Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om att förbjuda oönskad reklam i form av elektroniska massutskick enligt vad i motionen anförs. Inledning
"Allting går att sälja med mördande reklam" hette en populär schlager i slutet av 1940-talet. Det var på den tid då reklamen i stort sett endast förekom i dagstidningar. Sedan dess har reklammakarna fått helt andra och nya medier att breda ut sig i. Numera har vi särskilda kanaler i radio och TV enbart för reklam, men även i public service-kanalerna får vi veta att vissa program är sponsrade och i många köpcenter finns reklamslingor i anslutning till kassaköerna. Antalet gratistidningar som enbart lever på reklamintäkter är också många. Kort sagt, reklamen fullkomligt sköljer över oss och det är svårt att värja sig.
Skräpreklam
Spam, som är det engelska ordet för skräpreklam i form av massutskick av elektronisk post, är ännu en ny form för direktreklam. En av de större amerikanska Internetoperatörerna "America on line", som även har verksamhet i Sverige, uppger att ca 40 procent av de 15 miljoner e- postmeddelanden som de dagligen hanterar är s k skräpreklam och ungefär hälften av dessa, alltså 3 miljoner meddelanden, är reklamerbjudanden om pornografi, lotterier eller "bli rik nu"-erbjudanden.
För många datoranvändare har massutskick av elektronisk skräpreklam blivit alltmer besvärande. I regeringens proposition 1999/2000:40 som bland annat behandlar obeställd reklam, valde regeringen att inte föreslå en "opt- in"-lösning, dvs. att konsumenten måste ge sitt samtycke till reklamen via elektronisk post, textmeddelanden som tas emot i mobiltelefon samt telefon, eftersom det "skulle hämma den fortsatta utvecklingen på ett expansivt område". Istället gav regeringen Konsumentverket i uppdrag att utarbeta ett förslag till spärregister, dit konsumenten kan anmäla sig för att slippa oönskad reklam. Detta uppdrag skall redovisas under oktober månad men redan nu har Konsumentverket i media uttalat att ett sådant register inte är effektivt utan föreslår ändrad lagstiftning i stället. Detta ligger helt i linje med vad Vänsterpartiet uttalade i sin motion med anledning av regeringens proposition.
Regeringens inställning i denna fråga tar inte hänsyn till den enskilde konsumentens önskemål, nämligen att få ha datorn som reklamfri zon, dessutom kan konsumentens förtroende för e-handeln allvarligt komma att skadas. Regeringen kan emellertid rätta till detta misstag genom att återkomma till riksdagen med förslag till lagändring om en opt-in-lösning i samband med den konsumentpolitiska propositionen som är aviserad att läggas under januari månad nästa år.
Stockholm den 4 oktober 2000
Tanja Linderborg (v)
Sten Lundström (v)
Lena Olsson (v)
Rolf Olsson (v)
Tasso Stafilidis (v)
Alice Åström (v)