Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen bör vidta nödvändiga åtgärder för att kunna införa ett förbud mot användningen av amalgam senast fr.o.m. 2002. Motivering
Amalgam torde vara det mest debatterade tandlagningsmaterialet. Ända sedan år 1818, då amalgam för första gången rapporteras använt som tandfyllningsmaterial har bruket varit kontroversiellt på grund av kvicksilverinnehållet.
Riksdagen har beslutat att användningen av kvicksilver på sikt bör upphöra (prop. 1990/91:90, JoU30, rskr. 338). Socialstyrelsen fick då regeringens uppdrag att utreda förutsättningarna för att avveckla amalgam som tandfyllningsmaterial.
Amalgam är en s.k. medicinskteknisk produkt och omfattas av EU:s direktiv om medicintekniska produkter (93/42/EEG).
Våran 1994 fattade riksdagen ett principbeslut om att amalgam som tandfyllningsmaterial skulle avvecklas inom barn- och ungdomstandvården fr.o.m. den 1 juli 1995 och inom vuxentandvården senast fr.o.m. 1997.
Socialutskottet vidhöll i betänkandet Tandvårdsfrågor (bet. 1996/97:SoU 11) att amalgamanvändningen inom tandvården skulle avvecklas och ansåg det ytterst angeläget att avvecklingsarbetet fortsatte och att samtliga vårdgivare och andra berörda medverkade i detta arbete. Utskottet konstaterade också att Kemikalieinspektionen hade pekat på flera faktorer som påverkar avvecklingstakten, bl.a. behöver arbetsmiljön på tandklinikerna anpassas till hanteringen av de nya materialen.
En annan faktor som påverkade situationen var att Sverige som en konse- kvens av inträdet i Europeiska unionen inte hade rätt att hindra att s.k. CE- märkta produkter släpptes in på den svenska marknaden. Regeringen konstaterade då att det inte var möjligt att omedelbart förbjuda användningen av amalgam inom den svenska tandvården.
Den 5 november 1998 ställde sig företrädare för samtliga medlemsländer i rådet bakom en föreslagen ändring av det medicintekniska direktivet som innebär ett steg i den riktning som Amsterdamfördraget aviserar, när det gäller betydelsen av att bevaka hälsoskyddsaspekter i det gemensamma arbetet, bl.a. en ändrad lydelse av artikel 129.
Ändringen av det medicintekniska direktivet innebär att en medlemsstat får möjligheten att ingripa mot en viss produkt för att säkerställa folkhälso- aspekter även om produkten som sådan inte kan bevisas medföra hälsoproblem.
Enligt regeringen ska det vara möjligt att förbjuda försäljningen av amalgam med stöd av det föreslagna tillägget till det medicintekniska direktivet. Den kunskap som finns idag är enligt regeringen tillräcklig för att motivera ett beslut om att i förebyggande syfter undvika att amalgam används som tandfyllningsmaterial i framtiden. Det finns i dag alternativa material och inlägg att tillgå för alla typer av fyllningar, menar regeringen.
Arton månader efter att det medecintekniska direktivet antagits, den 5 november 1998, ska bestämmelserna i direktivet vara tillämpliga.
Regeringen avsåg att vidta nödvändiga åtgärder för att kunna införa ett förbud mot användningen av amalgam senast fr.o.m. 2001. Nu är vi snart inne i tredje månaden av året 2001 och något förslag på förbud mot amalgam har ännu inte lagts av regeringen.
Stockholm den 22 februari 2001
Siw Persson (fp)