Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nyckeltal för de små företagens miljöarbete.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en miljökonsekvensanalys av stängningen av Barsebäck 1.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förfarande vid anmälan om nyttjande av annans mark.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om formerna för sanering av förorenad mark.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att bekämpa oljeutsläpp.
Motivering
Regeringen redovisar på nytt i sin årliga skrivelse hur arbetet med att nå en ekologiskt hållbar utveckling fortskrider. Kristdemokraterna anser det internationella arbetet nödvändigt och centralt, eftersom gränsvärden, avgifter och miljöskatter måste harmonieras. Man ska inte kunna konkurrera med hjälp av miljöförstöring. Inget är vunnet om det egna näringslivet slås ut av utländska konkurrenter med lägre miljökrav.
Sveriges ordförandeskap våren 2001 för EU:ministerråd präglar delvis redogörelsen. Sverige ska under ordförandetiden aktivt driva arbetet med miljöhandlingsprogrammet. Kristdemokraterna har motionerat om nödvändigheten av att en samlad svensk klimatstrategi antas före ordförandetiden. Tyvärr ser det inte ut att bli så.
Regeringen framhåller att en hållbar samhällsutveckling omfattar ekologiska, sociala, ekonomiska och kulturella aspekter. Detta är en riktig inställning. Men utvecklingen ska inte bara betraktas utifrån samhället i stort, utan också från enskilda människors behov och agerande. I skrivelsen nämns att de enskildas engagemang är nödvändigt för en hållbar utveckling. Kristdemokraterna anser dock att regeringen starkare borde ha betonat betydelsen av det personliga engagemanget. En förutsättning för hållbar samhällsutveckling är att vi anpassar livsstilen, något som kräver en personlig insats.
Konsumenten har stor makt. Medvetna konsumenter kan styra marknaden och därmed påverka samhällsutvecklingen. Konsumentens efterfrågan fick fram miljömärkta tvättmedel och bilar med katalytisk avgasrening. Företag har upptäckt att miljöstyrning i företaget ger konkurrensfördelar. Kristdemokraterna anser det viktigt att genomslaget av sådana marknadskrafter förstärks.
Vårt miljöutrymme krymper, oavsett vilka värderingar vi har, samtidigt som jordens befolkning växer. Därför är det på kort sikt nödvändigt med ekonomiska styrmedel för att värna om dessa resurser. Använder vi oss av miljöanpassade produkter eller tjänster, måste vi som konsumenter och producenter belönas, inte bestraffas.
Miljöbalken
I december 1999 tillsattes en parlamentariskt sammansatt kommitté, som ska arbeta tre år. Vid nyåret 2000/01 ska man enligt direktiven lämna förslag till lagändringar i miljöbalken på de punkter där behovet av tidig justering är uppenbart. Miljöbalken är i vissa stycken otydlig, vilket bl.a. skapar rätts- osäkerhet.
Skogsvårdslagen, där miljö- och produktionsmål jämställs, bygger på förvaltarskapstanken, ansvaret gentemot kommande generationer. Lagen ger skydd åt den biologiska mångfalden, samtidigt som virkesförsörjningen ska vara säkrad för den svenska skogsindustrin. Lagstiftningen har bara gällt några år, vilket är en kort tid i skogens omloppstid. Miljöbalkens regler är däremot bristfälligt anpassade till skogs- och lantbrukets förutsättningar. Oklarheterna kan härmed komma att drabba skogsbruket hårt, till nackdel både för skogsvården och svensk ekonomi. Exempelvis gäller för en skogs- ägare som gör en avverkningsanmälan, att anmälan kan komma att prövas av två myndigheter utifrån skilda lagar med olika effekter. Miljöbalken har haft betydande negativa följder för mindre företagare, i och med att denna otydlighet utgör ett allvarligt hot mot rättssäkerheten. Kommittén bör uppmärksamma och analysera detta förhållande.
Miljöledning
För att få trovärdighet i en verksamhets arbete med miljöfrågor krävs ett systematiserat sätt att arbeta. Ett ledningssystem kan i princip användas i vilka frågor som helst för att minimera påvisade brister inom det område man arbetar. Det kan ses som ett verktyg för att bygga in visioner i ett företags verksamhet. På sikt blir företaget miljömässigt bättre då det hela tiden sätter upp nya mål för sin verksamhet. Att arbeta med miljöledningssystem enligt ISO eller EMAS, som är de mest välkända systemen innebär inte att man omedelbart blir fulländad ur miljösynpunkt, utan att man successivt blir bättre. Miljöledningssystem kan användas för en produkt, en tjänst eller en hel produktion av varor eller tjänster. Grundtanken är att organisera miljöarbetet så att miljöskador kan förebyggas.
Miljöledningssystemen byggs stegvis. Beträffande ISO 14001 är första steget att formulera en preliminär miljöpolicy för företaget. En miljöutredning görs för företaget, varefter man fastställer en officiell miljöpolicy. Den styr det fortsatta arbetet och är därmed det viktigaste dokumentet. Därefter kan företaget gå vidare och certifiera sig.
ISO- och EMAS-registrering kostar tid och pengar. Kostnaden är ofta för hög för små företag och därmed ett hinder för registrering. Ändå har många av dessa företag ett aktivt och levande miljöarbete. Företagarnas Riksorganisation arbetade förra året med ett enklare miljörevisionssystem, till följd av de höga kostnaderna för ett litet företag att satsa på ISO- eller EMAS- system. Enligt skrivelsen lämnar NUTEK stöd till miljöstyrning i små företag. Men verksamheten i dessa mindre företag borde dessutom räknas med i de gröna nyckeltalen för miljöarbetet i svenska företag. Nu räknas bara ISO- och EMAS-registrerade företag och inte alls det aktiva miljöarbete som pågår i många mindre företag, vilket gör att nyckeltalen inte säger så mycket om det totala miljöarbetet.
Miljö- och jordbruksutskottet behandlade förra året ett liknande förslag om en breddning av de gröna nyckeltalen till att omfatta också företag som inte är ISO- eller EMAS-registrerade. Utskottet hänvisade då till budgetpropositionen, där det framgick att regeringen fortsätter arbetet med att vidareutveckla nyckeltalen. Utskottet delade Kristdemokraternas uppfattning om det angelägna i att små och medelstora företag arbetar med miljöledningssystem och att företag kan göra det frivilligt utan certifiering. Av den aktuella skrivelsen att döma har regeringen inte tagit del av detta förslag. Kristdemokraterna föreslår därför ånyo att riksdagen uppmanar regeringen att verka för att mindre företag med miljöarbete kommer med i nyckeltalen.
Offentlig upphandling
Skrivelsen påminner om att regeringsförklaringen hösten 2000 angav att miljökrav ska ställas vid all offentlig upphandling. Delegationen för ekologiskt hållbar offentlig upphandling håller på att ta fram ett Internetbaserat verktyg som på frivillig väg kan användas inom hela den offentliga förvaltningen. Detta torde kunna underlätta för en mer miljöanpassad offentlig upphandling. Nämnden för offentlig upphandling har tidigare uttryckt en något pessimistisk uppfattning mot bakgrund av de restriktioner som uppställs på miljökraven vid upphandling. Miljöfaktorer kan tillmätas betydelse vid offentlig upphandling endast under förutsättning att det föreligger ett samband mellan miljökraven och föremålet för upphandlingen, och endast då utvärderingskriterier framgått av annons eller upphandlingsunderlag. Kristdemokraternas uppfattning är att Internetverktyget kan möta dessa krav och medföra en mycket kompetent upphandling.
Näringslivet
Enligt skrivelsen är samhällsorganen ansvariga för att skapa ett gynnsamt ramverk för näringslivets omställning till en ekologiskt hållbar utveckling. Regeringens mening är att möjliggöra ett brett spektrum av effektiva och samordnade verktyg. Kristdemokraterna anser att samordningen av dessa verktyg är mycket viktig. Spretande regler försvårar vilken verksamhet som helst och dämpar verksamhetslusten. Många mindre företagare har upplevt just detta.
Regeringen säger också att man ska fortsätta dialogen med näringslivet för få till stånd ett behövligt, brett ansvarstagande. Kristdemokraterna instämmer i detta.
Regeringen bedriver samarbete med de två stora biltillverkarna i Sverige för att få fram miljövänligare fordon. Kristdemokraterna anser att bilindustrin på sikt måste finna andra drivmedel än fossilbränsle och att det långsiktiga målet måste vara att koldioxidutsläppen från nyproducerade bilar upphör helt.
NUTEK har haft en viktig roll för teknik- och produktutveckling i mindre företag. Denna uppgift får inte nedprioriteras i samband med splittringen av NUTEK vid omorganisationen och bildandet av nya myndigheter.
Energipolitiken ? klimatfrågan
Det svenska näringslivet är i hög grad beroende av en stabil tillgång till energi till rimliga priser. Kristdemokraterna anser att Sveriges energiförsörjning ska tryggas genom en långsiktig energipolitik med fasta spelregler, där inhemska förnybara energikällor och bränslen utgör en växande bas. Investeringar i biobränslebaserad kraftvärme och vindkraftverk ska stödjas liksom den fortsatta utvecklingen av solenergi och ny teknik.
De ökande koldioxidutsläppen är det enskilt största hotet mot vår livsmiljö. Energipolitiken bör inriktas på breda politiska uppgörelser och långsiktigt stabila spelregler för aktörerna på elmarknaden. En kraftfull samlad klimatstrategi behövs.
Det gäller att fasa ut användningen av fossila bränslen och drivmedel genom eleffektivisering och infasning av förnybar energi. För att förhindra växthuseffekten krävs ett skyndsamt agerande i fråga om utfasning av fossila bränslen, åtgärder för att öka kolbindningen samt internationella åtgärder såsom utsläppsbubblor med möjlighet till handel med utsläppsrättigheter. Sverige bör inte använda sig av sin av EU tilldelade pluskvot för koldioxidutsläpp. Kristdemokraternas uppfattning är att det krävs ett styrsystem som stimulerar till produktion av förnybar energi på bekostnad av icke förnybar energi. Miljöavgift bör snarast införas på importerad kolkraft, som annars helt undgår beskattning.
Kristdemokraterna vill avveckla kärnkraften. Men avveckling måste ske i takt med energieffektivisering och ersättning med förnybar energi. Barsebäck 1 stängdes den 30 november 1999. Ungefär samtidigt stängdes kraftvärmeverket i Karlshamn, Europas renaste oljekraftverk. I stället har Sverige köpt billig el huvudsakligen från Danmark, i huvudsak producerad i kolkraftverk. Koldioxidutsläppen vid produktionen av denna mängd kolkraft beräknas till 3 miljoner ton/år, svaveloxidutsläpp till 8 000 ton och kväveoxidutsläpp till 6 000 ton.
Barsebäck 2 skulle enligt riksdagsbeslut stängas före den 1 juli 2001. Regeringen har dock konstaterat att man till detta datum ej kan uppfylla de krav som ställts på att bortfallet av elproduktion skall kompenseras genom tillförsel av ny elproduktion och genom minskad användning av el. En grundlig miljökonsekvensanalys av stängningen av Barsebäck 1 måste göras omgående. Därifrån kan slutsatser dras om miljökonsekvenser av en stängning av Barsebäck 2.
Turism
Sverige är ett naturskönt land med stor variationsrikedom i landskapet och rena vattendrag. Regeringen nämner den svenska naturens kvaliteter som en grundläggande resurs för utveckling av svensk turism. I norra Sverige ser människor det som en grundläggande resurs för utvecklingen av näringslivet i stort. För näringslivet i norr betyder det mycket att man kan bjuda på fiske och naturupplevelser. Kristdemokraterna anser att det är viktigt att åtgärder vidtas för att öka tillgången på framför allt lax och öring i Norrlandsälvarna.
För att turismen och företagande på landsbygden överhuvudtaget ska utvecklas, är fungerande transporter helt avgörande. Likaså är en god skyltning längs vägarna av stor betydelse för många företag i turistnäringen. På detta område kan stora förbättringar göras.
Ökad turism kan ge slitage och skador på naturen. Allemansrätten kan missbrukas. Det finns exempel på kommersiell verksamhet utan markägarens samtycke. Kristdemokraterna anser att kommersiell verksamhet på annans mark inte får ske utan markägarens samtycke och skrivet avtal med ägaren. När miljö- och jordbruksutskottet behandlade denna fråga för ett år sedan, hänvisade utskottet till att regeringen med stöd av 12 kap. 6 § miljöbalken kan meddela föreskrifter om anmälningsplikt för vissa verksamheter. Kristdemokraterna anser att det av dessa föreskrifter bör framgå att markägaren ska underrättas vid sådan anmälan, att samtycke ska inhämtas och att skriftligt avtal ska upprättas.
Lokala investeringsprogram
Marknaden för miljöteknik och den förväntade tillväxten för denna marknad rymmer en enorm potential. Regeringen har dock valt att satsa på lokala investeringsprogram, där få av projekten har gällt ny teknik. Regeringen bestämde initialt att bidrag till vinstgivande verksamhet endast kunde ges om det gällde ny teknik eller ny arbetsmetod. Eftersom få i vinstgivande verksamhet sökte, tog man bort detta krav. Riksdagsrevisorernas granskning visade i flera avseenden på brister i detta agerande. Kristdemokraterna anser att de lokala investeringsprogrammen i stället tagit resurser från det ordinarie miljöarbetet och fördelats på ett närmast slumpartat sätt. Vi anser att de lokala investeringsprogrammen ska upphöra.
Miljörelaterad nationalprodukt
Vi kristdemokrater ser med tillfredsställelse att vårt gamla motionskrav på miljörelaterad nationalprodukt (MNP) börjar sättas i system. MNP tar hänsyn till utvecklingen av vårt naturkapital, som t.ex. skog och fisk, och beaktar också av människan orsakade förändringar av detta kapital. Naturkapitalet ökas vid skogsplantering, men minskar när gruvor töms eller fiskevatten förstörs.
Delaktighet - lokalt Agenda 21-arbete
Regeringen uttrycker sig uppskattande om det lokala Agenda 21-arbetet. En utredare har granskat hur arbetet fortskrider i olika kommuner. I ungefär en tredjedel av kommunerna finns fortfarande en samordnare och aktivt Agenda 21-arbete. I en tredjedel finns det arbete men ingen fast samordnare, och i en tredjedel är arbetet i princip nerlagt, sedan det nationella stödet avvecklades. Vi kristdemokrater anser att det lokala Agenda 21-arbetet är mycket viktigt för att förankra och upprätthålla medvetandet om miljön. Arbetet engagerar skolor, organisationer, företag och medborgare i ett gemensamt arbete för den egna kommunen. Det är i kommunerna det praktiska arbetet ska ske. Kristdemokraterna anser att nationellt stöd åter ska utgå för detta arbete. Vi har också föreslagit att ett nytt konto, "Agenda 21", ska inrättas och att detta konto årligen tillförs medel. En nationell uppbackning är nödvändig. Vi återkommer om detta i budgetsammanhang.
Natur- och kulturvård
Regeringen har det senaste året vid olika tillfällen talat för decentraliserade förvaltningsmodeller i syfte att skapa folklig förankring och ett medborgerligt engagemang i naturvården. Detta ses som positivt av oss kristdemokrater, eftersom vi länge talat för en sådan modell.
Förorenade områden
Regeringen uppger att den statliga verksamheten har inriktats på att klarlägga omfattning och konsekvenser av föroreningarna samt på att ta fram metoder för undersökningar och efterbehandlingsåtgärder. Länsstyrelserna har kartlagt landets saneringsbehov. En utredning har gjorts av hur den statligt finansierade efterbehandlingsverksamheten ska organiseras. Beredning pågår i Regeringskansliet.
Kristdemokraterna vill betona vikten av att denna beredning skyndas på. De flesta kommuner har ingen erfarenhet av hur man praktiskt genomför en sanering. Kunskap saknas om vart man vänder sig, vilka krav som ska ställas och vem som kan utföra saneringen. Sanering av förorenade områden bör ordnas på samma sätt som radonsanering, där speciella, för ändamålet certifierade personer anvisas av ansvarig myndighet.
Samhällsplanering
Tysta zoner börjar bli en bristvara. Det bör bli självklart att inventera ostörda områden likaväl som områden med natur- och kulturintressen.
För att minska miljöbelastningen krävs framförhållning genom att infrastrukturen planeras och anläggs innan uppbyggnaden av nya, stora bostadsområden påbörjas. Kristdemokraterna anser liksom regeringen att det är viktigt att byggnader och andra anläggningar placeras och utformas på ett miljöanpassat sätt.
Inomhusmiljörelaterade hälsoproblem är vanliga, särskilt som vi vistas mycket inomhus numera. En undersökning har visat att 80 % av felen på byggnaders inomhusmiljö kunde ha undvikits med en korrekt tillämpning av tillgänglig kunskap. Det behövs miljömärkning och värderingssystem av byggprocess och byggnader, likaväl som byggvarudeklarationer och miljö- certifikation.
Östersjön
Regeringen ger en omfattande redogörelse för arbetet med och kring Östersjön. En kristdemokratisk motion har efterlyst en förvaltningsplan för Östersjön, så att alla intressen samtidigt balanseras mot varandra. Baltic 21 verkar ha den inriktning motionen efterlyser. Kristdemokraterna anser att det är viktigt att Sverige stöder t.ex. de baltiska staterna med utbyggnad av reningsverk.
I skrivelsen nämns Oljeutsläppsutredningen, som i januari 1999 lämnade sitt betänkande. En proposition planeras till våren 2001. Kristdemokraterna anser att det brådskar med insatser för att komma till rätta med oljeutsläppen i bl.a. Östersjön. Redare har diskuterat åtgärder för att komma åt dem som gör sig skyldiga till oljeutsläpp, men detta torde vara en uppgift för kustbevakning, polis och åklagare. Behovet är stort av specialutbildade åklagare som har möjlighet att agera snabbt och effektivt. Kristdemokraterna anser därför att regeringen snarast bör lämna ett förslag till åtgärder som effektiviserar det rättsliga förfarandet när det gäller att bekämpa oljeutsläppen.
Ordförandeskapet
Sverige påbörjar inom kort, den 1 januari 2001, sitt ordförandeskap för EU:s ministerråd. Som ordförande ska Sverige driva samarbetet framåt, företräda EU gentemot länder utanför unionen och internationella organisationer samt representera ministerrådet i relationer med övriga EU- institutioner. Kristdemokraterna menar att Sverige skulle haft större auktoritet i detta sammanhang om det funnits en av riksdagen antagen samlad svensk klimatstrategi. Frånvaron av en sådan strategi är beklaglig.
Världshandelsorganisatione n ? WTO
Det råder en klar spänning mellan hållbar utveckling och fri handel. Regeringen beskriver denna spänning alltför lättvindigt. Miljö och hållbar utveckling ska integreras i handelsregelverket, så att en liberalisering av handeln kan medverka till en hållbar utveckling. Det är nödvändigt att arbeta hårdare för en integrering av hänsynstaganden till miljö och hållbar utveckling i WTO:s arbete. Det är positivt att länderna inom EU är eniga om att driva bl.a. försiktighetsprincipen och frågan om internalisering av miljökostnaderna i den totala transportkostnaden.
En del dokument som Sverige och EU undertecknat harmonierar dock inte med varandra. FN:s klimatåtgärder kan strida mot WTO:s regler. Förhoppningsvis leder klimatförhandlingarna i Haag fram till att Kyoto- protokollet blir lagligt bindande. Det innebär handel med utsläppsrättigheter, ekonomiskt stöd till förnybar energi och handelshinder mot länder som inte följer avtalet. En sådan utveckling överensstämmer dock inte med WTO:s regelverk.
Som ordförandeland kommer Sverige att representera EU i förhandlingar med WTO. Därför vill Kristdemokraterna framhäva vikten av att regeringen målmedvetet verkar för att miljö och hållbar utveckling integreras i handelsregelverket.
Stockholm den 21 november 2000
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Ulf Björklund (kd)
Caroline Hagström (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Johnny Gylling (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Harald Bergström (kd)
Tuve Skånberg (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Annelie Enochson (kd)