att skogsforskare är bekymrade över denna snabba utveckling eftersom den lett till allvarliga utbrott av insektsskador i södra och mellersta Sverige. Sammantaget finns därför ur ett miljöperspektiv inget behov för riksdagen att anta detta delmål.
6.8 Ett rikt odlingslandskap
6.8.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion skall skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks.
Vi motsätter oss ett statiskt tänkande om att alla kulturmiljöer och odlingslandskap till varje pris måste bevaras. Brukningsmetoder har genom tiderna förändrats och Sveriges natur och landskapsbild har också förändrats. Det finns inget skäl till att försöka ändra det faktum att också naturen är dynamisk. Att på politisk väg bestämma att den blandning av naturtyper och landskap som utvecklats under en specifik period därefter för alltid skall bevaras är trångsynt. Vi avvisar därför regeringens förslag till delmål 1, 2 och 3. Behovet av bevarande av ängs- och hagmarker bör i första hand styras utifrån aspekten biologisk mångfald. Varierade naturtyper med betydande inslag av småbiotoper och vattenmiljöer är därför eftersträvansvärt. Däremot är det inte rimligt att ha som mål att samtliga ängs- och hagmarker skall bevaras.
Moderata samlingspartiet föreslår därför att regeringens förslag till delmål 1-3 ersätts med följande delmål: Miljöpolitiken vad gäller naturvården och miljö- och landsbygdsprogram inom jordbrukspolitiken skall utformas så att en tillräckligt stor variation av naturtyper med inslag av småbiotoper, vattenmiljöer och betande djur bevaras för att senast 2010 säkerställa en långsiktig biologisk mångfald.
Vi avvisar också regeringens förslag till delmål 6 om bevarande av lantbrukets kulturhistoriskt värdefulla ekonomibyggnader. Det finns goda skäl för att bevara kulturhistoriska byggnader men detta delmål hör inte hemma som delmål syftande att uppnå en ekologiskt hållbar utveckling.
6.9 Storslagen fjällmiljö
6.9.1 Av riksdagen fastställt miljökvalitetsmål
Fjällen skall ha en hög grad av ursprunglighet vad gäller biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden. Verksamheter i fjällen skall bedrivas med hänsyn till dessa värden och så att en hållbar utveckling främjas. Särskilt värdefulla områden skall skyddas mot ingrepp och andra störningar.
Regeringens förslag till delmål om att skador på mark och vegetation skall vara försumbara senast år 2010 är inte realistiskt. Enligt forskare tar det 20- 50 år för ett lavtäcke att repa sig ifrån ett nedslitet stadium. Det finns ingen poäng med att anta orealistiska delmål. Det viktiga är i stället att man från dagens nivå vidtar åtgärder som minskar och helst eliminerar det skadliga markslitaget. Den mänskliga påverkan härrör framförallt från renskötsel, turism och föroreningar.
För nya varaktiga skador på mark och vegetation finns det däremot skäl att skärpa målsättningen. Moderata samlingspartiet anser att en mer ändamålsenlig målsättning är att renskötseln och fjällturismen gradvis och så långt det är möjligt skall anpassa verksamheten så att nya varaktiga markskador efter 2005 kan undvikas. Samtidigt måste rennäringen också i fortsättningen kunna bedrivas på ett rationellt sätt. Fjällturismen kommer sannolikt att öka, och det är därför av stor vikt att också den anpassas till vad fjällmiljön tål. Förutom att ytterligare förbättra vandringslederna så att skadligt markslitage kan minskas är det viktigt att satsa på utbildning och information med syfte att minska turismens miljöpåverkan.
Vi avvisar därför regeringens förslag till delmål om skador på mark och vegetation och föreslår i stället följande delmål. Nya varaktiga skador på mark och vegetation orsakade av mänsklig verksamhet skall vara försumbara senast 2005.
6.10 God bebyggd miljö
Det av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö är formulerat på följande sätt. Städer, tätorter och annan bebyggd miljö skall utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden skall tas tillvara och utvecklas. Byggnader och anläggningar skall lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktig god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.
Regeringens förslag till delmål berör bland annat samhällsplanering, buller, avfall och energianvändning. Förslagen innebär i många avseenden ett ökat ansvar för, och utökade krav på, kommunerna. Förslagen är i flera fall så omfattande att de riskerar att ingripa i den kommunala självstyrelsen. Det måste också påpekas att då kommunerna åläggs nya eller utökade uppgifter måste detta finansieras av staten.
Vi, liksom flera av remissinstanserna, efterlyser en diskussion om målkonflikter, prioriteringar och avvägningar såväl mellan miljömålen som mot andra samhällsmål. Förslagen som läggs fram ökar svårigheterna på orter och inom sektorer, där landet redan har stora problem. Som exempel kan här nämnas regeringens förslag att inte öka andelen hårdgjord yta i tätorter och tätortsnära områden. I dag har många tätorter brist på bostäder samtidigt som vägnäten är underdimensionerade. Vi vill att det skall byggas nya bostäder i de områden där det råder brist och samtidigt måste vi bygga fler vägar. Med fler bostäder och fler och bättre vägar följer också fler skolor, vårdplatser och parkeringsplatser. En ökad andel hårdgjord yta är i många fall ofrånkomligt om man vill kunna utveckla och expandera tätorter. Detta bör regeringen ges tillkänna.
Regeringens förslag gällande "God bebyggd miljö" har ett för snävt perspektiv. Förslag som på ett så omfattande och ingripande sätt reglerar kommunernas ansvarsområden och medborgarnas levnadsmiljö måste ha sin utgångspunkt i ett bredare perspektiv. Målkonflikter, medborgarhänsyn, samhällsplanering och prioriteringar mellan olika mål och intressen måste vägas in i arbetet att nå miljömålen. Om detta inte görs riskerar miljömålen bli tomma ord när det gäller förbättringar av vår miljö samtidigt som de riskerar att förhindra nödvändiga förbättringar och omstruktureringar.
Med hänvisning till ovanstående avvisar vi regeringens förslag till delmål vad gäller planeringsunderlag. Vi föreslår i stället att delmålet om planeringsunderlag formuleras på följande sätt. Senast år 2005 skall all fysisk planering och samhällsbyggande ta hänsyn till och i möjligaste mån anpassas till den övergripande målsättningen om att uppnå en ekologiskt hållbar samhällsutveckling.
Regeringen anger att man vill analysera effekterna av ett förbud mot installation av direktverkande elvärme i nya byggnader och en begränsning av möjligheterna att installera direktverkande elvärme i fritidshus. Moderata samlingspartiet förkastar tanken på ett förbud mot direktverkande elvärme. Det finns inte några skäl till att ens överväga ett sådant förbud. Detta bör regeringen ges tillkänna.
Regeringen har tillsatt en utredning som skall se över möjligheterna att stärka strandskyddet i områden med starkt bebyggelsetryck. Vi anser inte att det finns något behov av att stärka strandskyddet ytterligare. Däremot bör det genom en anpassning av byggteknik till lokala förhållanden bli möjligt att i ökad utsträckning och på ett miljöriktigt sätt bebygga strandnära områden. Detta bör ges regeringen tillkänna.
7 Strategier för att uppnå miljökvalitetsmålen
Regeringen föreslår att följande strategier skall vara vägledande för att uppnå miljökvalitetsmålen:
1. En strategi för effektivare energianvändning och transporter - för att minska utsläppen från energi- och transportsektorerna.
2. En strategi för giftfria och resurssnåla kretslopp som innefattar en miljö- orienterad produktpolitik - för att skapa energi- och materialsnåla kretslopp och för att minska de diffusa utsläppen av miljögifter.
3. En strategi för hushållning med mark, vatten och bebyggd miljö - för ökad hänsyn till biologisk mångfald, kulturmiljö och människors hälsa, för god hushållning med mark och vatten, miljöanpassad fysisk planering och hållbar bebyggelsestruktur.
Moderata samlingspartiet konstaterar att regeringen i stort har identifierat rätt problem men att föreslagna metoder för att lösa problemen är tveksamma och i vissa fall helt felaktiga. Vi har i huvudsak invändningar mot de föreslagna åtgärderna inom strategin för effektivare energianvändning och transporter. Resonemangen i de övriga två strategierna är tveksamma och brister såväl i konkretisering som i koppling till miljökvalitetsmålen.
7.1 En strategi för effektivare energianvändning och transporter
Regeringen bedömer att tyngdpunkten i denna strategi skall vara kostnadseffektiva åtgärder som effektiviserar användningen av energi och främjar användningen av ny teknik med goda miljöegenskaper. Betydelsen av ekonomiska styrmedel framhålls av regeringen som ett instrument för att tydliggöra olika miljökostnader. Enligt regeringen är ett medel för detta fortsatt grön skatteväxling.
Om man med en strategi för effektivare energianvändning och transporter avser att energianvändningen och transporterna skall ge upphov till en minskad miljöbelastning så delar vi denna uppfattning. Däremot anser vi inte att målet om en minskad miljöbelastning från dessa sektorer innebär att energianvändning och transporter måste minska i omfattning. En god tillgång på energi och effektiva transporter kommer att behövas också i framtiden. Det hela handlar därför om att satsa på en fortsatt utveckling av miljövänlig teknik för produktion och överföring av energi och för att transportera människor och varor. Fortsatt forskning och utveckling är därför nödvändig för att få fram bättre energiteknik, renare bränslen och effektivare motorer.
Vi motsätter oss tanken på en grön skatteväxling som verktyg i miljöarbetet. Grön skatteväxling innebär att man byter ut stabila skattebaser mot instabila vilket inte är önskvärt. Att i ökad utsträckning använda skattebaser som exempelvis utsläpp leder till ständigt förändrade förutsättningar för näringslivet vad gäller skatteuttaget men också för samhället vad gäller storleken på skatteintäkterna. Dessutom har den hittills genomdrivna så kallade gröna skatteväxlingen de facto inte varit någon skatteväxling eftersom den enbart handlat om höjda skatter. Dessa förändringar i Sverige leder också till att industrins internationella konkurrenskraft försämras.
Sverige behöver i ökad utsträckning arbeta på det internationella planet för att lösa de gränsöverskridande miljöproblemen. Vi föreslår därför att Sverige driver på inom EU för att snabbt skapa ett gemensamt system för handel med utsläppsrätter avseende växthusgasen koldioxid. Ett sådant system är mycket effektivt för att minska utsläppen och lämpar sig väl för den gemensamma marknaden. Inledningsvis borde systemet kunna tillämpas på alla energiproduktionsanläggningar av väsentlig storlek inom EU. Med en korrekt tillämpning av handel med utsläppsrätter inom EU blir den positiva miljöeffekten många gånger större än vad grön skatteväxling kan ge även om en sådan skulle införas i hela Europa. Handel med utsläppsrätter har vidare det goda med sig att de ger företagen starkare incitament till att minska utsläppen än vad miljöskatter ger samtidigt som det inte gör staten beroende av skatteintäkter som härrör från utsläpp. Sammanfattningsvis är handel med utsläppsrätter på EU-nivå ett många gånger mer verkningsfullt instrument än grön skatteväxling eller skattehöjningar för att minska energisektorns miljöbelastning. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Regeringen hävdar att den långsiktiga utvecklingen av person- och lastbilstrafiken kräver att infrastruktur och trafikplanering förändras och kompletteras med åtgärder som syftar till att påverka efterfrågan på transporter i miljöanpassad riktning. Regeringens slutsats är att en minskad bilanvändning skall eftersträvas där alternativ finns.
Vi anser att regeringen har fel infallsvinkel när det gäller infrastrukturen och dess koppling till transporternas miljöpåverkan. Dåliga vägar och dåliga trafiklösningar skapar trafikproblem som ger upphov till mer miljöskadliga utsläpp än om vägar och flaskhalsarna i trafiksystemet byggdes bort. Det är därför viktigt att samhället ser till att infrastrukturen i form av vägar och trafiksystem fungerar så smidigt som möjligt. Detta är ytterliggare en anledning till varför det nu brådskar att regeringen presenterar den sedan länge aviserade infrastrukturspropositionen. Vi anser att en riktig strategi när det gäller transporterna är att fortsätta satsningen på förbättrad miljöprestanda och på fortsatt forskning om renare bränslen, effektivare motorer och bättre reningsteknik. På detta sätt går det att kombinera en ökad trafikvolym med en förbättrad miljösituation i enlighet med miljökvalitetsmålen. Detta bör ges regeringen tillkänna.
8 Miljömålsråd
Regeringen föreslår att ett särskilt miljömålsråd knutet till Naturvårdsverket skall inrättas. Miljömålsrådet skall ha ansvar för en samlad uppföljning och rapportering till regeringen om utvecklingen mot miljökvalitetsmålen m.m.
Vi motsätter oss införandet av ett miljömålsråd med dessa uppgifter. Att göra en samlad uppföljning och rapportering på miljöområdet ingår på ett naturligt sätt i Naturvårdsverkets uppgifter, och det finns därför ingen anledning att skapa en egen organisation för detta ändamål. Naturvårdverket bör ha det övergripande ansvaret för miljömålsarbetet i samarbete med sektorsmyndigheter och berörda näringar. Vi anser också att det ankommer på Naturvårdsverket att självt organisera arbetet med uppföljning och rapportering på ett ändamålsenligt sätt. Detta bör ges regeringen tillkänna.
9 Länsstyrelserna
Länsstyrelserna skall enligt regeringens förslag ha det övergripande ansvaret för det regionala mål- och uppföljningsarbetet. Detta innebär att länsstyrelserna påförs en mängd nya arbetsuppgifter. Arbetet med att följa upp den mängd delmål som föreslås i propositionen riskerar leda till att länsstyrelserna får svårigheter att klara övriga arbetsuppgifter på ett rimligt sätt. Risken är att enskilda drabbas genom att myndigheten får allt längre handläggningstider för olika ärenden. Vi anser att regeringen när den nu avser att påföra länsstyrelserna en mängd nya arbetsuppgifter är skyldig att se till att länsstyrelserna får tillräckliga resurser för att klara sina arbetsuppgifter på ett rimligt sätt. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 21 maj 2001
Göte Jonsson (m)
Ingvar Eriksson (m)
Carl G Nilsson (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Lars Lindblad (m)
Per-Samuel Nisser (m)
Berit Adolfsson (m)
Inger René (m)
Anders G Högmark (m)
Patrik Norinder (m)
Lars Björkman (m)
Ola Sundell (m)