Sammanfattning
Idrottsrörelsen är landets största folkrörelse med sina tre miljoner medlemmar. Idrotten är viktig för gemenskap mellan människor och utvecklingen av trygga individer. Idrotten bygger broar mellan människor i strävan mot gemensamma mål och starka intressen. Men den är också en skola för unga människors fostran i uthållighet, samarbete och tolerans, och i framgångar och förluster.
Idrotten är viktig för folkhälsan. I en tid då alltfler invånare blir överviktiga och gruppen som inte motionerar alls blir allt större har idrottsrörelsen en viktig roll i att locka fler till fysisk aktivitet. Detta gäller inte minst barn och ungdomar. Genom idrottssatsningar kan många framtida samhällsproblem undvikas.
En av idrottsrörelsens styrkor är den ideella kraften och dess decentraliserade organisationsstruktur - något som gör den till en mycket viktig del av det civila samhället. Det civila samhällets utveckling är mycket viktigt för den regionala balansen och för människors livskvalitet. Det ideella arbetet omfattar inte bara de som tränar och tävlar, utan också alla de människor som spenderar sin fritid som funktionärer, tränare, styrelsemedlemmar eller ungdomsledare.
Dock brottas idrotten med problem som exempelvis dopning, träningsanorexi, supportervåld och diskriminering. De problem som finns i samhället märks också inom idrotten. Genom att betona idrottens roll och med politiska beslut skapa möjligheter kan många problem lösas inom det civila samhället.
Samhällets stöd till idrotten ska självklart utformas i nära samverkan med idrottsrörelsen, men det ankommer på de politiska företrädarna att ange motiv och mål för stödet och på vilket sätt effekterna av detta ska mätas. Centerpartiet anger i denna motion hur vi vill att framtidens idrottspolitik ska se ut.
Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rikta mer uppmärksamhet mot motion och breddidrott för att aktivera människor med olika förutsättningar och i olika åldrar.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hänsyn tas till flickors och pojkars olika intressen och möjligheter inom idrotten vid bidragsgivning.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att idrottsgymnasierna och antalet intagningsplatser till dessa behålls i minst den omfattning som är i dag.1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett idrottskonto inrättas för elitidrottare som tjänat höga inkomster under kort tid.2
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det lokala föreningslivet skall få ta del av de intäkter som kommer in via lotteriförsäljningsterminaler.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Vetenskapsrådet, universitet och högskolor i samverkan med olika institutioner bör satsa mer på forskning om värdet av idrott och motion och dess hälsomässiga och sociala betydelse.1
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatt satsning på Dopinglaboratoriet i Huddinge.3 8. 1Yrkandena 3 och 6 hänvisade till UbU.
2 Yrkande 4 hänvisat till SkU.
3 Yrkande 7 hänvisat till SoU.
Idrotten - en mycket viktig del av det civila samhället
Idrottsrörelsen är vår största och mest livskraftiga folkrörelse med mer än tre miljoner medlemmar. Idrottsrörelsen är framgångsrik och har på eget initiativ format verksamhetsidé och riktlinjer för sin verksamhet in i tjugohundratalet, vilka Centerpartiet ställer sig bakom.
Idrottsföreningarna bidrar, som andra folkrörelser, på många sätt till att hålla närsamhället levande. För många människor är möjligheterna till en aktiv och meningsfull fritid avgörande när de väljer bostadsort. Idrotten har därmed betydelse för det civila samhället och den regionala balansen i landet.
En av idrottsrörelsens styrkor är dess decentraliserade organisation, och därför utgör den en mycket viktig del av det civila samhället. I en beräkning som gjorts av Handelshögskolan i Stockholm motsvarar det ungefär 300 000 heltidstjänster. Idrottsrörelsen står för en stor del av detta. Mer än en halv miljon människor i vårt land har åtagit sig någon ledaruppgift inom en idrottsförening. Det handlar inte bara om de individer som tävlar för klubben, utan även om alla de människor som spenderar sin fritid som funktionärer, tränare, styrelsemedlemmar eller parkeringsvakter. Föräldrar, far- och morföräldrar, aktiva idrottsutövare, före detta idrottsutövare, tävlingsinriktade eller allmänt idrottsintresserade - motiven och ingångarna i idrottsledarskapet är olika. Sammantaget är idrottsledarnas insatser betydande. I en mindre, lokal idrottsförening finns det alltid saker att ta sig an. För många människor är det viktig att känna sig behövd och att ha en uppgift i en större gemenskap. Idrottsengagemanget blir således viktigt för livskvaliteten.
Eftersom de gemensamma medlen i allt mindre utsträckning räcker till att finansiera fritidsverksamhet, blir det allt viktigare att människor själva tar initiativ och startar verksamhet som kan bidra till den gemensamma trivseln. Det gäller inte bara idrott utan hela den ideella sektorn. I många fall kan samverkan mellan idrottsföreningar, bygdeutvecklingsgrupper och övrigt föreningsliv utvecklas ytterligare.
Många idrottsföreningar äger och driver sedan länge sina egna anläggningar. Under sextio- och sjuttiotalet tog kommunerna i stor utsträckning över ansvaret för driften för många idrottsanläggningar. Detta ansvar har under nittiotalet börjat återgå till föreningarna. Vi ser detta som en positiv utveckling under förutsättning att föreningarna ges resurser att klara driften. Ideella ledare gör i allt större omfattning det jobb som tidigare sköttes av kommunalt anställda. På många mindre orter där skolan, posten och affären är nedlagda finns idrottsföreningen kvar, ofta med ett fotbollslag som håller sockennamnet kvar i folks medvetande.
Engagemanget grundas ofta i tron på att den verksamhet man leder är positiv för deltagarna. I Centerpartiet gläds vi därför över att idrottsrörelsen så starkt betonar sin folkrörelseprofil och i sitt program visar sina ambitioner att genom en stark betoning av etik och moral medverka till att utveckla ett bra samhälle. Ett ledarskap som bygger på respekt för människor och gemensamt formulerade regler ger barn och ungdomar en trygg miljö med gemensamt ansvarstagande. De ideella idrottsledarnas insatser i detta hänseende kan inte nog beaktas. Vi tycker därför att åtgärder som uppmuntrar till fortsatta och utökade ideella insatser särskilt ska stimuleras. Detta bör ges regeringen till känna.
Ett bra sätt att uppmuntra till fortsatt ideellt arbete är att erbjuda god utbildning. För att få till stånd en bra idrottsverksamhet är det viktigt att stimulera utbildningsinsatser som ökar idrottsledarnas kompetens. Undersökningar visar också att utbildning är en mycket uppskattad belöningsform bland idrottsledare. Förutom kompetenshöjning blir utbildningen således en stimulans till fortsatt ledarskap. Det man lär sig i sitt idrottsledarskap har man nytta av i vardagen, i familjelivet och på jobbet.
Idrottens betydelse för integration
Föreningslivet har stor social betydelse och kan också vara ett effektivt verktyg för integration av invandrare i det svenska samhället. Centerpartiet uppmanar kommunerna att stödja initiativ, där människor genom sin egen medverkan blir delaktiga i och påverkar utvecklingen inom den by eller det bostadsområde, där de bor. Att på så sätt få den ideella sektorn att fungera blir av avgörande betydelse för att få ett levande närsamhälle. Folkrörelserna, föreningslivet och folkbildningen kan spela en avgörande roll i detta arbete. Att skapa goda förutsättningar för deras verksamhet är en viktig uppgift för stat och kommuner.
Idrottens betydelse för folkhälsan
Regelbunden motion och god kost har stor betydelse för folkhälsan - både genom att främja och bevara god hälsa och genom att förebygga sjukdomar. Det gäller stora folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, benskörhet och följdsjukdomar till fetma, exempelvis diabetes. Motion kan dessutom ha en positiv inverkan på depressioner och andra psykiska besvär.
Många undersökningar visar på att skillnaderna är stora mellan olika grupper när det gäller matvanor och fysisk aktivitet. Lågutbildade äter sämre och motionerar mindre. De människor som har många vänner som motionerar, de med hög social position och de som bor i städer utövar mer motion än andra.
Vardagslivet har förändrats för de flesta människor jämfört med för trettio år sen. Datorer, maskiner och robotar gör mycket jobb som tidigare utfördes med muskelkraft. Det är självklart till stor nytta att inte folk behöver slita ut sig i jobbet. Men det medför samtidigt att kroppen, som är byggd för fysisk aktivitet, behöver aktiveras på annat sätt.
Vården tar alltmer utrymme i budgetarna och det skulle innebära betydande samhällsnytta om folk kunde lära sig att motionera mer, leva sundare och själva ta större ansvar för sin hälsa. Samtidigt som svenska folket motionerar mindre, äter och dricker man mer och effekterna blir att kroppsvikten ökar. Det är viktigt att även äldre fortsätter motionera hela livet. Samhället behöver inte ge direkt stöd till sådan verksamhet men däremot stimulera den genom att skapa goda förutsättningar. Mer uppmärksamhet bör riktas mot motion och breddidrott för att aktivera människor med olika förutsättningar och i olika åldrar. Detta bör ges regeringen till känna.
Idrott för barn och ungdom
Cirka hälften av alla barn i åldersgruppen 10-12 och tonåringar är aktiva medlemmar i idrottsföreningar. Fler pojkar är dock medlemmar än flickor. De tillbringar då den överlägset största delen av sin organiserade fritid i en idrottsanläggning. Idrotten blir härigenom, näst efter skolan och hemmet, den viktigaste miljön för många barns och ungdomars fostran och utveckling. Detta ställer stora krav på idrottsföreningarna och deras ledare och de etiska regler som gäller inom idrotten.
Undersökningar visar dock att antalet barn och ungdomar som inte alls ägnar sig åt regelbunden idrottsutövning har ökat under de senaste decennierna.
Resultatet av att barn och ungdomar motionerar för lite är bland annat värkande knän, diskbråck och förslitningsskador. Centerpartiet anser att barn och ungdomar ska prioriteras inom idrotten och därför föreslår vi 7 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Idrott för barn och ungdomar ska vara roligt. För barn ska idrott vara lek och eventuellt ska tävlandet vara en del av leken. För att uppmuntra och skapa möjligheter för motion i skolan bör landets skolgårdar anpassas efter detta.
Genom tävlingsverksamheten får de också återkommande möjligheter att pröva vad regelefterlevnad och fair play betyder i verkligheten. Centerpartiet vill uppmärksamma den goda ambition idrottsrörelsen visar genom "Starta vågen - idrottens etiksatsning". Det är emellertid viktigt att den anda som finns i etiksatsningen också får fäste bland den yppersta eliten. Det är olyckligt om de bilder från elitverksamheten som visas i TV skildrar saker som barn definitivt inte borde ta efter. Därför är det önskvärt att elitidrottare som öppet vågar ta ställning för rent spel - mot fusk, läktarkravaller, våld, rasism, könsdiskriminering och droger - också uppmärksammas för detta.
För ungdomar ska tävlandet för de mest talangfulla och för dem som vill satsa på att bli framgångsrika ske genom en succesiv upptrappning med allsidig träning och möjligheter att pröva på olika idrotter. Först i tonåren bör den erforderliga specialiseringen ske.
Idrott i skolan
Under 1994 drogs antalet idrottstimmar i skolan ner. Under 1998 beslöt regeringen efter protester, bland annat från Centerpartiet, att öka antalet idrottstimmar med 40 stycken. Barnen behöver fysisk aktivitet varje dag och det utrymme som nu står till förfogande räcker vare sig till att uppfylla detta krav eller till att uppnå målet för idrottsämnet - att genom undervisningen ge barnen ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.
Det är viktigt att eleverna har stora möjligheter att påverka vilken idrott de vill ägna sig åt på skolidrotten. Alla elever har mycket olika fysiska förutsättningar och olika intressen. Regelbunden motion underlättar för eleverna att tillgodogöra sig annan undervisning i skolan.
Tjejers villkor i idrotten
Det är viktigt att flickor och pojkar får möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar, vilka kan vara väldigt olika. Dels är det könsmässiga skillnader, dels utvecklas ungdomar olika snabbt.
Regeringen bör uppmana kommunerna att uppmärksamma de delvis skilda förutsättningar som idag råder för pojkar respektive flickor att idrotta. Det kan gälla såväl tillgången till anläggningar som möjligheterna att få träningstider i dessa. Det kan gälla prioriteringen av kommunens anslag till olika idrottsgrenar. Det kan också gälla stöd till elitsatsningar, där flickor ofta har betydligt sämre förutsättningar än pojkar. Detta bör ges regeringen till känna.
Elitverksamhet
Elitidrotten är en liten, men mycket uppmärksammad del av idrottsrörelsen. Centerpartiet anser att det är självklart och önskvärt att svenska idrottsutövare och lag, såväl kvinnliga som manliga, ska kunna bli framgångsrika i internationell konkurrens.
Att skapa förutsättningar för detta är angeläget såväl för idrottsrörelsen som för politiska beslutsfattare på olika nivåer. Insatserna kan vara av många slag, men vi vill här peka på två som vi finner särskilt angelägna att lyfta fram i dagsläget.
Centerpartiet anser det vara mycket viktigt att underlätta för de idrottsungdomar som har talang, vilja och energi att satsa mot internationell elit. Vi tycker den svenska modellen med idrottsgymnasier och kombinationen av elitidrottssatsning och högskolestudier är bra. Idrottsgymnasierna är viktiga kompetenscentrum som stimulerar till elitverksamhet även på mindre orter. De bör fortsatt få ett speciellt inriktat samhällsstöd. Detta bör ges regeringen till känna.
Beskattningen är ett bekymmer för många elitidrottsutövare. Elitidrottskarriären saknar motsvarigheter i yrkeslivet, vilket gör jämförelser svåra. Vi menar att strävan bör vara att underlätta för elitidrottare att stanna i Sverige. Det är också motiverat med en speciallösning i skattelagstiftningen på liknande sätt som idag finns för andra grupper, till exempel skogskonto för skogsägare och upphovsmannakonto för författare. Gemensamt för dessa är att de får en stor inkomst under kort tid och att de genom vissa specialregler kan fördela inkomsterna över tiden. Därför bör ett idrottskonto som fungerar på liknande sätt införas. Detta bör ges regeringen till känna.
Det ska kunna vara ett slags personligt investeringskonto, från vilket idrottsutövaren kan ta pengar för att finansiera sin utbildning och yrkesetablering efter idrottskarriären. Självklart ska pengarna beskattas när de tas ut.
På senare tid har bolagisering av elitidrottsföreningar diskuterats för att klara föreningarnas ekonomi. Folkrörelseidrott med ett genuint samhällsstöd bör, som nu, vara också framtidens modell för svensk idrott. Det är viktigt att föreningar och förbund behåller inflytandet över utvecklingen. Själva tävlandet måste ske i förbundens regi och de övergripande besluten måste fattas av förbundens årsmöte.
Idrottens finansiering
Osäkra pengar negativt för idrotten
Trots goda statsfinanser har regeringen inte räknat upp statsanslaget för idrotten i årets budgetproposition. Summan, 457 miljoner kronor, är exakt densamma som förra året. Man har inte heller brytt sig om att ange vilket belopp idrotten har att vänta från överskottet av Svenska Spels värdeautomater, vilka enligt Svenska Spels prognoser borde ligga på 120 miljoner kronor. Det uteblivna beskedet gör att det är svårare för idrottsrörelsen att planera och budgetera för det kommande verksamhetsåret. Detta är oroande eftersom god planering ofta gör det möjligt att garantera bra kvalitet på verksamheten och hålla kostnaderna nere.
Stärk det lokala föreningslivet på spel- och lotterimarknaden
Ideella organisationer erhåller olika former av ekonomiskt stöd från stat och kommun. Idrottsrörelsen är vår största och mest livskraftiga folkrörelse med mer än tre miljoner medlemmar. Mer än två tredjedelar av alla barn är med i en idrottsförening under en viss tid. En betydande samhällsinsats görs av hundratusentals ideella ledare. Detta förtjänar samhällets uppskattning och legitimerar ett betydande stöd från stat och kommun. Men det bör också vara så att folkrörelserna genom politiska beslut får en större möjlighet till egenfinansiering.
Centerpartiet har tidigare kritiserat regeringens valhänta hantering av Folkrörelse-Sveriges långsiktiga finansering, bl a. genom de uteblivna intäkterna från Svenska Spels värdeautomater. Folkrörelsernas andel av spelmarknaden har också kraftigt minskat under den senaste trettioårsperioden. Bingolottos tillkomst har varit positiv för idrotten och folkrörelserna men kan också bli ett problem för desamma då denna spelform tycks vara vikande. Skulle intäkterna från Bingolotto snabbt minska kommer detta att få svåra konsekvenser för många föreningar om inte inkomstbortfallet snabbt kan ersättas, vilket är svårt. Därför är det viktigt att på olika sätt föreslå åtgärder som underlättar det lokala föreningslivets finansiering.
Lotterier till lokala folkrörelser
Regeringens utredare Bengt K Å Johansson har lagt fram förslag för att stärka folkrörelsernas ställning på spel- och lotterimarknaden. Han föreslår att vinsten från internationella kasinon ska tillfalla folkrörelserna vilket vi från Centerpartiet anser är bra och överensstämmer med det vi tidigare krävt. Ett av förslagen är också att rikslotterierna ska få sätta ut så kallade lottförsäljningsterminaler och där få sälja maximalt 75 procent av lotterna i ett lotteri. Centerpartiet anser dock att denna rätt även borde gälla det lokala föreningslivet. Flera föreningar skulle dessutom kunna samsas om en lottförsäljningsterminal så att lottköparen får välja mellan att ta en lott och stödja fotbollsklubben, ridklubben eller teaterföreningen. Det vore en mycket bra möjlighet för det lokala föreningslivet att få utveckla sin lotteriverksamhet från papperslotter med kostsam tillverkning och distribution till att istället använda en mer modern lotteriform i linje med den nya tekniken. För det lokala föreningslivet skulle en sådan möjlighet kunna innebära ett väsentligt ekonomiskt tillskott och möjliggöra en förstärkning av verksamheten. Detta bör ges regeringen till känna.
Samverkan om forskning och utveckling
Det är uppenbart att samhället har satsat för lite på forskning inom ett antal av de områden som berör idrottsrörelsen. Idrottsrörelsen själv har under senare tid lagt mer kraft på forsknings- och utvecklingsarbete inom elitidrotten än inom andra delar av verksamheten. Såväl barn- och ungdomsidrotten som motionsidrotten behöver sina egna forsknings- och utvecklingscenter.
Det är också uppenbart att många frågor som rör idrottsverksamheten även berör andra samhällssektorer och att en samordning av forsknings- och utvecklingsinsatser bör kunna komma till stånd. Exempelvis bör vikten av fysisk aktivitet bland barn vara av intresse att få utforskat i lika stor utsträckning från skolans sida som från idrottsrörelsens. Samordning mellan Riksidrottsförbundet, Idrottens forskningsråd och Skolverket bör kunna ske.
På samma sätt är det viktigt att få till stånd forskning på hur fysisk aktivitet och motion i olika utformning inverkar på människor i olika åldrar. Likaså bör forskning om den ideella verksamhetens betydelse för människors sociala välbefinnande, kontakterna människor emellan och för möten mellan olika kulturer, initieras.
Sambanden mellan motionsvanor och kost-, alkohol- och rökvanor bör vara områden där Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet borde kunna vara intressanta samarbetspartners för idrottsrörelsen i kontakterna med universitet, högskolor och forskningsråd.
Vi menar att det finns möjligheter till stora samordningsvinster i detta arbete. Resurser måste satsas från de stora forskningsråden på forskning inom området idrott-motion-folkhälsa för att klargöra sambanden och kunna redovisa samhällsnyttan av en mycket omfattande verksamhet som i stor utsträckning bedrivs av ideellt verksamma människor. Detta bör ges regeringen till känna.
Kampen mot dopning
Det arbete som idrottsrörelsen bedriver för att motverka dopning är värt allt stöd. För idrottens trovärdighet är det mycket angeläget att fusk i form av dopning förhindras och beivras. Kampen mot dopning är i vårt tycke den enskilt viktigaste frågan för svensk idrott framgent. Dessutom är dopning förknippat med hälsorisker för den som utsätter sig för det och med andra risker för samhället i stort. Dopning är inte enbart ett idrottsproblem och skall behandlas som en samhällsföreteelse.
Dopinglaboratoriet i Huddinge är i internationell toppklass och är godkänt av den olympiska kommittén. För att långsiktigt klara antidopningsarbetet måste fortsatt satsning på Dopinglaboratoriet göras. Detta bör ges regeringen till känna.
Samhällsplanering för motion och idrottslokaler
Det är viktig att ta hänsyn till möjligheterna till motion när man formar morgondagens samhälle. Hur närmiljön utformas för medborgarna har stor betydelse för människors vilja att motionera och tillgång till motion och motionsanläggningar. En mycket vanlig motionsform är långpromenader och cykelturer - vilket måste avspegla sig i den fysiska planeringen.
Vidare är det angeläget att betona att tryggheten måste ökas för dem som begagnar motionsspår och motionsstråk. Kvinnor får inte utestängas från möjligheter till friluftsliv på grund av rädsla för våld eller övergrepp.
Stockholm den 3 oktober 2000
Birgitta Sellén (c)
Margareta Andersson (c)
Sofia Jonsson (c)
Marianne Andersson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Agne Hansson (c)