Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att konsumenten skall kunna göra ett aktivt val för att få reklam medan övriga hushåll besparas såväl pappersreklam som e-post- reklam. Motivering
På brevlådan kan man sedan några år sätta upp ett anslag om att all reklam undanbedes. Den som sätter upp ett sådant anslag får därefter inte oadresserad reklam till sin brevlåda. Samhällsinformation utdelas dock fortfarande. För adresserad reklam finns det spärregister att tillgå för den som vet hur man ska anmäla sig till dessa. Den som av olika skäl inte vill hantera reklam ser nu hur ännu en väg för obeställd reklam in i hemmen har öppnats genom datorisering.
Mot bakgrund av omfattningen av den obeställda reklamen ser jag det som angeläget att inta en restriktiv hållning till reklammarknadens krav på att konsumenternas datorer ska vara tillgängliga för reklamutsändningar. Idag är det fritt fram att skicka obeställd reklam till alla som inte uttryckligen sagt ifrån vilka regler som ska gälla för e-postreklam. Med obeställd reklam avses reklam eller annan marknadsföring som förs vidare till mottagaren utan att denne varit aktiv för att få reklamen eller utan att denne genom sitt tidigare uppträdande får anses ha visat något intresse för att få reklamen.
Obeställd reklam ger även upphov till frågor kring den enskildes integritet. De som riktar direktreklam till enskilda personer har alltid att göra med personuppgifter.
Direktreklamen är antingen adresserad eller oadresserad men båda formerna innefattas av begreppet obeställd reklam. Den direktreklam som har en adresserad personuppgift grundar sig vanligtvis på ett personregister som köpts från exempelvis statens personadressregister, SPAR. Adresser kan även köpas från företag som har ett kundregister. Register finns att tillgå för reklambranschen men ännu finns det i praktiken inte något spärregister att anmäla sig till.
All e-postreklam ska presenteras så att det framgår att det handlar om reklam. Avsändarens adress ska tydligt framgå, och det ska finnas en adress där konsumenterna kan avbeställa framtida utskick. Men både när det gäller pappersreklam och e-postreklam borde det omvända vara det gällande. Konsumenter som är intresserade av såväl obeställd pappersreklam som e- postreklam borde genom ett aktivt val få reklamen medan övriga hushåll besparas denna hantering. Ett alternativ kan vara att man inrättar ett register dit man kan anmäla att man inte önskar e-postreklam.
Inom EU har kommissionen beslutat om en översyn av reglerna för e- postreklam och det är viktigt att Sverige aktivt följer denna fråga.
Stockholm den 13 september 2000
Carina Hägg (s)