Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utvecklingen av jordbruket i Gävleborgs län.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om generationsväxling inom jordbruket.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om jordbrukets utbildning.1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nedläggning av Jordbruksverket.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insamling av djurkadaver. 6. 1 Yrkande 3 hänvisat till UbU.
Jordbruksproduktionen i Gävleborgs län
Tyvärr måste vi konstatera att utvecklingen är att jordbruksföretagen i Gävleborgs län minskar. Det är inte enbart så att små företag slås samman till större företag, utan även minskar till exempel det totala antalet mjölkkor. Mjölkproduktionen har varit stommen i Gävleborgs lantbruksproduktion. Utan animalieproduktion dör landsbygden sakta ut och avfolkningen ökar. Konsekvenserna blir totalt minskad servicenivå och även minskat övrigt företagande. Detta har även bäring på utvecklingsbara näringar som turism.
Ekonomi och generationsväxlingar
Orsaken till den bekymmersamma utvecklingen för länets jordbruk är att finna i den totala ekonomiska situationen för lantbruket. Trots låg arbets- inkomst för familjejordbruket finns det i dag ingen försvarbar företags- ekonomisk kalkyl inom bondeföretagandet. Det går till viss grad att upprätthålla en minimiinkomst genom att leva på "rost och röta", ett recept som har klarat jordbruksföretag i ett historiskt perspektiv, då det förväntades att jordbruket skulle bestå i familjens hägn. I dag då unga människor erbjuds mer stimulerande och bättre ekonomiska förutsättningar, är övertagandet av familjegården inte en självklarhet. Särskilt inte då generationsväxlingen styrs av hård beskattning. Det måste bli en prioriterad framtida uppgift att skapa förutsättningar för unga människor att överta familjegården.
Jordbruksutbildning
För att skapa en framtidstro och en grund för utvecklingsbara jordbruk behövs ett utbildningssystem som garanterar kompetens för det moderna lantbruket. Att komplettera en gymnasieutbildning med en jordbruksutbildning måste garanteras och även ges ekonomiska förutsättningar. Distansutbildning, genom modern teknik, är en väg som borde utvecklas.
Skrota Jordbruksverket
Jordbruket lider i dag av en omfattande byråkrati. Blankettifyllande har ökat i så stor omfattning att jordbrukaren idag till största delen måste anlita konsulter inom området. En stor del av ansvaret för den otympliga hanteringen ligger på ett stelbent och ineffektivt Jordbruksverk. Kritiken har varit massiv mot verkets behandling av regelverket inom jordbruket. Som exempel kan nämnas en okänslig hantering av båspallsregler och avlivande av omärkta djur. Då den otympliga byråkratin verkar "sitta i väggarna" inom Jordbruksverket finns anledning att utreda om verket kan ersättas genom att dels myndighetsuppgifter läggs på regional nivå nära jordbrukarna, dels återstående nödvändiga arbetsuppgifter fördelas på ny eller annan myndighet. Att t.ex. länsstyrelserna handlägger stöden till jordbruken skulle upplevas som positivt för jordbruket, då länsstyrelsen har en nära överblick vad som händer inom regionen och även inom närliggande områden som kultur- och naturmiljön.
Insamling av djurkadaver
Nuvarande förordning vad gäller kadaverhantering har fått fullkomligt orimliga konsekvenser för jordbrukarna i Gävleborgs län. Förordningen bygger på ett EU-direktiv, men har som mycket annat hårdragits i den svenska hanteringen. Enligt rådets direktiv 90/667/EEG skall animaliskt avfall samlas in för bearbetning i en steriliseringsanläggning. Den behöriga myndigheten (Jordbruksverket) får dock, om det bedöms nödvändigt, besluta att avfallet istället destrueras genom bränning eller nedgrävning. I dag fraktas till stora kostnader avfall över stora avstånd och även utanför landets gränser. Detta kan inte vara varken ekonomiskt eller ur miljösynpunkt försvarbart. Det torde vara klart att det går att utverka dispens från EU-direktiven i hela norra Sverige. Förhållandena kan knappast jämföras mellan den norrländska glesbygden och de tätbefolkade områdena i Europa.
Stockholm den 3 oktober 2000
Patrik Norinder (m)
Anne-Katrine Dunker (m)