Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om folkomröstning i frågan om en framtida svensk ansökan om att få genomföra de olympiska sommarspelen. Motiv för mitt förslag
I och med de olympiska sommarspelen i Sidney har diskussionen om ett sommar-OS med Sverige och Stockholm som arrangör kommit igång. Bl.a. statsminister Göran Persson har i TV sagt sig vilja ha OS till Stockholm. Återigen tar diskussionen fart igen med avancerade uträkningar om det skulle löna sig med att arrangera ett OS eller ej. Tyvärr är fokuseringen helt fel. I alla kalkyler räknas det kallt med att det ska komma stöd och bidrag från offentligt håll för en kampanj och ett arrangemang. Men borde man inte tillfråga de som ska bekosta det hela om de verkligen vill betala för ett OS? Det är ju trots allt de som kommer att få ta risken och bära kostnaderna.
Om det är så att Stockholm skall bekosta det hela bör stockholmarna tillfrågas. Är det staten som går in så bör hela svenska folkets röst höras.
Skattebetalarna måste tillfrågas om de tycker att det är OK att satsa/riskera deras skattepengar i ett projekt som OS. Det enda sättet att fråga dem är att anordna en folkomröstning i frågan, lämpligtvis i samband med allmänna val för att förenkla det hela så mycket som möjligt.
Folkomröstningar skulle oftare kunna användas för att vitalisera demokratin och skapa inflytande i viktiga frågor. Det är inte minst viktigt i viktiga frågor som faller utanför den vanliga partipolitiska ramen. OS är ett utmärkt exempel på detta eftersom det dels är en fråga som inte i första hand avgörs av partifärg, dels riskerar att bli en dyrbar historia för de skattebetalare som riskerar att få stå för notan.
Stockholm den 3 oktober 2000
Per Bill (m)