Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrade villkor för återställande av ädelfiskets naturliga reproduktionsområden. Återställning av ädelfiskets naturliga reproduktionsområden
Ädelfisken, d v s de laxartade fiskarna (lax, havsöring, laxöring, röding, harr, sik, m fl) har sina naturliga reproduktionsområden i strömmande vatten. Genom industrialiseringen på artonhundratalet och den första halvan av nittonhundratalet har många av de naturliga reproduktionsområdena för ädelfisken förstörts.
Rader av vattenbruksanläggningar anlades i syfte att utvinna de ekonomiska nyttigheterna. Strömmande och forsande vatten försåg industrin med kraft. Det mänskliga arbetet förminskades i betydelse. Det mekaniska arbetets betydelse ökade. Särskilt när det forsande vattnets kraft omvandlades till elektrisk kraft.
Men den elektriska kraftens exploatörer har av samhället ålagts att ersätta fiskevården med rejäl ersättning i syfte att möjliggöra en återkommande fiskereproduktion. Dels genom anläggande av vandringsleder (laxtrappor), som ger vandrande fisk en chans att ta sig förbi hinder som t ex kraftverk och dammar utgör, dels genom anläggande av avelsstationer vid vandringsledernas mynningar, där vandrande reproduktiv fisk fångas och töms på avelsmaterial. Något som säkerställer utsättning av yngel i de vatten som utgör framtida lek- och återkomstplatser. Detta är av utomordentlig betydelse för sportfisket, liksom för delar av yrkesfisket. Därmed är det också viktigt för turismen och det rörliga friluftslivet. Med andra ord har det stor ekonomisk betydelse för nationen Sverige. Problemet är att alla de som förändrade de strömmande och forsande vattnen före elektrifieringens tidevarv inte har ålagts samma skyldighet att bidra till fiskets reproduktion. Exempelvis behöver inte de svenska skogsbolagen återställa sina många flottningsleder. Detta är idag ett svårt bekymmer!
Hundratals mil av strömmande och forsande vatten bär fortfarande starka spår av åtgär-der som syftade till att underlätta för timmer och massaved att komma fram till uppsam-lingsmagasin, sjöar och kustnära fabriker. Till men för fiskens reproduktionsplatser. Ett återställande av biologiskt naturliga stånds- och lekplatser är av mycket stor betydelse för fiskevården. Statens nuvarande anslag för biologiskt återställande räcker inte. Vilket kan belysas av att Gävleborgs län, som har mycket stora behov av att återställa förstörda reproduktionsområden efter alla flottningsleder, i år erhåller 750 000 kronor. En summa som inte förslår långt!
Anslaget behöver ökas och måste ökas. Men hur detta skall finansieras kan diskuteras. En väg är att ålägga skogsbolagen ett finansieringsansvar. Ett annat sätt är att införa en nationell fiskevårdsavgift, som öronmärks för fiskevårdande åtgärder. Oavsett metod så måste riksdagen meddela regeringen sin mening om att prioritera återställandet av ädelfiskens naturliga reproduktionsområden.
Stockholm den 2 oktober 2000
Kenth Högström (s)