Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av att public service-företagen har en decentraliserad organisation och verksamhet och personal i alla delar av landet även vad gäller Utbildningsradions verksamhet. Motivering
Proposition 2000/01:94 om radio och TV i allmänhetens tjänst fastslår tydligt betydelsen av att public service-företagen har en decentraliserad organisation samt verksamhet och personal i alla delar av landet. För Sveriges Radio och Sveriges Television har detta uppdrag preciserats till en viss procentsats.
Regeringen föreslår därför att villkoret att 55 procent av allmänproduktionen skall ske utanför Stockholm skall kvarstå också under kommande tillståndsperiod. Vidare skall den andel av resurserna för allmänproduktion som förbrukas av enheterna utanför Stockholm behållas på minst nuvarande nivå under tillståndsperioden.
För Utbildningsradions del har ingen sådan fast procentsats angivits i tidigare sändningstillstånd, men riksdag och regering har tillskjutit särskilda reformmedel för uppbyggnad av en regional UR-verksamhet med personal och sändningar i alla län/lokalradioområden. Under 1990- talet har denna utvecklats till att omfatta såväl regional skolradio som utbildnings- och folkbildningsprogram för vuxna i alla lokala kanaler. Enligt RUAB:s senaste lyssnarundersökning når exempelvis UR:s regionala folkbildningsprogram varje vecka c:a 1,2 miljoner lyssnare - en i detta sammanhang mycket hög siffra. Jämförelsevis kan nämnas att i samma undersökning Sveriges Radios mest avlyssnade program "Ring så spelar vi !" på lördagsförmiddagar når en publik på ungefär 1,1 miljoner lyssnare.
Av UR:s public service-redovisning för år 2000 framgår att den regionala radioverksamheten tagit i anspråk drygt 17 % av UR:s samlade resurser.
Emellertid har denna positiva utveckling avbrutits under det senaste året. Från och med årsskiftet 2001 har UR:s ledning beslutat upphöra med produktion av regionala och lokala skolprogram och från och med nästkommmande årsskifte skulle - enligt liggande förslag - även de regionala och lokala folkbildningsprogrammen sluta att produceras. UR:s regionala verksamhet skulle därmed reduceras till c:a 6 % av företagets samlade resurser och återstående personal koncentreras till ett fåtal större orter. Sjutton lokalradioområden/län skulle därmed helt sakna lokala UR-medarbetare och - kontor.
Enligt vår mening bör det tydligt klargöras att även Utbildningsradion omfattas av de allmänna public service-villkoren angående decentraliserad organisation och verksamhet i hela landet, förslagsvis genom att det som riktpunkt anges att minst 20 % av UR:s samlade resurser ska anvisas för verksamhet i distrikt och enheter utanför Stockholm.
Stockholm den 4 april 2001
Lena Sandlin-Hedman (s)
Rinaldo Karlsson (s)