Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hur forskning, utvecklingsarbete och rådgivning vid fritidsodling bör ges förutsättningar för fortsatt utveckling. Motivering
Trädgårdsodling är en av de bästa fritidsaktiviteterna ur folkhälsosynpunkt. Förutom tillskottet av nyttiga livsmedel får den som odlar sin trädgård frisk luft, lagom motion och ett levande intresse att dela med likasinnade. Fritidsodling kan utövas av alla slags människor i alla åldersgrupper. Det är väl känt att möjligheten att få odla något själv uppfattas som mycket värdefull bland annat av många äldre människor och av många som har kommit till vårt land från andra delar av världen.
Fritidsodlingen har därtill viktiga funktioner i omställningen till en ekologiskt hållbar samhällsutveckling, som bland annat innebär att den allmänna livsstilen måste bli mindre resursförbrukande, att våra städer och tätorter kretsloppsanpassas och att den biologiska mångfalden värnas. Trädgårdarna bidrar till stadsbygdens biologiska mångfald och har gynnsam effekt på luftkvalitet och lokalklimat. De mer än två miljoner hushåll som ägnar sig åt trädgårdsodling på sin fritid har bättre förutsättningar än de flesta andra att vinna insikt om de ekologiska sambanden. I trädgårdsodlingen får man praktisk erfarenhet av naturens kretslopp och ökad förståelse för ekologisk livsmedelsproduktion. Fritidsodlingen står för en betydande del av produktionen av frukt, bär och grönsaker. Alltfler fritidsodlare undviker att använda bekämpningsmedel eller konstgödsel. Men för att ekologisk trädgårdsodling skall bli framgångsrik behövs både lämpliga växtsorter och vetenskapligt grundad odlingskunskap. Utöver Lantbruksuniversitetet har i detta sammanhang trädgårdsorganisationerna en viktig funktion med sin omfattande informationsverksamhet, rådgivning och studieverksamhet.
Trots detta är samhällets stöd till fritidsodlingen blygsamt. Den rådgivning och det utvecklingsarbete som under 1980-talet byggdes upp med stöd av handelsgödselavgiftsmedel har sedan dess minskat genom bortfallet av avgiftsmedlen.
Sedan år 1993 har regeringen årligen anvisat 11 miljoner kronor till Skogs- och jordbrukets forskningsråd (SJFR) för insatser inom områdena hemträdgårdar och grönytemiljöer. Riksdagen uttalade från början att det med hänsyn till fritidsodlingens speciella behov är av stor vikt att de informationskanaler som finns mellan forskning och praktik kan bibehållas och utvecklas. Utskottet ansåg det vidare vara ett samhällsintresse att berörda organisationer erhåller en väsentlig del av medlen och att det skapas förutsättningar för en fortsatt informations- och rådgivningsverksamhet inom trädgårdsområdet. I sitt betänkande 1998/99:MJU1 återgav utskottet detta ställningstagande och konstaterade att det kvarstår.
Med tanke på fritidsodlingens både praktiska och pedagogiska betydelse för utvecklingen mot ett ekologiskt hållbart samhälle bör regeringen i uppdraget till det nya forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande stryka under innebörden av det i 1998/99:MJU1 upprepade ställningstagandet och föreslå en uppräkning av de bidrag som beviljas de berörda organisationerna och sådana forsknings- och utvecklingsprojekt som har särskild betydelse för fritidsodlingen.
Den informationsverksamhet som sker i fritidsodlarorganisationernas regi har stor regional spridning och baseras på det utvecklingsarbete som äger rum vid Lantbruksuniversitetet, bland annat vid Trädgårdsförsöksstationen i Ultuna, där en ekologisk demonstrations- och försöksträdgård under en följd av år har byggts upp i samarbete med fritidsodlingens organisationer. Trädgården används dels för trädgårdsförsök av särskilt intresse för fritidsodlingen, dels i informationssyfte inom Lantbruksuniversitetet och gentemot den trädgårdsintresserade allmänheten. Till följd av de prioriteringar som sker inom Lantbruksuniversitetet vilar nu ett akut nedläggningshot över denna värdefulla trädgårdsanläggning. Regeringen bör mot denna bakgrund göra Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande uppmärksamt på betydelsen av att denna verksamhet kan fortsätta att utvecklas.
Stockholm den 3 oktober 2000
Siw Wittgren-Ahl (s)
Ronny Olander (s)