Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vargstammen bör tillåtas växa under kontrollerade förhållanden.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en förändring av bestämmelserna i 28 § jaktförordningen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inventeringsarbetets bedrivande.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om särskild hänsyn till fäbodbruket och skogsbetet.
Motivering
Vargen är en art som skapar stor debatt och konflikter mellan olika intressen. Därför är det av synnerlig vikt att de övergripande mål som formuleras för arten är tydliga och lätta att överföra i praktisk förvaltning.
Propositionen föreslår ett etappmål för varg på 200 individer i Sverige. När etappmålet nåtts, ska en grundlig utvärdering göras av de problem och konflikter som en sådan vargstam skulle kunna leda till. Propositionen anger vidare att det övergripande målet ska vara att vargstammen ska tillåtas öka ytterligare så att artens långsiktiga överlevnad kan tryggas i Sverige. När utvärderingen gjorts, ska enligt propositionen ett nytt etappmål eller en miniminivå fastställas. Propositionen innehåller inga formuleringar kring hur den praktiska förvaltningen bör utformas när etappmålet nåtts annat än att den kan ges en annan inriktning.
Enligt vår uppfattning är skrivningen vad beträffar målformuleringen kring vargen alltför otydlig och saknar formuleringar kring den praktiska förvaltningen, som är en förutsättning för att vinna bred acceptans. Rovdjursutredningens direktiv från regeringen var att arbeta fram ett förslag till sammanhållen rovdjurspolitik som gjorde en avvägning mellan de biologiska, näringsmässiga och jaktliga intressena. Enligt vår uppfattning saknas de två senare delarna till stora delar i det nu framlagda förslaget.
Som propositionen anger, råder delade meningar inom forskarvärlden om hur stora stammar som behövs för att deras långsiktiga överlevnad ska kunna tryggas. Den grundliga utvärderingen bör även ta hänsyn till eventuell ny kunskap om vilka beståndsnivåer som krävs för arternas fortlevnad. Vidare bör även en redovisning göras för det övergripande målet hur vargstammen ska uppnås under en generation.
En förutsättning för att en grundlig utvärdering av effekterna av etappmålets 200 individer ska kunna göras är att stammen balanseras på den nivån under den tid utvärderingen genomförs. Den debatt som pågår idag kring den norska vargjakten visar med all önskvärd tydlighet att vargjakt är kontroversiell och skapar rubriker runt om i världen om den får den utformning som beslutats om i Norge.
Regeringen har i propositionen "Sammanhållen rovdjurspolitik" bl.a. förslagit att skyddsjakt på varg ska vara tillåten på samma villkor som för närvarande gäller för björn, varg och lo. Regeringen har nu föreslagit att varg ska omfattas av bestämmelserna om skyddsjakt men har inte följt Rovdjursutredningens förslag till den nödvändiga förändringen i 28 § jaktförordningen (1987:905). Med den lydelse som förordningstexten nu har, kommer bedömningen av när och hur regeln får och kan användas vid rovdjursangrepp att vara mycket svår. En tamdjursägare måste, om kriterierna ska vara uppfyllda, tåla alltför långtgående skada innan någon reaktion, t ex avlivning av det angripande djuret, kan tillåtas. Jaktförordningen bör därför ändras i enlighet med Rovdjursutredningens förslag.
Särskild uppmärksamhet borde ägnas det s k fäbodbruket och skogsbetet. Där betar ofta djuren fritt och i många fall rör det sig om lokala raser som uppkommit genom långvarigt avelsarbete och genom anpassning till lokala miljöer. Skyddet för dessa djur måste innefattas i den utvidgade nödvärnsrätten som Rovdjursutredningen föreslår och som vi anser bör genomföras. En koncentration av rovdjur i anslutning till sådan verksamhet bör också kunna hanteras med det blivande regelsystemet.
För att få fram bra kunskap om rovdjursbestånden och deras utbredning krävs noggranna och kompetenta inventeringar. Detta krävs för att rovdjursstammarna ska kunna förvaltas på ett riktigt sätt. Regeringen föreslår nu att inventeringsarbetet ska bli en del av miljöövervakningsprogrammet. Hur denna verksamhet ska utformas ska Naturvårdsverket och länsstyrelserna bereda samt även lämna förslag till hur den ska finansieras. Under många år har ideella organisationer utfört ett mycket förtjänstfullt arbete, där både jägare och andra naturintresserade medverkat i omfattande inventeringsarbeten. Ofta måste ett sådant arbete ske under korta perioder med hänsyn tagen till lämpligt väder och t ex rådande snöförhållanden och då måste insatserna ske med ett stort antal medverkande. Sådana arrangemang kan inte klaras med mindre än att ett omfattande ideellt arbete ingår. Därför bör regeringen uttryckligen utgå ifrån att de ideella organisationernas medverkan ska ses som en naturlig och uppskattad del i det viktiga inventeringsarbetet. Det borde framstå som helt klarlagt, att ett inventeringsarbete utan denna medverkan inte låter sig göras på ett någorlunda heltäckande sätt ens med mycket stora anslag från statens sida.
Stockholm den 31 januari 2001
Karl Gustav Abramsson (s)
Lisbeth Staaf-Igelström (s)