Sammanfattning
Den här motionen är väckt med anledning av regeringens skrivelse 2000/01:38 Hållbara Sverige. Centerpartiet vill med motionen peka på att regeringen missat en av miljöpolitikens kärnpunkter, nämligen funktionstänkandet. Det är nödvändigt att forma miljöpolitiken med funktionstänkandet som en av grundpelarna. Forskning, utbildning och information kring funktioner är ett måste. Centerpartiet vill därför att regeringen återkommer med en strategi för ökat funktionstänkande. Likväl som funktionstänkande måste utgöra en av grundpelarna måste miljöpolitiken vara proaktiv och decentraliserad. Det finns oroväckande signaler som tyder på att regeringen vill skapa en kretsloppsstat, inte en miljödriven utveckling i ett kretsloppssamhälle. Detta måste motverkas. Ingångna avtal om de lokala investeringsprogrammen bör fullföljas men i övrigt bör programmen avslutas. Detta för att miljönyttan i programmen är tveksam i relation till de satsade medlen.
Utöver utgångspunkterna för miljöpolitiken behandlar motionen Sveriges roll i internationella sammanhang. Centerpartiet vill att Sverige ska ta initiativ till bildandet av en nordisk miljöunion och att regeringen presenterar en specificerad plan för hur Sverige internationellt ska kunna vara en pådrivande kraft på miljöområdet. Att Sverige idag är nettoimportör av renodlad miljöteknik måste ses som ett misslyckande i ett land där kundkrav och lagstiftning påskyndat utvecklingen. Centerpartiet vill avhjälpa detta genom att genomföra den strategi för miljöexport som Miljöexportutredningen presenterat.
Motionen innehåller också ett par yrkanden om skapandet av ett grönare transportsystem. Bland annat vill Centerpartiet att Sverige verkar för att EU, likt Kalifornien, sätter upp ett konkret mål om att 2005 ska 10 procent av de nytillverkade fordon som säljs i EU vara nollemmissionsfordon. Yrkanden rörande klimat avser Centerpartiet att återkomma med när regeringen lägger sin klimatproposition på riksdagens bord.
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på en strategi för ökat funktionstänkande.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en politik för ett decentraliserat miljöarbete.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte belägga biobränslen med energiskatt.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fullfölja ingångna avtal men i övrigt avsluta de lokala investeringsprogrammen.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i CSD under år 2001 särskilt bör driva frågan om skapandet av ett grönare transportsystem.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör ta initiativet till bildandet av en nordisk miljöunion.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige aktivt bör verka för att principen om att förorenaren betalar (PPP - Pollutor Pays Principle) skall genomsyra WTO.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det är angeläget att regeringen presenterar en specificerad plan för hur Sverige internationellt skall vara en pådrivande kraft på miljöområdet.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om en samlad strategi för miljöexport i linje med vad som tidigare presenterats av Miljöexportutredningen.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige inom ramen för EU:s järnvägspaket bör verka för förbättrade möjligheter till kombitrafik.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att 10 % av de nytillverkade fordonen som säljs i EU 2005 skall vara nollemmissionsfordon.
Inledning
Regeringen berättar i skrivelsen vad den gjort och ämnar att göra för att Sverige ska nå en hållbar utveckling. Det är en bra ambition att Sverige ska vara ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart land. Vägen dit skiljer sig dock markant. För det första behövs ett samlat grepp och en sammanhållen politik. Hittills har regeringen visat sig oförmögen till detta. För det andra har regeringen valt linjen kretsloppsstat. Detta är enligt Centerpartiet fel väg att gå. I stället behöver miljöpolitiken ta sin grund i den enskilda medborgarens delaktighet och den miljödrivna utvecklingen. Kort sagt behövs ett kretsloppssamhälle.
Skrivelsen visar med tydlighet att regeringen missat att ta till sig en av grundpelarna i miljöpolitiken, funktionstänkandet. Detta får anses mycket anmärkningsvärt. Det behövs forskning, utbildning och information kring funktionstänkandet. Många av de största miljöproblemen är globala till sin karaktär, vilket gör internationellt samarbete absolut nödvändigt. Sverige ska vara en pådrivande kraft i det internationella samarbetet kring miljöfrågor. EU:s flexibla integration ska nyttjas för att skapa en nordisk miljöunion. Denna union kan sedan gå före och vara ett föredöme för övriga EU.
Denna motion ger på intet sätt en heltäckande bild av Centerpartiets miljöpolitik men vi vill med denna motion peka på några av de skillnader som finns mellan regeringens centralistiska linje och Centerpartiets decentralistiska linje för att nå ett hållbar samhälle.
Funktionstänkande
För att få en helhetssyn på miljöpolitiken är det nödvändigt att tänka nytt och annorlunda. Funktionstänkandet är ett sätt att verkligen ta ett helhetsgrepp på miljöpolitiken. Därför måste funktionstänkande utgöra en av grundpelarna i miljöpolitiken. Regeringen efterlyser en helhetssyn på miljöpolitiken och tyvärr stannar det vid ett efterlysande. Det nödvändiga funktionstänkandet saknas helt hos regeringen vilket gör en helhetssyn omöjlig. Det som bör vara en viktig utgångspunkt glöms helt bort.
Att tänka i funktioner är nödvändigt. Det är inte produkten i sig som ska efterfrågas utan det är funktionen som produkten tillhandahåller som ska efterfrågas. Som kund efterfrågar man inte kylskåpet utan funktionen kylda livsmedel. Som kund är det inte en spis man efterfrågar utan funktionen lagad mat. Listan på exempel över att människor egentligen efterfrågar funktioner, inte produkter, kan göras lång.
Funktionstänkandet gör att nya och vad som idag ses som okonventionella lösningar kommer att utvecklas. De land, samhällen och företag som tar till sig funktionssynsättet kommer att ha en stor fördel framför andra länder och företag när utvecklingen visar att dagens produkttänkande i längden är felaktigt. En viktig del av den miljödrivna utvecklingen är att på ett effektivt sätt tillhandahålla funktioner.
Funktionstänkande innebär en omställning från nu invanda mönster. En omställning som dock är nödvändig då hushållen står för nära hälften av de miljöskadliga utsläppen i Sverige. Denna omställning av invanda mönster gör forskning kring funktioner och funktionstänkande nödvändig. Att bryta invanda mönster fodrar att människor medvetandegörs om hur alternativen ser ut. Människor måste vara delaktiga i processen för att mönstren ska kunna brytas. Livsstilsfrågor och funktionstänkande hör i allra högsta grad ihop. Vi måste ändra vår livsstil mot ett ökat funktionstänkande. Information och utbildning kring funktioner är därför av största vikt. Det saknas i dagsläget en strategi för att öka funktionstänkandet. Det ser Centerpartiet som en brist. Det rimliga är att en sådan strategi framarbetas. Mot bakgrund av det ovan anförda bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag på en strategi för ökat funktionstänkande.
Människors delaktighet
Regeringen slår i skrivelsen fast att det är nödvändigt att samtliga individer känner sig medansvariga för samhällets utveckling. Centerpartiet välkomnar att regeringen börjat inse det nödvändiga med att alla delar av samhället måste se miljö som en strategisk fråga och vara delaktiga i utvecklingen. Det gäller dock att tillse att detta omvandlas i praktisk politik och inte bara är tomt prat. Hittills kan konstateras att regeringen inte lyckats ta steget fullt ut för att tilltro människor möjligheten till delaktighet. Regeringens uppifrånperspektiv finns tydligt kvar i skrivelsen.
Det är absolut nödvändigt att alla delar av samhället engageras i arbetet med att uppnå en hållbar utveckling. Det kräver en decentraliserad politik där människors vilja att leva miljövänligt tas till vara istället för att de känner sig överkörda och tvingade. En uppifrånbaserad politik kommer inte att få människors stöd, och därmed kommer den att bli mycket svår att genomföra. Detta är i allra högsta grad kontraproduktivt. Istället för att komma med alltmer tvingande åtgärder krävs att människor ges möjlighet att ta ansvar och leva miljövänligt. Detta kan handla om alltifrån ekonomiska förutsättningar till information.
Människors vilja måste tas till vara och stimuleras istället för att kvävas. Vad vi behöver är en miljödriven utveckling i ett kretsloppssamhälle, inte en kretsloppsstat. Därför vänder vi oss mot regeringens skrivningar på sidan 39 i skrivelsen. Där står att läsa: "...människorna måste acceptera ett miljöanpassat levnadssätt". En sådan skrivning står i motsats till regeringens uttalade vilja att människor ska känna sig medansvariga. Det finns med anledning av detta fog för riksdagen att rikta en uppmaning till regeringen om att miljöpolitiken i verkligheten, och inte bara i retoriken, måste vara decentraliserad. Vad som ovan anförs om en politik för ett decentraliserat miljöarbete bör ges regeringen till känna.
Ett exempel på hur uppifrånperspektivet fungerar i verkligheten kan många markägare vittna om. I samband med inventeringarna vid Natura 2000 inventerade det offentliga marker utan att markägarna var medvetna om det. Detta är inte en tillfredsställande ordning. En öppen process där markägarna får vara delaktiga skapar förståelse och tilltro för eventuellt skydd av värdefulla markområden. Ett samråd mellan det offentliga och markägare gör att de bästa lösningarna kan hittas samtidigt som förståelsen för åtgärderna blir större. Centerpartiet har tidigare påpekat vikten av detta samrådsförfarande, och då detta yrkande ännu inte behandlats av riksdagen avstår Centerpartiet från att lägga ett yrkande i denna motion.
Grön skatteväxling?
Regeringen upprepar i skrivelsen sina tankar på en större skatteväxling. Att få en ökad miljöstyrning i skattesystemet är önskvärt. Regeringens verkliga vilja att med hjälp av skatteinstrumentet skapa en hållbar utveckling måste dock starkt ifrågasättas. Frågan är om det inte är så att regeringen inte ser den miljöstyrande effekten utan bara ser den fiskala inkomsten till statskassan. Extra tydligt blir detta om man läser först finansplanen (sid. 35) för 2001 och sedan läser sidan 23 i den föreliggande skrivelsen. I finansplanen står att läsa att regeringen avser att börja ta ut energiskatt på biobränslen. Detta för att bredda skattebasen. Enligt regeringen är de statsfinansiella konsekvenserna av att inte ta ut skatt för stora för att avstå. Detta aviserade agerande, som stöds av både Miljöpartiet och Vänsterpartiet, står i skarp kontrast till den beskrivning av skatteväxlingsstrategin regeringen säger sig vilja följa. Strategin beskrivs med följande ord i skrivelsen: "Enligt strategin skall omställningen bidra till en effektivare energianvändning, gynna biobränslen..." Hur kan det vara gynnande för biobränslen att belägga dem med skatt?
Det finns fog för att tro att skattebefrielsen inte alls skulle leda till minskade totala skatteinkomster för staten. Inhemsk produktion av biobränslen ger ett ökat skatteunderlag som med stor sannolikhet skulle uppväga det direkta bortfallet av energiskatterna. Detta bortser regeringen från. Regeringens agerande skapar stor oklarhet och försvårar möjligheterna att skapa grönare energi- och transportsystem. Centerpartiet avvisar regeringens planer på att belägga biobränslen med energiskatt. Vad som ovan anförs om att inte belägga biobränslen med energiskatt bör ges regeringen till känna.
De lokala investeringsprogrammen
I skrivelsen redogör regeringen för de lokala investeringsprogrammen och dess effekter i form av minskad belastning på miljön. Noterbart är att regeringen väljer att helt avstå från att nämna den kritik Riksrevisionsverket (RRV) har riktat mot programmen. Bland annat har RRV riktat kritik mot att flera av programmen är av sådan karaktär att de skulle genomförts även utan statligt stöd. Istället för att öppet redovisa kritiken väljer regeringen att endast i korta ordalag nämna att en rapport från RRV presenterades i juni 1999. Att regeringen avstår från att öppet redovisa den kritik som riktats mot de lokala investeringsprogrammen är anmärkningsvärt. I skrivelsen Hållbara Sverige 1999 behandlades kritiken på ett liknande sätt. I 1999-års skrivelse framgick dock att vissa, då ospecificerade, förändringar av programmen skulle kunna komma att ske. Det framgår av årets skrivelse att dessa förändringar är små och mer av administrativ art. Sammantaget kan sägas att regeringen duckar för att ta tag i den kritik som riktats mot de lokala investeringsprogrammen från RRV.
Centerpartiet är fortsatt kritiskt till de lokala investeringsprogrammen med utgångspunkt i att miljönyttan i relation till de satsade medlen är små. Därtill verkar det som om programmen till stor del utformats för att hjälpa regeringen att frisera arbetslöshetssiffrorna, inte för att nå bästa miljönyttan. Centerpartiet anser att de lokala investeringsprogrammen bör avslutas. Ingångna avtal skall fullföljas men inga nya avtal ska slutas med kommuner och kommunalförbund. Vad som ovan anförs om att fullfölja ingångna avtal men i övrigt avsluta de lokala investeringsprogrammen bör ges regeringen till känna.
Internationellt arbete och samarbete
Internationellt samarbete är en förutsättning för att komma till rätta med miljöproblemen då dessa i stor utsträckning är globala. Sverige måste i olika internationella forum verka för en linje som sätter ansvaret för miljön högt. För att kunna göra detta med trovärdighet krävs att Sverige på hemmaplan arbetar proaktivt och decentraliserat. En av de största och mest avgörande frågorna att jobba med både nationellt och internationellt är klimatfrågan. Utan en långsiktig lösning på den problematiken hotas stora delar av jorden att drabbas på ett mycket negativt sätt.
Sverige har en mycket viktig roll att fylla i internationella sammanhang. Speciellt tydligt blir detta under första halvåret då Sverige är ordförandeland i EU. Under 2001 kommer FN:s kommission för hållbar utveckling (CSD) att särskilt behandla frågor kring energi, transporter och informationsspridning. Då energi- och transportsektorerna står för en mycket stor del av de mänskliga utsläppen av växthusgaser är detta ett mycket viktigt år i CSD. Att Sverige i sådant läge öppnar för att ta ut energiskatt på biobränsle är en dålig signal. Detta försämrar våra möjligheter att vara en riktigt stark pådrivare för att skapa grönare och hållbara energi- och transportsystem. Trots detta bör Sverige i CSD under 2001 särskilt driva frågan om skapandet av ett grönare transportsystem. Detta bör ges regeringen till känna.
I skrivelsen berättar regeringen om det arbete som sker inom ramen för Nordiska ministerrådet. Att ett samarbete på miljöområdet mellan de nordiska länderna inrymmer en stor potential är det ingen tvekan om. Centerpartiet vill gå längre än de olika samarbeten som just nu pågår. Ett sätt att kunna gå längre och verkligen ge miljöfrågorna större tyngd är att bilda en nordisk miljöunion. En nordisk miljöunion har stora förutsättningar att lyckas då det i de nordiska länderna finns en stor samsyn vad gäller miljöarbetet. Dessutom skulle de av de nordiska länderna som är med i EU kunna visa på att den flexibla integrationen i unionen inte bara behöver handla om frågor som rör ekonomi och handel. Det faktum att alla nordiska länder inte är med i EU skulle göra en miljöunion ännu intressantare som projekt. Den nordiska miljöunionen skulle kunna vara ett föredöme på samarbete mellan länder inom och utom EU. Sverige bör ta initiativet till bildandet av en nordisk miljöunion. Detta bör ges regeringen till känna.
Den alltmer globaliserade värld vi lever i leder till ökad handel och ökat utbyte mellan individer, företag och länder. Detta ställer naturligtvis stora krav på att miljön skyddas och värnas. Frihandel ska bejakas och ske med hänsyn till miljön. Sverige måste vara en pådrivande kraft när det gäller att föra upp miljön på agendan i världshandelsorganisationen, WTO. Sverige bör aktivt verka för att principen om att förorenaren betalar (PPP - Pollutor Pays Principle) ska genomsyra WTO. Detta bör ges regeringen till känna.
Vad Sverige avser att göra i det internationella arbetet och samarbetet är många gånger oklart, och riksdagen och svenska folket får bara en fragmenterad bild av den linje Sverige driver. Regeringen måste på ett mycket tydligare sätt visa hur man avser att arbeta med de internationella miljöfrågorna. Detta för att människors åsikter och idéer ska kunna komma fram på ett så bra sätt som möjligt. För att undanröja oklarheterna om Sveriges linje i internationella miljöfrågor är det angeläget att regeringen presenterar en specificerad plan för hur Sverige internationellt ska vara en pådrivande kraft på miljöområdet. Detta bör ges regeringen till känna.
Miljöexport
I skrivelsen talar regeringen om miljöexport och internationella trender. Regeringen pekar på att marknaden för renodlad miljöteknik idag är beräknad till 4 000 miljarder kronor och förväntas uppgå till 6 000 miljarder kronor år 2010. Tillväxttakten är mellan 5 och 20 procent per år. Regeringen konstaterar att den svenska andelen av denna marknad är blygsam. Så långt är allt sant. Vad regeringen väljer att inte nämna är att Sverige är nettoimportör av renodlad miljöteknik. Detta får ses som anmärkningsvärt i ett land där kundkrav och lagstiftning under en lång tid drivit utvecklingen framåt.
I skrivelsen konstateras att regeringen sett en möjlighet att öka den svenska exporten. Tyvärr klarar regeringen inte av att göra detta på ett fullgott sätt. Regeringen fortsätter att ducka för att genomföra Miljöexportutredningens (Sustainable Sweden - a success story, SOU 1998:118) samlade strategi för miljöexport. Det är dags att detta ändras. Centerpartiet anser därför att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om en samlad strategi för miljöexport i linje med vad som tidigare presenterats av Miljöexportutredningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Transporter
Transporter står för en stor del av utsläppen av växthusgaser. Därtill ökar transportsektorns intensitet, vilket gör det mycket viktigt att finna lösningar för att skapa ett grönare transportsystem. Godstrafiken på järnväg i både Sverige och EU har tappat i konkurrenskraft under senare år vilket är oroande. Prognoserna tyder på att järnvägen kommer att fortsätta att tappa i konkurrenskraft gentemot lastbilstransporterna. En sådan utveckling måste motverkas. Ett led i detta arbete är EU:s så kallade järnvägspaket. Det är angeläget att det arbetet blir lyckosamt. Mot bakgrund av det gemensamma järnvägspaketet är det olyckligt att den svenska regeringen tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte anslår de medel som behövs för att kunna leva upp till de fastställda planerna för järnvägen i Sverige. Det tål att påpekas att Centerpartiet avsätter sammanlagt 700 miljoner kronor mer per år än regeringen till de svenska järnvägarna.
Ett led i att öka järnvägens attraktivitet är att förbättra möjligheterna till kombitrafik. Detta är ett viktigt moment för att kunna flytta gods från lastbil till järnväg där så är möjligt. Sverige måste gå i täten för ett intensifierat arbete på detta område. Sverige bör inom ramen för EU:s järnvägspaket verka för förbättrade möjligheter till kombitrafik. Detta bör ges regeringen till känna.
Att skapa fordon som drivs med hjälp av miljövänliga drivmedel är en förutsättning för att kunna skapa ett hållbart och grönt transportsystem. Centerpartiet har tidigare motionerat om att Sverige bör slå fast mål för hur stor del av de nytillverkade fordonen som säljs som ska vara nollemmissionsfordon år 2005. Det mål som Centerpartiet angett som lämpligt är detsamma som Kalifornien satt upp, nämligen 10 procent. Centerpartiet anser det angeläget att fler länder än Sverige sätter upp konkreta mål på detta sätt. Sverige bör därför arbeta för att EU som helhet också ska sätta upp detta mål. Att ställa upp ett konkret mål visar att det finns en vilja och en marknad vilket är viktigt för att få fordonsindustrin att satsa på utveckling av nollemmissionsfordon. Sverige bör således verka för att 10 procent av de nytillverkade fordonen som säljs i EU 2005 ska vara nollemmissionsfordon. Detta bör ges regeringen till känna.
Klimat
Att komma till rätta med problemen som utsläppen av växthusgaser skapar är mycket centralt. Klimatförändringar riskerar på ett allvarligt sätt att undergräva människors möjlighet att uppnå en god livskvalitet. Även djur- och naturlivet riskerar allvarliga rubbningar till följd av förändringarna i jordens klimat. Centerpartiet anser att Sverige ska vara en pådrivande kraft i internationella sammanhang vad gäller att hitta lösningar på den del av växthuseffekten som människan påverkar. Yrkanden med anledning av klimatfrågor avser Centerpartiet att lägga i samband med att regeringens klimatproposition läggs på riksdagens bord.
Stockholm den 21 november 2000
Eskil Erlandsson (c)
Sven Bergström (c)
Birgitta Carlsson (c)
Viviann Gerdin (c)
Åke Sandström (c)