Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om ett nationellt kompetens- och utvecklingscentrum i enlighet med vad i motionen anförs. Inledning
Framväxten av våra folkrörelser och den parlamentariska demokratin har baserats på en demokratisk infrastruktur av överskådliga gemenskaper, ett aktivt folkligt deltagande, möten, debatter och närhet till beslutsfattare.
Egna erfarenheter, forskning och utredningar visar att antalet naturliga mötesplatser minskar. Allt färre besöker möten och sammankomster. Samtidigt vet vi att alla behövs i byggandet av det nya samhället.
I det postindustriella samhället fattas många beslut av överstatliga organ och multinationella företag. Konsekvensen är ofta snabba och genomgripande förändringar som måste mötas av människor lokalt där de bor, lever och arbetar. Vilka frågorna än är behövs lokal mobilisering och ett brett folkligt och demokratiskt engagemang. Då kan dagens och morgondagens utmaningar mötas.
Stiftelsen Cesam har lång erfarenhet av samhällsarbete
Centrum för Samhällsarbete och Mobilisering, Örebro, startade som projekt 1984. I samband med att Cesam fick ett större uppdrag från Civildepartementet 1993 bildades Stiftelsen Cesam av Örebro läns landsting.
På uppdrag av dåvarande Civildepartementet har Cesam byggt upp en specialdesignad databas som innehåller dokumentation av erfarenheter av ideellt arbete i Sverige och har med denna som grund bedrivit rådgivning, gett handledning och spritt information om lokalt utvecklingsarbete.
Databasen har utvecklats genom ett uppdrag från EU-kommissionen DG XII att inventera svenska initiativ som motverkar social utslagning.
Cesams metoder används vid förändrings- och utvecklingsarbeten. Cesam har arbetat på flera hundra orter i landet med allt från små lokala byagrupper i glesbygd till invandrargrupper i miljonprogramsområden. Stiftelsen har i olika former medverkat i bildandet av cirka hundra lokala resurscentra i Sverige.
Tillsammans med liknande nationella verksamheter i Europa bildade Cesam 1986 Combined European Bureau for Social Development.
Verksamheten MOD
Cesam har ambitionen att bli ett kompetens- och utvecklingscentrum som är tillgängligt för alla oavsett ekonomiska och andra förutsättningar. I många bostadsområden, byar, föreningar, organisationer och bland arbetslösa, invandrare och ungdomar finns en mängd goda initiativ, idéer och förslag som inte utvecklas på grund av bristande ekonomi, känsla av vanmakt, otillräcklighet och ensamhet.
För att möta behoven och möjliggöra ett långsiktigt arbete med utveckling av delaktighet och demokrati i Sverige vill Stiftelsen Cesam under en femårsperiod driva projektet MOD - Modern Demokrati - Möte Och Delaktighet.
Cesam behöver utveckla sin databas med nya initiativ och projekt och hålla sina cirka 1 000 objekt ajour samt göra databasen tillgänglig på Internet. Information om var man kan finna finansiering nationellt och europeiskt måste bli tillgänglig genom en projektmedelsbank. Fortsatt utveckling av demokratiska metoder, tekniker och mötesformer är av stor vikt.
Genom Cesams samarbete i Europa kan stiftelsen förmedla kontakter med europeiska projekt och genom nätverksarbetet skapa förutsättningar för gemensamma europeiska samarbetsprojekt. Cesam kan också vara en länk mellan lokal verksamhet och forskning samt ordna erfarenhetsutbyte.
Syftet med MOD är att driva ett långsiktigt utvecklingsarbete till stöd och gagn för lokala verksamheter som främjar demokrati och delaktighet. På så sätt kan människors möjlighet till inflytande öka och insikten växa om rättigheter, skyldigheter och ansvar i samhället och för det egna livet.
Stiftelsen Cesam bör få ett uppdrag som nationellt kompetens- och utvecklingscentrum med ett grundläggande samhällsstöd. Riksdagen bör därför begära att regeringen återkommer med förslag om detta senast i vårpropositionen.
Stockholm den 28 september 2000
Rose-Marie Frebran (kd)
Helena Zakariasén (s)
Sten Tolgfors (m)
Sofia Jonsson (c)
Johan Pehrson (fp)