Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om folkhögskolans fastigheter. Motiv för våra förslag
Folkbildningsrådet har sedan början av 1990-talet som sin viktigaste uppgift att fördela statsbidrag till folkhögskolor och studieförbund. Bidragen har efter hand utvecklats i mer generell riktning. Så till exempel har det särskilda musikanslaget till folkhögskolorna upphört. Kvar finns bara ett tilläggsbidrag till utbildning och övrigt stöd för handikappade.
När det nya statsbidraget diskuterades framfördes från flera håll önskemål om ett tilläggsbidrag till internatet på de skolor som fortfarande satsar stora resurser på att de studerande som har behov av detta också skall kunna bo på skolan. Detta var dessutom från början ett kännetecken för folkhögskolan. Internatet blev också en pedagogisk miljö. Förslaget om ett särskilt internatbidrag vann emellertid inte gehör, trots att det är ett faktum att ett internat med såväl rum som kosthåll aldrig kan vara ekonomiskt lönsamt.
De nya folkhögskolor som tillkommit på 1990-talet saknar internat. Ett skäl för detta är att de flesta nya skolor ligger i samma storstadsområden, där många av de studerande har sina hem men ett annat skäl är sannolikt att de nya huvudmännen räknar med att spara stora summor på att slippa ta ansvar för elevbostäder och därmed också för ett mera omfattande skolhushåll. Kostnaden för undervisnings- och administrationslokaler blir därvid den enda lokalkostnaden.
En extra lokalkostnad, som är mycket betungande, har de skolor som från början tagit över äldre kulturellt värdefulla byggnader. Dessa, som i vissa fall utgörs av medeltida slott och andra fall av slott eller större herrgårdsbyggnader från senare tider, medför mycket stora underhållskostnader för skolornas huvudmän. Samtidigt kan konstateras, att dessa folkhögskolor utför en viktig kulturgärning, när de bevarar värdefulla byggnader och fyller dem med en mycket aktiv verksamhet.
På samma sätt som t.ex. Svenska kyrkan, även sedan de nya relationerna till staten trädde i kraft vid det senaste årsskiftet, erhåller statsbidrag för att bevara och underhålla värdefulla kyrkor borde det finnas möjlighet för folkhögskolorna att efter en viss turordning få tillgång till ett liknande bidrag. Om detta inte sker finns en uppenbar risk att skolorna på sikt inte har de ekonomiska möjligheter som krävs för att hålla sina mest värdefulla byggnader i stånd, byggnader som dessutom utgör en viktig del av det svenska kulturarvet.
Stockholm den 28 september 2000
Lars Hjertén (m)
Ingvar Eriksson (m)