Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ersättning av statsmedel vid personskador orsakade av varg. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ändringen av jaktförordningen, som skall göra det möjligt för Naturvårdsverket att delegera till länsstyrelserna att i vissa fall besluta om skyddsjakt av björn och lo, även skall innefatta varg.
Motivering
I diskussionerna om en svensk vargstam har stor uppmärksamhet ägnats vargars angrepp på tamboskap, jakthundar och andra för människan viktiga djur. Mindre intresse har risken för skador på människan själv väckt. Orsaken torde vara dels okunskap, dels att vissa debattörer som sett som sin uppgift att säkerställa vargbeståndet undviker att redovisa fakta i detta avseende.
Vargen är nämligen ingalunda ofarlig. Under de senaste 200 åren har över 30 barn och ungdomar dödats av varg enbart i Sverige och Finland. I början av 1820-talet blev ett tiotal personer ihjälrivna av vargar i gränsområdet mellan Dalarna och Gästrikland. Händelsen redovisas i Sven Nilssons "Skandinavisk fauna". I Finland dödades fler än 20 barn i början av 1880- talet. Fallen är väl dokumenterade i Uno Godenhjelms skrift "Minnen från vargåren i Åbo län". Från nutid finns exempelvis en redovisning av 46 dödade barn i Indien under en period av sju månader (National Geographis, TV 4, 7 januari 1999). Erfarenheterna från Ryssland med en vargstam på ca 50.000 djur pekar också på att det förekommer att vargen angriper människor.
Om vi i Sverige som propositionen förutsätter på sikt skall ha ett antal hundra friströvande vargar kan man räkna med att barn förr eller senare kommer att anfallas och dödas. Även andra djur kan utgöra livsfara. Men vargen är speciell genom att den dessutom äter sitt offer. Vidare följer - som de angivna exemplen visar - att ett anfall ofta följs av fler. Chocken av att inte blott ha förlorat ett barn utan därutöver finna det halvt uppätet är naturligtvis oerhörd för de närmaste.
Bl.a. mot den angivna bakgrunden kan vi förstå att det i berörda områden kan uppstå oro om vargstammen relativt snabbt utökas. Vi väcker emellertid denna motion främst för att frågan om ersättning till de personer som skadats av varg eller förlorat anhöriga vid angrepp i huvudsak förbigås i propositionen. På sidan 57 i propositionen anges att med en vargstam i tillväxt ökar riskerna för skador på renar och andra tamdjur. Den uppenbara ökade risken även för människa negligeras. På sidan 73 förs ett resonemang som slutar med att "frågan om ersättning av statsmedel vid personskador orsakade av främst björn bör övervägas närmare".
Vi finner det angeläget att frågan om ersättning av statsmedel till personer som blir drabbade måste klaras ut snarast möjligt och inte minst gälla skador orsakade av varg. Eftersom vargstammens existens och storlek i Sverige i hög grad är beroende av statliga beslut - och förblir så enligt propositionen - måste skadeersättningen göras generös. Den bör t.ex. även kunna omfatta kostnader för människor som p.g.a. vargen tvingas byta bostad eller skola. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag.
Utifrån vad som anförts om skador som kan uppkomma p.g.a. varg finns även, som anförts under remissomgången, skäl att Naturvårdsverket enligt jaktförordningen skall ha rätt att till länsstyrelserna delegera beslutsrätt om skyddsjakt inte enbart på björn eller lo som orsakar allvarliga skador eller olägenheter utan jämväl även på varg. Det bör framhållas att ökad närhet till beslutsfattarna är angelägna i dessa ärenden. De fördelar som finns med regionalt beslutsfattande har nämligen särskilt stor betydelse i dessa fall där det kan krävas en snabb beslutsprocess.
Stockholm den 25 januari 2001
Lennart Hedquist (m)
Carl Erik Hedlund (m)