Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en värdekommission. Motivering
Hur formar vi ett gott samhälle? Hur motverkar vi diskriminering, våld, förakt, lögn, falskhet och annan orätt? Inget samhälle kan i längden bestå om det tar överhanden. Vilka är då de grundläggande värdena för ett gott samhälle och vad ger inspiration för dessa?
Etik fokuserar på handlingar och relationer, politik på det gemensamma samhällsbygget, som förutsätter handlingar, relationer och gemensamma normer. Inga politiska beslut tas utan att människosyn och etik spelar en grundläggande roll. Lagstiftning genomsyras av etik, som i sin tur bygger på värden, rättigheter och normer. Värden kan identifieras genom att fråga efter det som är värdefullt för den enskilda människan, för alla människor och för samhället. Gemensamma eller allmängiltiga värden är livet, människovärdet, miljön, sanning, kunskap, kärlek etc. De är värden i sig. En rättighet innebär anspråk att få uppnå, uppleva eller realisera ett värde. Det handlar om rättighet att få leva livet, att bemötas med värdighet och respekt, att få ta del av en ren miljö, att få ta del av sanning, få tillägna sig kunskap och uppleva kärlek. En norm påtalar ett ansvar för värdena och rättigheterna till dem. Det kan gälla att respektera liv och andras människovärde, att värna miljön, att hålla sig till sanningen, tillägna sig kunskap och att möjliggöra det för andra och att visa kärlek.
Begreppet rättvisa förekommer ofta i den politiska retoriken. Men om rättvisa överhuvud taget skall kunna skipas, det må vara mellan medborgare, eller ömsesidigt mellan staten och medborgarna, måste det ske utifrån en gemensam bas av värden. Traditionellt menas att 'rättvisa' är en dygd, dvs. en förmåga att erkänna och garantera en annans rättighet. Men om det inte finns en medvetenhet eller kunskap om vilka allmänmänskliga värden alla människor har rätt att förverkliga och ansvar för att andra får förverkliga, blir allt tal om rättvisa bara tomma ord inför planlösa beslut. Om stat, landsting och kommuner skall garantera att rättvisa skipas, måste politiker helt enkelt veta vilka värden (liv, människovärde, hälsa, kunskap etc.) som skall garanteras alla människor. Om barnen skall vara i centrum för politiken, måste vi politiker veta vilka grundläggande värden det är som skall garanteras våra barn. Saknas denna kunskap om värden, blir allt orden om rättvisa och rättigheter innehållslösa.
Om det skulle vara riktigt att var och en avgör samhällets värden, rättigheter och normer, skulle de inte kunna ifrågasättas, eftersom det inte skulle finns en måttstock att värdera utifrån. Alla uppfattningar vore lika riktiga. Detta synsätt går inte ihop med de flestas erfarenhet och övertygelse att en del moraliska ståndpunkter har mer fog för sig än andra. Att t ex under normala förhållanden ljuga, att misshandla folk eller att tortera eller döda en människa hävdar vi vara fel såväl i Sverige som i Kosovo eller Kina. Det är moraliskt fel oavsett var i världen det äger rum, har ägt rum eller kommer äga rum.
Vilka är då samhällets grundläggande värden? Hur ska vi alla kunna identifiera och tillägna oss dessa värden? Vilken är familjens, skolans, rättssy- stemets, medias och övriga signalgivares betydelse som förmedlare av värden, rättigheter och normer? Hur byggs rättssystem och rättstänkande upp utifrån en gemensam värdebas?
Hur är samhällsekonomin beroende av en fungerande etik i form av tillit och förtroende? Hur förhåller sig spridningseffekterna till värdebasen utifrån en glidande medicinsk-etisk praxis? Vilken är familjens betydelse för ett gemenskapstänkande? Hur förhåller sig etikens betydelse för skolan och uppfostran, dvs. den sk. socialisationen av det uppväxande släktet? Hur förhåller sig etiken till rättssamhällets svårigheter och den tilltagande rättsosäkerheten i samhället? Vilken är värdebasens betydelse för uppbyggande, vidmakthållande och expansion av företags- och organisationskulturer ? Hur fungerar värdebasens utveckling och betydelse i ett informationssamhälle jämfört med ett jordbruks- och ett industrisamhälle? Hur förhåller sig värdebasen, dess betydelse och eventuella förskjutningar i ett samhälle med en allt större etnisk mångfald? Frågorna kan naturligtvis mångfaldigas, men värdenas och etikens betydelse för politik och samhälle kvarstår. Det behövs ett samlat grepp i värdefrågorna.
En rad olika statliga utredningar har behandlat delproblem, som rör det denna motion behandlar. Det är dock angeläget med en samlad och samordnad etisk hantering av vår tids svåra etiska frågor med utgångspunkt i de intagna etiska ståndpunkter vi har i grundlagen och i internationella konventioner och deklarationer om mänskliga fri- och rättigheter. En svensk genomlysning av samhällets fundament, dvs. den värdebas som håller ihop samhället, är angelägen. Vad gäller bredden och planeringen kan den norska Verdikommisjonen fungera som gott exempel. I anslutning till tidigare motioner från Kristdemokraterna menar vi att en svensk värdekommissionen med mönster från vårt grannland Norge bör tillsättas.
Stockholm den 25 september 2000
Alf Svensson (kd)
Per Landgren (kd)