Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar om sådan ändring i konkurslagen (1987:672) som föreslås i SOU 1999:1.
2. Riksdagen beslutar om sådan ändring i förmånsrättslagen (1970:979) som föreslås i SOU 1999:1.
3. Riksdagen beslutar om sådan ändring i lag (1845:50 s.1) om handel med lösören, som köparen låter i säljarens vård kvarbliva, som föreslås i SOU 1999:1.
4. Riksdagen beslutar om sådan ändring i lag (1996:764) om företagsrekonstruktion) som föreslås i SOU 1999:1.
5. Riksdagen beslutar om sådan ändring i lönegarantilagen (1992:497) som föreslås i SOU 1999:1.
6. Riksdagen beslutar om sådan ändring i utsökningsbalken som föreslås i SOU 1999:1.
7. Riksdagen beslutar om sådan ändring i lag (1993:891) om indrivning av statliga fordringar som föreslås i SOU 1999:1.
8. Riksdagen beslutar om sådan ändring i lag (1981:691) om socialavgifter som föreslås i SOU 1999:1.
9. Riksdagen beslutar om sådan ändring i jordabalken som föreslås i SOU 1999:1.
Motiv till vårt förslag
Den parlamentariskt sammansatta Förmånsrättskommittén lämnade 1999 ett enhälligt förslag till ny förmånsrättsordning.
Huvudpunkterna i kommitténs förslag gällde bl.a företagshypotekets ställning, skatteförmånsrätten och löneskyddet vid arbetsgivarens obestånd.
Kommittén var av uppfattningen att förslagen skulle ses i ett sammanhang, samt att syftet med reformen endast skulle uppnås om samtliga förslag genomfördes.
Vi anser att det är av stor vikt att de förslag den eniga kommittén lade fram snarast genomförs i sin helhet. De konkreta förslag Förmånsrättskommittén framlade för att skapa ordning och förutsägbarhet i den djungel som råder på området är förtjänstfulla och skulle bidra till ett bättre företagsklimat och en sundare och mer konstruktiv syn på företag med obeståndsproblematik.
En ändring av förmånsrättslagen enligt kommitténs förslag skulle således bland annat innebära en billigare konkurshantering och vidare att lagen om företagsrekonstruktion skulle få förutsättningar att fungera som det var tänkt då den stiftades.
Beträffande de olika delarna i kommitténs förslag kan följande i korthet sägas.
Skatteförmånsrätten
Under de senaste decennierna har skatteförmånsrätten avskaffats i en rad länder. I Sverige föreslogs ett avskaffande redan 1971.
Skälen för att inte avskaffa skatteförmånsrätten har angivits vara
- att staten inte kan avstå från att ge kredit eller välja gäldenärer
- att indrivningsklimatet skulle hårdna
- att skattefordringarna i vissa fall avser medel som innehas för statens räkning
- att skattemoralen skulle försämras
- att statens finanser skulle försämras
Det är exempelvis inte så att staten är ensam om att inte kunna välja sina gäldenärer. Skadeståndsborgenärer har inte heller möjlighet att påverka val av gäldenär, men för dem saknas förmånsrätt. Skadeståndsborgenärer kan inte heller, till skillnad från staten, göra juridiska personers företrädare personligt betalningsansvariga. Staten har ju ofta, när det är juridiska personer som är gäldenärer, ytterligare gäldenärer i form av verkställande direktör och styrelseledamöter.
Enligt vad Förmånsrättskommittén redovisar finns heller ingen anledning att befara att indrivningsklimatet skulle påverkas negativt om skatteförmånsrätten försvann.
Förvisso har staten intresse av att få in sina fordringar. Det skiljer sig emellertid inte från andra borgenärers önskan. Det finns ingen anledning till att just konkursgäldenär skall ha större ansvar gentemot staten än mot gäldenärens övriga borgenärer.
Skatteförmånsrätten och förmånsrätt för allmänna avgifter bör därför avskaffas. En konsekvens av detta blir bland annat att förbudet mot återvinning av skattebetalningar upphävs.
Löneförmånsrätt och lönegaranti
Förmånsrättskommittén var bunden av direktivet från regeringen samt av det EU-direktiv som ålägger Sverige ett minimum av en tremånaders lönegarantiperiod vid arbetsgivarens insolvens.
Då arbetstagare tidvis inte har så stora möjligheter att påverka vilken arbetsgivare de har och är beroende av lön för dagliga utgifter finns behov av löneskydd vid arbetsgivares insolvens.
Det är viktigt att begränsa lönegarantin till intjänad lön så att arbetstagaren kan få möjlighet att medverka till att snabbt få igång insolvensförfarandet och samtidigt undvika missbruk av lönegarantin. Det är även väsentligt att inte främja otillbörlig konkurrens för insolventa företag som finansierar lönekostnaden med hjälp av lönegarantin.
Lönegarantin bör vidare tillåtas vid företagsrekonstruktion enligt FrekL (Lagen om företagsrekonstruktion). Detta innebär att rekonstruktionsgäldenären skall kunna låna medel ur lönegarantin från och med tre månader före ansökan om företagsrekonstruktion till och med en vecka efter ansökan. Lånet skall återbetalas med ränta, betryggande säkerhet skall ställas innan förfarandet kan tillåtas avslutas. För det fall detta inte sker skall företaget begäras i konkurs.
Övergår en företagsrekonstruktion i konkurs skall den lönegaranti som utbetalats under rekonstruktionen avräknas mot lönegarantin i konkursen, vilket ger samma resultat som om företaget de facto försatts i konkurs redan vid ansökan om rekonstruktion. Detta innebär vidare att konkursboet/rekonstruktionsgäldenären skall betala full lön för arbete som utförs under konkursen/rekonstruktionen. Den lönen skall inte finansieras av lönegaranti annat än om företaget går i konkurs vid ett senare tillfälle.
Företagshypotek
Företagshypotek ger allmän förmånsrätt i gäldenärens tillgångar förutom i likvida medel. Förmånsrätter komplicerar handläggningen i insolvenssituationer. Vidare kan företagsinteckningshavaren, till nackdel för övriga borgenärer, avvakta med att vidtaga åtgärder så länge denne bedömer att hans säkerheter med förmånsrätten inte är hotade. Förmånsrättskommittén ansåg att det fanns bättre förutsättningar för en lyckad rekonstruktion om samtliga borgenärer har likvärdiga rättigheter, vilket talar för avskaffandet av förmånsrätterna så långt möjligt, och här har kommittén således enats om ett förslag att halvera företagshypotekets förmånsrätt.
Ytterligare en effekt skulle uppkomma genom att incitamentet för seriekonkurser skulle minska. Mot bakgrunden av kommitténs övriga förslag och det faktum att förslagen måste ses som en helhet, ledde detta till att kommittén förordade en inskränkning i företagshypoteket.
Företagshypoteket bör emellertid enligt förslaget få allmän förmånsrätt i hälften av gäldenärens egendom. Företagshypotekslagen bör ersättas av en ny lag om företagsinteckning med enklare regler än de gällande.
Sammanfattning av Förmånsrättskommitténs förslag till reformvägar
Företagets återbetalningsförmåga och kreditvärdighet skall sättas i fokus vid kreditgivning, och bättre kredituppföljning skall åstadkommas genom att ersätta företagshypoteket med företagsinteckning som gäller i halva gäldenärens egendom, samt avskaffande av skatteförmånsrätten. I och med att förmånsrätten för hyra avskaffas, och hälften av all gäldenärens egendom skall omfattas, skall företagsinteckningens värde bli säkrare och mer förutsägbart.
En kortare handläggningstid av insolvensförfaranden skall uppnås genom en halvering av företagshypoteket, avlägsnandet av skatteförmånsrätt och att beräkningsgrunden för förmånsrätten till intjänad lön anknyter till belöpandetid istället för förfallotid.
Ökad intressegemenskap mellan borgenärerna vid insolvens åstadkommes genom halvering av företagshypoteket och slopande av skatteförmånsrätt.
Minskad snedvridning av konkurrens mellan konkursbon och andra företag skapas genom att drift i konkurs inte kan finansieras genom lönegaranti utan måste betalas av konkursboet som massagäld.
Jämförbara villkor vid rekonstruktion inom och utom konkurs skapas genom att lönegaranti blir tillgängligt på samma villkor för gamla löner och uppsägningslöner, att också konkursbon måste betala för utfört arbete som massagäld utan lönegaranti och genom att uppsägningslöner blir oprioriterade och således kan sättas ned genom ackord. Samtidigt har de anställda säkerhet i lönegarantin.
Förstärkt löneskydd vid rekonstruktion och konkurs åstadkommes genom en höjning av lönegarantins maxbelopp från 100.000 kronor till fyra basbelopp, och en förlängning av maximitiden från 6 till 8 månader Dessutom införs ett tak för förmånsrätt vid tio basbelopp.
Ökad likabehandling av olika borgenärer vid konkurs och ökad utdelning till oprioriterade fordringsägare torde bli följden genom halvering av företagshypoteket, borttagandet av hyresförmånsrätten samt avskaffandet av skatteförmånsrätten.
Ett bättre netto för statskassan kan beräknas genom halvering av företagshypoteket trots slopande av skatteförmånsrätten och förändringarna i löneskyddet.
Stockholm den 28 september 2000
Stig Rindborg (m)
Henrik S Järrel (m)
Elizabeth Nyström (m)
Berit Adolfsson (m)
Anne-Katrine Dunker (m)
Anders Sjölund (m)
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)
Tomas Högström (m)