Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att strutsfarmningen i landet bör avvecklas. Inledning
Under förra motionstiden skrev jag en motion om struts. Det finns skäl att utveckla den i år.
Strutsfarmning är en relativt ny företeelse i Sverige. Det finns cirka 200 uppfödare och åtta godkända slakterier. För drygt ett år sedan kom Jordbruksverket äntligen med förslag på föreskrifter för strutshållningen. Men efter remisstiden är de föreskrifter man nu presenterat en klar försämring.
Problem att ha vilda djur i hägn i fel klimat
Kunskapen om strutsens naturliga liv är liten, trots att strutsar farmats i mer än hundra år i Sydafrika, och farmningen har i Sverige medfört en hel del problem. Vårt kalla och fuktiga klimat är inte vad strutsarna är anpassade till. Fukten och kylan gynnar svamp- och bakterieinfektioner i lungor och ögon. I strutsens naturligt varma och torra ökenklimat dör farliga smittämnen, men i Sverige blir en stor del av äggen uttorkade eller infekterade med svamp. Ibland dör embryot på ett sent stadium, och när ägget öppnas kan ungen vara helt täckt med svampväxt. I ett regnigt klimat, med lera och jord istället för sand, ökas risken betydligt. När kycklingarna går utan sina föräldrar lär de sig inte vad som är bra och inte bra att äta. Eftersom det inte finns krav på beväxt mark i hägnen är det enligt uppgift inte ovanligt att strutsar dör av avmagring eller förstoppning efter att ha ätit olämpliga föremål eller lera och gödsel. Dessutom är en isig mark lätt att halka på för de tunga strutsarna. Det har även hänt att strutsar panikrusat in i stängsel och väggar och dött. Bristen på motion i hägnen har givit defekter på skelettet.
Transporter och slakt också problemfyllt
Strutsarna far även illa vid transporterna till slakterierna och transportfordonen är inte anpassade till djuren. Förra året rapporterade slakteriet i Sävsjö att strutsar vid flera tillfällen fastnat och strypt sig under transporter vid slakt.
De nya föreskrifterna håller inte måttet
I de nya föreskrifterna har uppenbarligen Jordbruksverket lagt sig platt för näringens krav. I remissförslaget krävdes att strutsar upp till ett års ålder skulle ha 7,5 m2 inomhus och 250 m2 utomhus per fågel att röra sig på och en totalyta av minst 1 000 m2. Men branschen satte sig emot detta och i de föreskrifter som nu kommit finns inga måttföreskrifter alls kvar. Det ska utredas. Likaså får man till 2003 på sig för att göra stallar och hägn säkra för strutsarna, trots att verket skriver att strutsar måste ses som vilda djur, lättstressade och svåra att hålla i fångenskap. Valhäntheten kan - om man vill vara positiv - tolkas som att verket är medvetet om svårigheten att hålla struts i fångenskap.
Behövs ännu ett köttdjur i Sverige?
Är det verkligen nödvändigt med en ny djurart för köttproduktion i Sverige? I vanliga fall blir en struts 50-60 år, men vid farmning dödas de efter cirka 1 år mekaniskt med bultpistol eller i några fall med el. Köttet, som marknadsförs som extra fettsnålt, är inte det enda man använder. Skinn och fjädrar är värdefullt och exklusivt, av äggen gör man prydnadsföremål. Men med tanke på alla problem som varit förknippade med farmningen måste man verkligen ifrågasätta om strutsen ska finnas i ett land med Sveriges klimat. Jordbruksverkets valhänta hantering av skötselföreskrifter visar att farmningen är mycket svår att få att harmoniera med Sveriges djurskyddssyn. Det enda rätta vore att stoppa importen av strutsar och avveckla strutsfarmningen i landet.
Stockholm den 29 september 2000
Gudrun Lindvall (mp)