Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om familjebildningar. Motivering
Barn till homosexuella har rätt att inte bli diskriminerade. Många barn växer upp med en eller två homosexuella föräldrar. Det är barn som tillkommit i tidigare heterosexuella förhållanden, genom att bögar och lesbiska skaffat barn tillsammans och genom privat insemination. Dessa barn riskerar att drabbas av fördomar mot deras homosexuella föräldrar. I diskussionen om homosexuella skall få adoptera och inseminera glöms det faktum att homosexuella redan har barn ofta bort. Mycket sällan uppmärksammas frågan om vad som är bäst för de barn till homosexuella som redan finns. Faktum är att inte ens homosexuella som redan har barn har rätt att ens bli prövade som adoptivföräldrar. På det sättet har riksdagen markerat att barn som växer upp med homosexuella föräldrar ingår i en familj som samhället inte betraktar som likvärdig med en heterosexuell familj. Hur skall då homosexuella föräldrar med trovärdighet inför dagispersonal, lärare och klasskamrater kunna kräva att få bli betraktade som en fullvärdig familj? Hur skall barnen inför sina kamrater kunna kräva att även deras familj behandlas med respekt.
Det finns debattörer som hävdar att homosexuella som skaffar barn trots att adoption och insemination inte är tillåtet kringår lagen. Hur känns det för de barn som växer upp i dessa familjer att ständigt få sin familj ifrågasätt på detta sätt?
Olika familjebildningar är en del i dagens mångfald. Om man tar en vanlig skolklass finns där en rad olika familjebildningar: ensamstående föräldrar, familjer med hel- och halvsyskon, släktingar som bor hos familjen m.fl. Det är förhållningssättet kring detta som är viktigt och som kan påverkas. Vilken utgångspunkt har lagstiftningen? Barnet i centrum eller att barnet har en heterosexuell familj?
I utredningen om homosexuella och barn är det mycket viktigt att situationen för barn som växer upp i homosexuella familjer belyses.
Stockholm den 4 oktober 2000
Anita Johansson (s)
Helena Zakariasén (s)
Hillevi Larsson (s)
Laila Bäck (s)
Lars U Granberg (s)
Eva Johansson (s)