Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kemikaliestrategin för målet Giftfri miljö bör användas som en utgångspunkt för Sverige i arbetet med att utforma en gemensam kemikaliestrategi för EU.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör avvakta resultatet av det pågående arbetet med att utforma en kemikaliestrategi för EU innan beslut om delmål för att uppnå målet Giftfri miljö fattas.
Inledning
I propositionen Kemikaliestrategi för giftfri miljö preciseras fem delmål för att nå det av riksdagen antagna miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Miljömålskommittén lämnade i sitt betänkande förslag till sex delmål. Förslaget till delmål om sanering av förorenade områden kommer dock att behandlas i den kommande miljömålspropositionen.
Regeringen vidareutvecklar i propositionen hur de nya riktlinjerna för kemikaliepolitiken som lades fast i propositionen Svenska miljömål skall definieras och genomföras.
Regeringen konstaterar i propositionen att EU är en viktig arena för fortsatta åtgärder för att nå målet Giftfri miljö. Regeringen vill verka för att den kemikaliestrategi som nu utarbetas inom EU blir ett effektivt verktyg för att komma till rätta med de problem som finns inom kemikalieområdet.
I propositionen föreslås bland annat att farliga ämnen skall fasas ut. Nyproducerade varor som används på ett sådant sätt att de kommer ut i kretsloppet skall senast år 2007 så långt det är möjligt vara fria från cancerframkallande ämnen och andra ämnen som påverkar arvsmassan eller stör fortplantningen. Varorna skall inte heller innehålla några nya organiska ämnen som är långlivade och bioackumulerande. I produktionsprocesserna skall inte ingå farliga ämnen av angivet slag, om användningen kan skada hälsa och miljö. Kvicksilver skall inte förekomma i nyproducerade varor efter år 2003. Detsamma skall gälla för kadmium och bly efter år 2010.
Regeringen föreslår också att hälso- och miljöriskerna med användningen av kemiska ämnen skall minska fortlöpande. I propositionen presenteras också strategier för hur delmålen skall nås.
En kemikaliestrategi för giftfri miljö
Propositionen beskriver till stora delar på ett bra sätt de brister som finns på kemikalieområdet. I huvudsak är problemformuleringen korrekt och många av förslagen till åtgärder är bra. Det finns dock en genomgående resonemangsmässig brist i propositionen. Regeringen tycks inte till fullo inse att implementeringen av en svensk kemikaliestrategi måste vara åtminstone kompatibel med den gemensamma kemikaliestrategin som just nu utarbetas inom EU.
Handeln med kemikalier och varor som innehåller kemikalier är global. Av de 11 000 kemiska ämnen som används i Sverige är enbart ca 300-400 tillverkade i Sverige. De produktförändringar och lagändringar som krävs för att målet om en giftfri miljö skall kunna nås måste drivas igenom internationellt. Eftersom Sverige är en del av den europeiska gemensamma marknaden vore det bästa att i detta skede koncentrera kraft och resurser på att den gemensamma kemikaliestrategin blir så bra som möjligt.
Moderata Samlingspartiet anser därför att propositionen skall användas som utgångspunkt i det fortsatta arbetet med att utforma en gemensam kemikaliestrategi för EU. De samlade positiva miljöeffekterna blir betydligt större av en bra gemensam kemikaliestrategi än av en isolerad svensk kemikaliestrategi oavsett hur långtgående den sistnämnda kan bli.
Av detta följer att det är bättre att vänta med att fastställa bindande svenska delmål för att uppnå miljömålet en giftfri miljö tills vi vet hur den gemensamma kemikaliestrategin blir slutgiltigt utformad. Lyckas Sverige medverka till att den gemensamma strategin blir bra kan vi utan problem anta svenska delmål som överensstämmer med EU:s regler. Blir den gemensamma kemikaliestrategin svag vet vi i varje fall då i vilken utsträckning Sverige kan anta hårdare regler än EU. Slutsatsen blir, oavsett hur den gemensamma strategin faller ut, att det är bättre att vänta med att fastställa bindande svenska delmål tills gemenskapsstrategin på kemikalieområdet är färdig.
Ett alternativ till att vänta skulle kunna vara att delmålen uttrycks som önskvärda att nå men utan bindande formuleringar. Detta skulle kunna uppnås genom att ordet "skall" i delmålen byts ut mot ordet "bör". I delmål 1 sägs exempelvis att: "Senast är 2010 skall det finnas uppgifter om egenskaperna hos alla avsiktligt framställda eller utvunna kemiska ämnen som finns på marknaden." Genom att byta ut ordet "skall" mot "bör" kan man markera att det inte enbart beror på vad vi gör i Sverige utan i högsta grad är beroende av beslut på bland annat EU-nivå.
I strategierna för att nå de olika delmålen framgår att regeringen trots allt är medveten om att det kommer att krävas förändringar av bland annat EU- regler för att nå delmålen. Det naturliga vore att man också i formuleringen av delmålen tar hänsyn till att Sverige är beroende av omvärlden och av gemensamma beslut inom EU för att delmålen skall kunna uppnås.
Med ett riksdagsbeslut som innebär att Sverige skall använda sig av den föreslagna kemikaliestrategin i arbetet med att utforma EU:s kemikaliestrategi bör regeringen kunna verka kraftfullt för att den gemensamma kemikaliestrategin skall bli så bra som möjligt.
Stockholm den 23 februari 2001
Göte Jonsson (m)
Ingvar Eriksson (m)
Carl G Nilsson (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Lars Lindblad (m)
Per-Samuel Nisser (m)
Berit Adolfsson (m)
Inger René (m)
Anders G Högmark (m)
Patrik Norinder (m)
Lars Björkman (m)
Ola Sundell (m)