Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förhandlingar med Riksidrottsförbundet om åtgärder för att förhindra att idrottsföreningar och därmed idrotten förknippas med alkoholdrycker. Bakgrund
Barns personlighet och utveckling präglas av omgivningen. Förebilder är viktiga och speciellt i tonåren påverkas ungdomar starkt av sina kamrater. 59 % av gymnasieelever uppger att kompisar är det viktigaste för dem. Först på elfte plats kommer familjen och på trettonde plats kommer önskan att skaffa sig bra hälsovanor. Detta finns beskrivet i Ungdomsbarometern 1995/1996.
Idrottsledare är viktiga som förebilder för barn och ungdomar. Ledare påverkar med det de säger men framför allt med det de gör. Idrottsledare kan genom sitt sätt att vara ge barn och ungdomar kraft att ta ställning mot att använda alkohol och andra droger. På mindre orter där alla känner alla är idrottsledares egna livsstil särskilt viktig.
Idrotten är i många avseenden en spegelbild av samhället. Flertalet svenskar dricker alkohol i måttliga mängder och alkohol förekommer fortfarande i samband med idrott. Idrottsrörelsen kan dock inte bara nöja sig med att vara en spegelbild av samhället och dess problem. Idrotten skulle kunna vara en mycket stark motkraft till sådant som är dåligt och nedbrytande för barn och ungdomar.
Idrottare formas av idrottsrörelsen, samtidigt som de ges möjlighet att själva påverka utvecklingen. Idrotten ska när den är som bäst präglas av värme, generositet och vänskap och ska bekämpa prestigetänkande, utslagning och egocentrering. I detta sammanhang är det viktigt att ta upp idrottens inställning till alkohol. Idrottsrörelsen är en del av vårt normala samhällsliv och kan aldrig jämställas med ett helnykterhetsförbund. Trots det vet alla som sysslar med idrott att alkohol inte hör hemma i samband med idrottsutövning av det enkla skälet att den som dricker alkohol presterar sämre och att alla som idrottar bör dricka mindre än andra.
Även om det är så att alkoholproblemen idag är mindre inom idrotten än vad de tidigare varit så är det viktigt att idrottsrörelsen i alla sammanhang tydligt markerar vad som är tillåtet och vad som inte är det.
En allvarligt satsande idrottsman håller sig från alkohol inte bara dagen före match eller tävling utan också dagen dessförinnan. Att aldrig tillåta alkohol på resor från tävling är en annan viktig princip. Idrottsutövare blir i tidig ålder förebilder för dem som är ännu yngre. Det ligger därför ett ansvar på var och en att uppträda med förnuft.
Eftersom idrotten ändå är en spegel av det övriga samhället är det ändå så att många kända idrottsmän har eller har haft alkoholproblem. Kanske kan det var så att några av dessa haft mindre problem med alkohol om idrottsledarna och föreningarna haft en stark och tydlig alkoholpolicy.
Flera idrottsföreningars namn kopplas ihop med tillverkning och försäljning av öl. Huvudanledningen är att ölförsäljning är mycket lönsamt. Även om idrottsföreningen tar avstånd från detta så bidrar det ändå till en stark koppling mellan alkohol och idrott. Alkohol är en av orsakerna till att det förekommer våldsuttryck och våldshandlingar på idrottsläktare och utanför idrottsarenor. På vissa idrottsarenor är det t.o.m. tillåtet med alkoholförsäljning. Det är därför svårt att förklara för barn och ungdomar att idrott och alkohol inte hör ihop när supportrar och även idrottsutövare visas upp i massmedia med glas eller flaskor i händerna innehållande alkohol. Detta blir en stark negativ konkurrent till annan alkoholinformation som bedrivs av föräldrar, skola, fritidsledare och idrottsledare. Regeringen bör få i uppdrag att överlägga med Riksidrottsförbundet om åtgärder för att förhindra att idrottsföreningar och därmed idrotten förknippas med alkoholdrycker. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Stockholm den 2 oktober 2000
Yvonne Oscarsson (v)