Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att man i utredningen Översyn av ekonomiska familjestöd också analyserar regelsystemens utformning med beaktande av den lagstiftning som säger att föräldrar, under vissa förutsättningar, är underhållsskyldiga för hemmavarande barn upp till 21 års ålder. Motivering
Det är inte ovanligt att barn idag bor hemma hos sina föräldrar efter 20 års ålder. Det kan finnas flera orsaker till det såsom studier, svårigheter att finna bostad, ekonomiska orsaker eller annat. Enligt lagen är föräldrar underhållsskyldiga för hemmavarande barn som studerar på gymnasium eller grundskola till dess att barnet fyllt 21 år. En förutsättning är att studierna påbörjats före 19 års ålder.
Det här kan vara ett tillfälle då ekonomin i ett hushåll kan vara mycket ansträngd och snabbt kan försämras på ett dramatiskt sätt. Enligt dagens regelsystem tas t.ex. inte hänsyn till hemmavarande barn över 18 år vid ansökan om bostadsbidrag. Dessutom upphör underhållsstödet då barnet fyller 20 år. Detta blir extra kännbart i hushåll där man inte haft möjlighet att bygga upp en ekonomisk buffert. Problemet är vanligt framför allt i familjer med en ensamstående förälder.
I direktiven till Översyn av ekonomiska familjestöd står att syftet med uppdraget är att inom ramen för den generella välfärdspolitiken, och med bibehållen eller ökad fördelningspolitisk träffsäkerhet, på ett mer effektivt sätt stödja barnfamiljerna. Det står vidare att ensamstående föräldrars situation särskilt skall belysas.
Det är därför viktigt att man i utredningen om ekonomiska familjestöd också analyserar regelsystemens utformning med beaktande av den lagstiftning som säger att föräldrar, under vissa förutsättningar enligt ovan, är underhållsskyldiga för hemmavarande barn upp till 21 års ålder. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Marie Engström (v)