Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om målkonflikter, prioriteringar och avvägningar såväl mellan miljömålen som mot andra samhällsmål vad avser produktionsanläggningar för vindkraft.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en ny gränsvärdesnorm för buller från vindkraft bör arbetas fram.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa respektavstånd för att skydda människor från buller, skuggflimmer och visuell nedsmutsning. 4. Vindkraftsindustriutbyggnad med mänsklig hänsyn
I denna motion tar vi upp delar av regeringens förslag med anledning av det av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålet för en god bebyggd miljö.
Utgångspunkten för oss är förslagen om främjandet av och utbyggnad av produktionsanläggningar för alternativa energikällor - i första hand vindkraftsindustri.
Många exempel finns både i Sverige och Danmark på att flera negativa effekter uppkommit av redan utbyggd vindkraft. Människors trivsel, välbefinnande och hälsa försämras bl a av buller, och därtill kommer sjunkande fastighetsvärden och minskad turism. Kulturlandskapet och de fria horisonterna påverkas starkt och miljö- och naturkonsekvenserna är dåligt utredda.
Energimyndigheten skriver bl a i sin rapport om planeringsmål m m till regeringen: "De erfarenheter som kan dras från utbyggnad av vindkraftverk i Sverige, Danmark och internationellt i övrigt pekar entydigt på behov av en väl planerad utbyggnad. De allt större verk som uppförs får allt större lokal och regional påverkan på landskapet, varför lokalisering och utformning av vindkraftsanläggningar behöver studeras noggrant."
Vi drar därmed slutsatsen att regeringen inte kan låta de politiska målen att främja alternativa energikällor gå före medborgarnas hälsa och välbefinnande och möjlighet att påverka. Stor hänsyn måste naturligvis också tas till den påverkan på landskapet och naturen i vid mening som vindkraften har.
Det finns därför anledning för regeringen att penetrera bl a följande. Flera remissinstanser efterlyser ordentliga diskussioner om målkonflikter, prioriteringar och avvägningar såväl mellan miljömålen som mot andra samhällsmål. Många av förslagen som läggs fram ökar snarare än minskar konflikterna och problemen.
Buller från olika källor är ett gissel i dagens samhälle. I detta sammanhang är det då viktigt att inte öka antalet människor som utsätts för buller av annan karaktär exempelvis ihållande buller från vindkraftverk. I tysta miljöer, utanför tätorter, i skärgårdar och på övriga platser där fortfarande tystnad är en tillgång anser vi att nya bullerkällor inte får skapas.
Ett antal remissinstanser till Miljömålskommitténs förslag understryker starkt att s k relativt tysta områden, även utanför skärgården och fjällvärlden, skall värnas. Sådana typiska områden är naturlandskap och kulturlandskap i bl a Skåne, Öland, Gotland och Halland.
Skärgårdarna runt om i Sverige är enligt vår uppfattning kulturhistoriskt värdefull miljö. De har vuxit fram under lång tid med den typiskt samlade bebyggelsen, låga byggnader i vindskyddade lägen o s v. Att kombinera den miljön med stora vindkraftsindustrietableringar är inte att förbättra skyddet för skärgårdsmiljöer.
Då det gäller gränsvärdesnorm för buller från vindkraft bör en ny bullernorm arbetas fram. I ett sådant arbete är det viktigt att ta till vara kunskapen från de människor som utsätts för bullerstörningar från vindkraftsindustrin.
Att tillämpa industribullernorm i de relativt ostörda miljöer där vindkraftverk i dag uppförs är olämpligt ur miljö- och hälsosynpunkt. Särskilt bör ultraljuds- och de subliminala effekterna utredas.
Respektavstånd måste införas för att skydda människor från buller, skuggflimmer.
Där vindkraftsidustri etablerats storskaligt i Tyskland och den visuella nedsmutsningen följaktligen varit stor, har turismen minskat. Därför är det viktigt att ta hänsyn till detta när vindkraftsindustrietableringar förs på tal i Bohuslän och Skåne där turismen är en viktig del av välfärd och ekonomi.
Införandet av tydliga och skärpta regler för placering av vindkraftverk är en mycket angelägen åtgärd för att slå vakt om redan bebyggd miljö.
Miljömålet - en god bebyggd miljö - blir trovärdigt och uppfylls först då vederbörlig hänsyn tas till människors välfärd och möjlighet att påverka.
Stockholm den 18 maj 2001
Inga Berggren (m)
Kent Olsson (m)