Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar om ändring 1 kap. 1 § i äktenskapsbalken med de ändringar som krävs i annan relevant lagstiftning.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör återkomma med ett lagförslag där uppdraget som äktenskaps- och partnerskapsförrättare utgör ett förordnande.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om partnerskapsförrättare i alla kommuner.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om partnerskapsförrättare på ambassader.
Borgerlig vigsel även för homosexuella
Sedan 1995 har två personer av samma kön rätt att registrera sitt partnerskap. Rättsverkningarna av registrerat partnerskap motsvarar i huvudsak vad som gäller för äktenskap. Partnerskapet förrättas genom en av länsstyrelsen förordnad partnerskapsförrättare. Trots detta är partnerskapet egentligen endast en variant av äktenskapet, det är ett pseudoäktenskap. Detta gör fortfarande åtskillnad på heterosexuella och homosexuella äktenskap - det ena är "normalt", det andra är på undantag.
Borgerlig vigsel för alla
Dagens äktenskapslagstiftning gör skillnad på om man vill gifta sig med en person av samma kön eller det motsatta könet. Det finns ingen saklig grund till varför det ska vara på det viset. Partnerskapslagen bör istället ersättas av en gemensam äktenskapslag för både hetero- och homosexuella. Annars legitimerar man både fördomar mot homosexuella och diskriminering av homosexuella i samhället. Miljöpartiet anser att äktenskapslagstiftningen ska ändras så att den omfattar alla former av partnerskap, såväl heterosexuella som homosexuella. Äktenskapsbalkens 1 kapitel 1 § bestämmer idag vilka som ingår äktenskap: "Äktenskap ingås mellan kvinna och man. De som ingått äktenskap med varandra är makar." Den meningen skulle exempelvis kunna ändras till: Äktenskap ingås mellan personer av olika eller samma kön. De som ingått äktenskap med varandra är makar.
Därmed kan alla oavsett sexuell läggning ingå äktenskap, och på det sättet jämställs homosexuella förhållanden med heterosexuella rent juridiskt.
Kommunala partnerskapsförrättare
Så länge äktenskapslagen inte omfattar alla förhållanden, måste det vara möjligt i alla kommuner att ingå partnerskap som homosexuell. Men det finns fortfarande kommuner som inte har partnerskapsförrättare. Riksdagen har tidigare tillkännagivit att detta är en brist och att alla kommuner bör ha partnerskapsförrättare. Detta problem löser man enklast genom att partnerskaps- och äktenskapsförrättare är ett och samma uppdrag.
Partnerskapsförättare på svenska ambassader
På ett antal svenska ambassader och konsulat i utlandet finns personer som är förordnade att förrätta vigslar enligt svensk lag. Ingen av dessa svenska representationer har dock någon person som är förordnad att förrätta registrering av partnerskap.
Den svenska regeringen har hittills avvisat tanken på partnerskapsförrättare på ambassaderna med hänvisning till att ambassadernas värdländer inte skulle godkänna en sådan verksamhet. Saken har dock aldrig undersökts. Vi är övertygade om att många värdländer för de ambassader där vi har vigselförrättare inte skulle ha något att invända mot att det även förrättades partnerskapsceremonier på ambassaden.
Ett annat argument som har framförts är att behovet inte är lika stort som för äktenskap. Det må så vara, men ur rättvisesynpunkt bör det finnas lika möjligheter för homosexuella som för heterosexuella att gifta sig.
Ett tredje argument som har framförts är att det skulle kosta för mycket. Vi har svårt att ta detta argument på allvar eftersom det gissningsvis skulle röra sig om sammanlagt något tiotal ceremonier årligen. Om dessa partnerskap inte anordnades på ambassaderna skulle de ju utföras i Sverige till motsvarande kostnad, varför nettokostnaden för staten borde blir noll.
Det är en viktig principiell fråga att svenska myndigheter ska ge sina medborgare samma service och bemötande oavsett medborgarnas sexuella läggning. Regeringen bör därför få i uppdrag att skyndsamt utse partnerskapsförrättare på samtliga de ambassader och konsulat där det i dag finns vigselförrättare och där godkännande har givits från ambassadens eller konsulatets värdland.
Även frågan om partnerskapsförrättare på ambassader skulle lösas om äktenskapsförrättare och partnerskapsförrättare vore ett och samma uppdrag. Det är dock angeläget att partnerskap ska kunna förrättas på ambassader snarast möjligt, och det är en väldigt snabb och enkel åtgärd att ändra på dagens regler i avvaktan på att äktenskapsförrättare och partnerskapsförrättare blir ett uppdrag.
Stockholm den 26 september 2000
Yvonne Ruwaida (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)