Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att skärpa lagen om onykterhet till sjöss. Motivering
Alltfler av oss svenskar skaffar båt och upplever våra vackra skärgårdar och insjöar från perspektivet som båtägare. I allemansrätten har vi i vårt land en otrolig tillgång som gör att vi kan gå i land på öar och skär och uppleva den speciella natur som finns i våra skärgårdar.
Under de senaste åren har båtägarna ökat i antal och var cirka en miljon, varav drygt 250.000 i Stockholms län, enligt en uppskattning som gjordes av Dagens Nyheter den 14 juni i år. Vem som helst kan köpa en båt och bege sig ut i våra sjösystem och havsband. Om båten inte är längre är 12 meter och bredare än 4 meter behövs inga speciella förkunskaper för att navigera den.
Med denna frihet följer också ett ansvar. Tyvärr upplever många att havens oändlighet och sjöarnas vidder inbjuder till att man kan navigera berusad. Till sjöss är avstånden stora och båten kan kännas bedrägligt trygg.
Antalet alkoholrelaterade olyckor till sjöss har ökat i antal de senaste åren. Därför är det hög tid att se över gällande lagstiftning och skärpa den vad det gäller onyktert framförande av båtar.
Brottet sjöfylleri behandlas i sjölagen (1994:1009) 20 kap. 4-5 §§. Där står att om sjöfylleribrottet anses som grovt, skall straffet vara fängelse i högst två år. Vid bedömning av huruvida brottet är grovt, skall rätten särskilt beakta:
- om gärningsmannen har haft en alkoholkoncentration som uppgått till minst 1,0 promille i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften
- om gärningsmannen annars har varit avsevärt påverkad av alkohol eller något annat medel
- om den uppgift som gärningsmannen haft att fullgöra varit särskilt krävande med hänsyn till fartygets egenskaper eller andra omständigheter, eller
- om framförandet av fartyget har inneburit en påtaglig fara för säkerheten till sjöss.
För sjötrafiken finns, till skillnad från vad som är gällande för vägtrafiken, ingen promillegräns. Den historiska förklaringen till detta är att sjöfylleriregeln omfattar allt från kanot till det största av handelsfartyg. Reglerna för sjöfylleri är avsevärt liberalare än för rattonykterhet. På senare år har lagstiftningen inneburit en skärpning av reglerna beträffande rattonykterhet. Gällande lag (1951:649) för rattfylleri anger gränsen för böter eller fängelse i högst sex månader om föraren har minst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften.
För att minska skillnaderna vad gäller onykterhet vid väg- och sjötrafik, bör en översyn av sjöfyllerilagen göras så att de bägge lagområdena harmoniserar mer med varandra. Utredningen bör också se över sanktionsmöjligheterna.
Stockholm den 26 september 2000
Annelie Enochson (kd)