Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetet med att testa kemikaliers hälso- och miljöfarlighet inte får innebära en ökning av antalet djurförsök. Kunskap behövs
Riksdagen har tidigare godkänt femton miljökvalitetsmål. Syftet med målen är att vi till nästa generation skall kunna överlämna ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. När det gäller målet Giftfri miljö föreslås i föreliggande proposition fem delmål och strategier för att nå delmålen.
För att nå målet Giftfri miljö inom en generation måste den stora okunskapen om kemiska ämnens hälso- och miljöegenskaper samt om kemiska ämnens förekomst i varor åtgärdas. Det behövs såväl nationella som internationella insatser i detta arbete. Vidare föreslås utfasning av farliga ämnen och att riktvärden för vilka halter av minst 100 utvalda kemiska ämnen som får förekomma i miljön eller vilka halter människor högst får utsättas (exponeras) för.
I propositionen konstateras att det för att testa kemikaliers hälso- och miljöfarlighet med dagens metoder krävs djurförsök. Regeringen anser att det finns skäl att utveckla metoder för testningen av ämnena på ett sådant sätt att antalet djurförsök begränsas och att en strategi kan vara att inledande översiktliga tester (screeningtester) görs med in vitro-metoder.
Ingen ökning av djurförsöken
Det är enligt min mening mycket väsentligt att arbetet för att skapa en giftfri miljö för människor inte får innebära att antalet djurförsök ökas. Enligt Stiftelsen Forskning utan djurförsök kräver arbetet med att testa samtliga existerande kemikalier med dagens metoder tillgång till omkring 14 miljoner försöksdjur.
Det är synnerligen angeläget att nya testmetoder som kräver färre djurförsök kommer fram och att försöksdjursfria testmetoder kan utvecklas. De målformuleringar som nu föreligger beträffande kunskapsutvecklingen avseende kemiska ämnens hälso- och miljöegenskaper och den tidplan som sätts för detta arbete måste bringas i samklang med målet att minska antalet djurförsök och att försöksdjursfria alternativ kan användas.
Visserligen har regeringen aviserat att man i en proposition under våren 2001 skall återkomma till riksdagen med en beskrivning av de frågor som hör samman med användningen av försöksdjur. Det är dock angeläget att riksdagen redan nu med kraft uttalar sig mot en ökning av antalet djurförsök.
Stockholm den 22 februari 2001
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)