Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samordning av svenska myndigheter vid fiskodlingsärenden. Motivering
Många vattenbrukare har fått uppleva att myndigheter fattar beslut utan samordning och ibland utan bra underlag. Följderna drabbar vattenbrukaren, inte myndigheten. Detta har observerats även av Vattenbruksutredningen, som föreslår åtgärder, som vattenbrukarna anser vara steg i rätt riktning.
Vattenbrukare har pekat på ett par systemfel:
1. Enbart odlad fisk provtas regelmässigt vad avser hälsoläget. Vild fisk undersöks helt osystematiskt och bristfälligt och således finns inte kunskap om vad som är "normalt" för vild fisk. Detta hindrar inte att staten, via sina myndigheter, fattar beslut om att stoppa verksamheten i vattenbruksföretag vid förekomst av vissa bakterier eller virus, även om sjuklighet och dödlighet ej ökat i odlingen. Stopp i vattenbrukarens verksamhet åsamkar företaget stor kostnad.
2. Ett illustrerande exempel på ett företag som drabbats av den bristande samordningen mellan myndigheter är en odling klassad som yersiniasmittad. Statens veterinärmedicinska anstalt kom så småningom fram till att yersinia ej ger sjukdom hos fisk, varför Jordbruksverket avförde yersiniaförekomst hos odlad fisk från listan för åtgärdskrävande sjukdom. Men Jordbruksverket kunde trots det inte friförklara odlingen. Fiskeriverket kunde heller inte göra det, eftersom de aldrig haft ärendet. Så småningom gav länsstyrelsen tillstånd.
Riksdagsrevisorerna eller en utredning bör få i uppdrag att granska samspelet mellan olika myndigheter knutna till vattenbrukarverksamhet. Myndigheterna bör ha som utgångspunkt att vara till hjälp för dem som behöver deras tjänster.
Stockholm den 27 september 2000
Ester Lindstedt-Staaf (kd)