Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar i förhållande till regeringens förslag att utgiftsområde 17 anslag 30:2 Bidrag till allmänna samlingslokaler uppräknas till 40 miljoner kronor.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkra och snabba lösningar för modern informations- och kommunikationsteknik garanteras alla allmänna samlingslokaler i Sverige.
Samlingslokalen i det livslånga lärandets tjänst
Den allmänna samlingslokalen, öppen för alla, är ofta en hjärtpunkt i den lokala miljön. Lokalen, som kan vara t ex en bygdegård, ett Folkets Hus, en IOGT-NTO-lokal eller samlingslokal av annat slag, har betydelse i olika sammanhang och olika perspektiv:
Som kunskapens hus är den allmänna samlingslokalen ett viktigt forum i det livslånga lärandets samhälle. Här möts människor till studiecirklar och föreläsningar och - i takt med att ISDN och bredband når också mindre orter och landsbygd - till lärande på distans vid folkhögskolor, högskolor och universitet, buret av modern informations- och kommunikationsteknik. Många samlingslokaler verkar också läsfrämjande genom besjälade bokombud och därtill bokbord eller bibliotek.
I tusentals mindre samhällen och byar är samlingslokalen det enda kulturhuset, öppet för både amatörers skapande och gästspel av professionella kulturarbetare. Amatörers skapande i t ex teatergrupper, konsthantverkscirklar, skrivarverkstäder, körer, danslag och musikensembler, ger kunskap, glädje och gemenskap - och dessutom erfarenheter som stärker människors uttrycksförmåga och självtillit. De allmänna samlingslokalerna är nycklar till att göra professionellt buren kultur tillgänglig i hela landet. Utan samlingslokaler - och entusiastiska lokala arrangörer - kan inte skådespelare, författare, musiker, bildkonstnärer m fl nå ända ut i människors omedelbara närmiljö. Impulserna från de yrkesverksamma kulturarbetarna berikar det lokala kulturlivet, som i sin tur ger värdefulla arbetstillfällen till kultursektorn.
Som mötesplats i närmiljön har samlingslokalen förstås betydelse för människors lokala dialog, initiativrikedom och handlingskraft. Här samspråkas om det som händer och sker i bygden, och här går människor samman till gemensamma aktioner för att värna och utveckla framtidsmöjligheter. Samlingslokalen är därför också ett utvecklingens hus, där människor kan agera direkt i sin närmiljö och/eller söka påverka beslut som ska fattas i kommunen eller riksdagen.
I djupaste bemärkelse är de allmänna samlingslokalerna en grund för levande demokrati. Yttrandefriheten och mötesfriheten förutsätter samlingslokaler - både rummen i bokstavlig bemärkelse och klimatet, där människor växer i uttrycksförmåga, självkänsla, debatt- och samverkanslust.
De allmänna samlingslokalerna i Sverige existerar tack vare tusentals och åter tusentals i huvudsak helt ideellt engagerade människor, som medverkar både som uthyrare och arrangörer och i det praktiska arbetet för att hålla lokalerna i gott skick. De allmänna samlingslokalerna är en del av den infrastruktur som fordras för att hela Sverige ska kunna leva och utvecklas. Därför är det självklart att staten ska fullfölja sitt ansvar genom ett generöst stöd till handikappanpassning, upprustning och nybyggnad av allmänna samlingslokaler. Statsbidraget kompletterar de ideella och kommunala insatserna och gör det möjligt att tillföra bland annat hörselslingor, handikappramper, moderna kök och miljöanpassade byggtekniska lösningar.
Regering och riksdagsmajoritet har under senare år underminerat ett redan begränsat stöd till de allmänna samlingslokalerna. Det är hög tid att återställa stödet och därför låta utgiftsområde 17 anslag 30:2 Bidrag till allmänna samlingslokaler uppräknas till 40 miljoner kronor. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Statens ansvar för att göra modern informations- och kommunikationsteknik tillgänglig för alla människor, oavsett bostadsort, bör hanteras även utifrån de allmänna samlingslokalernas perspektiv. Möjligheterna att utveckla lokala lärcentra, öppna för alla vuxenstuderande, oavsett studieväg och med flexibelt lärande via bl a interaktiva, databurna läromedel och telebildsändningar, står och faller med högklassiga IT- kommunikationers vara eller inte vara. Säkra och snabba IT-lösningar måste garanteras hela landet. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Kenneth Johansson (c)
Margareta Andersson (c)
Åke Sandström (c)