Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att e-handel inte särskiljs från annan handel i lagstiftningshänseende.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särregleringar för handel och e-handel i Sverige försvårar endast för svensk handel och svenska konsumenter.
Distansavtalslagen verkar begränsande för handel
Distansavtalslagen är krånglig och underlättar varken för konsument eller näringsidkare. I det moderna samhället med ny tillgänglig teknik är det naturligt att även mediumet för handel utvecklas. Dagens utbud av konsumtionsartiklar finns till stor del att införskaffa på elektronisk väg. Det är dock inte helt smärtfritt att bedriva elektronisk handel.
3 § 4 p. i distansavtalslagen stadgar att lagen inte gäller om man ringer från en telefonautomat. Det är fullständigt omöjligt för en näringsidkare att veta varifrån kunden ringer. Även auktionsbestämmelsen är krånglig och hindrande. Internetauktioner omfattas av den särskilda bestämmelsen men inte "vanliga" auktioner. På vanliga auktioner lämnas en stor del av buden via telefon.
3 § Lagen gäller inte distansavtal som
(...)
ingås med en teleoperatör genom användning av en offentlig telefonautomat, eller
ingås vid en auktion där budgivningen normalt inte sker elektroniskt.
Informationsplikten i § 9 gäller vad som skall ske i marknadsföringen. Till marknadsföring räknas också alla hemsidor och allt som finns på hemsidorna.
9 § Vid marknadsföring som syftar till distansavtal skall näringsidkaren ge information om:
- sitt namn och sin adress,
- varans eller tjänstens huvudsakliga egenskaper,
- varans eller tjänstens pris, inbegripet skatter och avgifter,
- leveranskostnader,
- sättet för betalning och för leverans eller fullgörande på annat sätt,
- ångerrätt enligt denna lag,
- kostnaden för att ett medel för distanskommunikation används, om inte kostnaden är beräknad efter normaltaxa,
- den tid under vilken erbjudandet gäller, och
- avtalets kortaste löptid, om avtalet avser återkommande leveranser av varor eller avser en tjänst som utförs fortlöpande.
Det är mycket svårt att få ut all denna information på ett klart och tydligt sätt. Särskilt som man arbetar med wap eller liknande kommunikation med begränsat utrymme att visa all information. Det blir till stor nackdel för alla som sköter sin marknadsföring via telefon om allt detta skall med i samtalet. Missar man någonting i detta så finns följderna reglerade i 16 §.
Informationen skall ges i rimlig tid innan ett avtal ingås. Informationen skall ges klart och begripligt och med användande av metoder som är anpassade till det medel för distanskommunikation som används. Näringsidkaren skall ta särskild hänsyn till behovet av skydd för minderåriga. Vid marknadsföring per telefon skall näringsidkaren i början av samtalet ge konsumenten information om sin identitet och om samtalets syfte.
När avtalet ingås skall ytterligare information lämnas. Den informationen överensstämmer med informationen i 9 § st. 1-5 samt ytterligare information som finns i 10 §.
När ett distansavtal har ingåtts skall näringsidkaren snarast därefter ge konsumenten en bekräftelse med den information som avses i 9 § första stycket 1-5. Gäller distansavtalet en vara skall informationen ges senast vid leveransen, om inte varan skall levereras till någon annan än konsumenten. Informationen skall ges i en handling eller i någon annan läsbar och varaktig form som är tillgänglig för konsumenten. Om näringsidkaren redan tidigare har gett informationen i sådan form, behöver den inte ges på nytt, om inte annat följer av andra stycket.
Inom samma tid skall näringsidkaren alltid i en handling eller i någon annan läsbar och varaktig form som är tillgänglig för konsumenten ge denne information om:
- konsumentens ångerrätt enligt denna lag samt namn och adress till någon som ångerrätten kan utövas mot
- gatuadressen till det verksamhetsställe dit konsumenten kan framställa klagomål,
- förekommande garantier och service och
- villkoren för att säga upp avtalet för det fall att det gäller tills vidare eller för en längre tid än ett år.
Formen för information är komplicerad. E-post räknas som varaktig form. Dock kan det vara svårt att veta om informationen kommit kunden tillhanda. Man måste numera spara alla sina hemsidor för att kunna bevisa att all information fanns med vid köpetillfället om en kund skulle klaga.
Gäller distansavtalet en tjänst vars fullgörande sker med hjälp av ett medel för distanskommunikation, och utförs tjänsten vid ett enda tillfälle och faktureras av distributören av kommunikationsmedlet, behöver näringsidkaren bara ge konsumenten tillgång till gatuadressen till det verksamhetsställe dit konsumenten kan framställa klagomål.
Konsumentens ångerfrist enligt 13 § är 14 dagar. Det skall jämföras med den vanliga ångerveckan vid hemförsäljning som nu blivit två trots att direktivet bara kräver att medlemsstaterna skall ha en veckas ångerrätt.
Ångervecka har inte enligt lagstiftaren behövts för försäljning i butik. Lagstiftaren har uppenbarligen inte insett att e-handel är en butik på nätet och att särregleringar skapar hinder.
Distansavtalslagens förlängda ångerfrist gör det krångligare för näringsidkare som väljer att sköta sin verksamhet helt eller delvis genom IT. E-handel är vanlig handel som väljer ett elektroniskt sätt att kommunicera. Butiken finns numera på nätet och kunden besöker den själv - den besöker inte kunden.
Handel är handel oavsett medium. Ångerfristen i distansavtalslagen är omotiverad och skapar onödigt krångel. Returrätten är också hårdare reglerad i Sverige än direktivet kräver, vilket kommer att fungera som ett hinder för handel.
E-handel skiljer sig inte från vanlig handel förutom att man kommunicerar på ett annat sätt. E-handel bör på inget vis särskiljas från annan handel i lagstiftningshänseende. Handel och e-handel blir mer och mer global till sin natur och särregleringar i Sverige försvårar endast för svensk handel och svenska konsumenter.
Stockholm den 3 oktober 2000
Karin Falkmer (m)