Sammanfattning
Fria och oberoende medier är en hörnsten i den svenska demokratin. Fria medier fyller flera funktioner: De garanterar en allsidig bevakning av makthavare och ökar mångfalden av röster som hörs och bildar opinion. Centerpartiet anser att mediepolitikens främsta uppgift är att garantera en fortsatt mångfald åsikter och röster genom många olika medieföretag, samt att stärka den enskilde individens möjligheter att göra sig hörd och själv välja mediekonsumtion.
Förutsättningarna för detta uppdrag ser annorlunda ut i dag än för bara ett decennium sedan. Det sätt som vi producerar, förmedlar och konsumerar medier på förändras snabbt. Den tekniska utvecklingen suddar ut gränserna mellan radio, TV, data, tidningar och telefon på ett sätt som varken lagstiftare eller medieföretag kunnat förutse bara för några år sedan. Utvecklingen ställer stora krav på beslutsfattare att förstå skeendet och att formulera regler som kommer att fungera också i framtidens medielandskap.
Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om mål för mediepolitiken.
2. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om att anpassa lagstiftningen efter dagens förutsättningar och den ökande konvergensen.1
3. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om en initierad forskning angående de sociala och demokratiska frågorna i samband med medieutvecklingen.
4. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om public service-uppdraget.
5. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om mer tillgänglighet för syn- och hörselskadade.
6. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om förbättrade möjligheter för public service-företagen att sända mer lokalt material.
7. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om att inte ge ut några nya analoga tillstånd för sändning av kommersiell lokal radio.
8. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om att politiken bör inriktas på att ta till vara den tekniska utvecklingen.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om värdet av ett höjt presstöd. 1
10. Riksdagen begär att regeringen lägger fram en utredning för att se över mediernas roll och ansvar i hur de påverkar ungdomars levnadsstil 11. 1 Yrkandena 2 och 9 hänvisade till KU.
Inledning
Centerpartiets mediepolitik präglas av ett starkt försvar för yttrandefriheten, en vilja att utveckla public service, strävan efter mångfald och en vilja att stärka svenska språket och de nordiska ländernas kulturella identitet i det moderna medielandskapet.
En hörnsten för framväxten av den moderna svenska demokratin har varit det starka grundlagsskydd medierna och yttrandefriheten åtnjutit. Försvaret för dessa principer måste vara vägledande för mediepolitiken också i framtiden. Centerpartiet ser med stor oro på den utveckling, mot att försöka begränsa detta skydd, som kunnat skönjas t.ex. genom diskussionen kring det s.k. scientologmaterialet.
En fortsatt hög ambition för public service förenat med medvetenheten om att utvecklingen ständigt förändrar begreppet är vägledande för Centerpartiets mediepolitik. I public service-uppdraget ligger också ett allsidigt utbud för rapportering från hela landet. Frågorna kommer att aktualiseras ytterligare i samband med att avtalen för public service-företagen ska omförhandlas de kommande åren.
För hela mediemarknaden är ambitionen att trygga en mångfald av röster, företag och sändningsformat i hela landet. Det innebär bl.a. att motverka stark ägarkoncentration, och framför allt att följa utvecklingen mot mediejättar, som kontrollerar hela kedjan från produktion till konsumenten.
En tredje uppgift är att bidra till större diversifiering av innehållet i medierna och att öka utbudet av produktioner från andra delar av världen än de engelskspråkiga länderna. I dagsläget handlar det också om att stärka svenska språkets ställning och de nordiska ländernas kulturella identitet i det framväxande medielandskapet. Vad som ovan anförts om mål för mediepolitiken bör ges regeringen till känna.
Innovationernas tid
Medielandskapet präglas i dag av många aktörer och en förändrad mediekonsumtion. Det förändrade utbudet innebär större valfrihet, men kan också innebära att mindre pengar avsätts för kvalitetsproduktioner.
Utvecklingen av kommersiell lokalradio, satellitsändningarnas genombrott, arbetet med att introducera digital-TV och den tilltagande ägarkoncentrationen främst bland dagstidningar är några företeelser som bidragit till att förändra medielandskapet och debatten kring medierna i Sverige under 1990-talet.
Sedan de första tillstånden auktionerades ut 1993, har totalt 84 tillstånd att sända kommersiell lokalradio fördelats genom auktionsförfarande. Intentionerna var att lokalradion skulle bidra till ökad mångfald och fler oberoende röster. Sett i perspektiv blev det knappast så. Påfallande ofta är medieföretag inom andra branscher stora delägare i nätverken och/eller de enskilda stationerna.
Också inom TV-området, med i dag ojämförligt mycket större genomslagskraft, har förändringarna gått snabbt. Genom introduktionen av en tredje kanal i marknätet och dessutom satellitsändningarnas genombrott (också för svenska kanaler) har utbudet ökat dramatiskt.
Den ökande mängden aktörer har inte lett till motsvarande ökning av TV- tittandet (d.v.s. det har ökat, men inte lika mycket som utbudet), vilket har lett till en ökad fragmentisering av mediekonsumtionen - sannolikheten att två människor föregående kväll har sett samma TV-program blir allt mindre. Fragmentiseringen för med sig både för- och nackdelar: Valfriheten för TV- tittaren blir allt större och tillgången till nischade program kan förväntas öka. Samtidigt minskar dock antalet tittare per program, vilket får återverkningar på produktionskostnaden.
Det finns alltså en ständig prispress som riskerar att leda till en större andel lågbudgetproduktioner. Vidare måste frågan också ställas vad fragmentiseringen får för följder för människors gemensamma referensramar och därmed för det offentliga samtalet.
Att människors mediekonsumtion förändras märks också genom dagstidningarnas utveckling. Sedan början av 1990-talet har dagspressens upplagor visat en vikande utveckling. Morgontidningarna har hållit sin position bättre (ca 90 % 1998) än kvällstidningarna (ca 80 %). Tidningsläsandet är dock fortfarande högt - 87 % läser minst en dagstidning en genomsnittlig dag - men intresset är klart åldersberoende och yngre läser tidningen i mindre utsträckning än äldre. I allt väsentligt är det en utveckling som ser likadan ut i Sverige som i våra grannländer.
En möjlig förklaring till vikande upplagor och annonsintäkter är förmodligen också gratistidningarnas framväxt, främst i Stockholm, som på kort tid kapat åt sig stora marknadsandelar. Konceptet finns också i en mängd andra städer runt om i världen.
Nya förutsättningar
Vi ser framför oss en utveckling där olika medier får samma distributionsform - konvergens. Det ställer krav på en lagstiftning som är mer oberoende av tekniken och som syftar till att utsträcka yttrandefriheten till fler. Den tekniska utvecklingen innebär också nya utmaningar för "gamla" medier.
Flera av de förändringar vi redan sett har kommit sig av genombrott för ny teknik och billigare utrustning, både för att producera och ta emot information. Frågan är dock om vi inte bara sett början på utvecklingen.
Genom den snabba utvecklingen inom hela telekommunikationsområdet och främst informationstekniken, öppnas nya möjligheter för människor att ta emot och distribuera information. När allt fler människor blir uppkopplade med snabba förbindelser får de möjlighet att välja mellan ett oändligt mycket större globalt utbud än det utbud vi ser i dag, som främst gjorts genom någon annans urvalsprocess. Allt fler får också möjlighet att publicera sig på nätet - vi kan tala om att människor blir "prosumenter", d.v.s. att de både producerar och konsumerar information. I sig är det ett stort steg framåt, men man får inte låta lura sig att tro att det jämnar ut möjligheterna att vinna uppmärksamhet i någon större utsträckning. Det råder inte alls lika villkor för den sextonårige hemsidessnickaren som för Bill Gates. I takt med den ökade kapaciteten över nätet handlar publiceringen inte längre bara om hemsidor utan även om möjligheten att sända radio och television över nätet.
I takt med att mer och mer information i olika former förmedlas på detta sätt, med samma grundläggande teknik, blir det allt svårare att skilja olika tjänster åt. Fenomenet brukar beskrivas som teknisk konvergens - att olika former av medier får samma distributionsform, med all säkerhet Internetteknik. Den lagstiftning vi i dag har är inte i någon större utsträckning anpassad efter detta förhållande, utan är fortfarande inriktad på att man kan skilja olika former av medier åt, främst genom distributionsformen. En statlig utredning, Konvergensutredningen, har belyst frågan, men inte kommit fram till några långtgående slutsatser.
Konvergensen möjliggör också helt nya individualiserade distributionsformer. I Sverige, liksom i andra jämförbara länder, planeras nu utbyggnaden av mobilt Internet. Genom att kapaciteten blir rörlig kan människor i större utsträckning välja medieutbud från en global marknad också utanför hemmet. Möjligheterna är stora, men det finns en uppenbar risk för en våldsam fragmentering av mediemarknaden.
Genom den globala marknad man kan välja från, blir det möjligt att sätta samman ett helt individuellt mediepaket, där lokala nyheter hämtas från en källa, inrikesnyheter från en annan, utrikesnyhet från ytterligare ett par källor o.s.v. Det handlar då inte bara om det som i dag är etermedier, utan med all säkerhet också om det som i dag är tidningskonsumtion. I allt väsentligt innebär detta kundorientering, i stället för som i dag, producentorientering.
Centerpartiet menar att effekterna av ökad konvergens tydligare måste uppmärksammas i lagstiftningsarbetet och att större hänsyn tas till det faktum att utvecklingen går mot allt större nätkapacitet också till slutkunden. Ambitionen i ett sådant arbete måste vara att i större utsträckning än i dag jämställa yttranden i olika medier med varandra och att därmed öka den reella yttrandefriheten. Vad som ovan anförts om att anpassa lagstiftningen efter dagens förutsättningar och den ökande konvergensen bör ges regeringen till känna.
Att belysa de tekniska frågorna är emellertid inte tillräckligt. Det är nu hög tid att börja uppmärksamma också de sociala och demokratiska frågorna i samband med medieutvecklingen. Inte minst bör forskning initieras och en offentlig debatt om det framtida medielandskapet stimuleras. Vad som ovan anförts om en initierad forskning angående de sociala och demokratiska frågorna i samband med medieutvecklingen bör ges regeringen till känna.
En anpassad mediepolitik
Den framtida mediepolitiken måste innebära att public service-uppdraget formuleras efter nya förutsättningar. Den ska också syfta till att trygga mångfalden och att den tekniska utvecklingens möjligheter tas tillvara för att skapa utrymme för fler aktörer.
Det är i dagsläget svårt att lägga fast annat än riktlinjer för det fortsatta arbetet. En mängd offentliga utredningar och flera forskningsprojekt pågår som ska kartlägga vad som just nu sker inom medieområdet. Den nya situationen, som inte debatterats i någon större utsträckning, kräver också noggranna överväganden innan beslut fattas.
Public service-uppdraget
I public service-uppdraget ligger många faktorer, bl.a. en fri och opartisk rapportering, ett mångsidigt programutbud av hög kvalitet som tillgodoser skiftande intressen, att stimulera till debatt, vara folkbildande och att stärka svensk och nordisk kultur. Det omfattar också att ta vara på minoriteters intressen och att förmedla olika länders kultur. I vid mening handlar det om en folkbildande och kulturell verksamhet, oberoende av utomstående intressenter och finansiärer.
I förlängningen ligger också att public service ska höja sig över mängden av programföretag. De ska vara riktmärke för högre kvalitet i produktionerna och stå för större mångsidighet i utbudet. Innebörden av detta är inte ett avsmalnat utbud och inriktning på nischprogram, utan en högt ställd ambitionsnivå vad gäller bredd i utbudet och att public service ska vara kvalitetsledande, nyskapande och sträva efter att utveckla programformaten inom varje programsegment. Det är stora krav, som också måste leda till ett ständigt förbättringsarbete och en ständigt pågående offentlig debatt om vad public service-uppdraget betyder i dag.
I takt med att utbudet av program finansierade med reklam eller sponsring ökar, finns en risk att det allmänna stödet för public service-företagen minskar. Signaler på detta måste tas på allvar och leda till eftertanke inför utvecklingen av uppdraget. Ökande fragmentisering och förändrad mediekonsumtion innebär inte att public service ska försvinna, men kan innebära att strategin för hur uppdraget ska genomföras måste förändras. Det handlar om att formulera public service-uppdraget i kunskapssamhället. Utgångspunkten är att behovet av public service kvarstår, men att uppdraget måste formuleras i en ny tid med nya redskap. Den statliga utredningen, Radio och TV i allmänhetens tjänst, SOU 2000:55 ger ett intressant underlagsmaterial. En särskilt viktig uppgift i detta sammanhang är att verka för att bibehålla och utveckla de demokratiska arenor public service-företagen utgör i dag. Vad som ovan anförts om public service-uppdraget bör ges regeringen till känna.
Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt public service och nya medier, bland annat i syfte att öka tillgängligheten genom att göra material i flera former, t.ex. i text för hörselskadade och genom att sända ljudet för TV- program separat för synskadade. Också frågan om public service-företagens möjligheter, ekonomiskt och tekniskt, att upprätthålla en hög nivå i rapporteringen och programproduktionen måste belysas. Vad som ovan anförts om att göra material mer tillgängligt för syn- och hörselskadade bör ges regeringen till känna.
Public service-företagen måste förberedas för fortsatta förändringar och en fördjupad diskussion om uppdragets närmare innebörd, samt avvägningen mellan tittarsiffror och självständighet i utbudet. De lokala public service- företagens möjligheter att sända lokalt material måste tryggas då kraven på att producera material för riksmedier ökar samtidigt som det ekonomiska utrymmet minskar. Vad som ovan anförts om förbättrade möjligheter för public service-företagen att sända mer lokalt material bör ges regeringen till känna.
Ökad mångfald
Den främsta symbolen för koncentrationstendenser inom medierna har blivit den kommersiella lokalradion. Det är lätt att konstatera att den mångfald som eftersträvades när tillstånden auktionerades ut har uteblivit. En annan form för fördelningen av tillstånd hade varit att föredra, vilket Centerpartiet eftersträvat.
Den politik regeringen slagit in på är emellertid inte heller en fulländad lösning. Genom ett urvalsförfarande som riskerar att, varje gång tillstånd ska fördelas, handla om programformat - en "skönhetstävling" - blir det politiska inflytandet över medieutbudet större än vad som är önskvärt. Det är också olyckligt att förfarandet inneburit att förutsättningarna för verksamheten förändrats under processen genom olika ekonomiska villkor för gamla respektive nya tillstånd.
Genom introduktionen av digital teknik och de former för distribution som beskrivits ovan förändras förutsättningarna för sändning av radio. En möjlig och önskvärd väg skulle vara att fokusera på att öka utbudssidan i stället för att försöka styra efterfrågan genom regelverk och urvalsförfaranden. En politik för större mångfald i kommersiell lokalradio bör därför syfta till att skynda på övergången till digital radio genom ett regelverk som gynnar dem som byter sändningsteknik. Fördelen med digital radio är att den möjliggör många fler kanaler på samma utrymme. När de kommande tio analoga tillstånden fördelats bör därför inte några nya analoga tillstånd komma upp till fördelning. Det utrymme som kan frigöras för dessa bör i stället användas för digitala sändningar. Huruvida detta är tillräckligt för att framgent fördela de digitala tillstånden genom auktionsförfaranden är inte möjligt att redan nu bedöma. Under alla omständigheter bör processen syfta till en mångfald av ägande- och driftsformer, inklusive oberoende stationer, nätverk och rikstäckande kanaler. Detta bör ges regeringen till känna.
Koncentrationstendenserna i medierna syns även i tidningsbranschen, även om koncentrationen inom branschen varit förhållandevis stabil under lång tid. Det finns dock skäl att följa utvecklingen för att trygga en mångfald av ägarförhållanden och därmed också tidningarnas oberoende av varandra. En utveckling som däremot blivit tydligare och starkare på senare år är den horisontella integrationen i medieföretag, d.v.s. koncernägande av såväl tidningar som radio- och TV-stationer, ibland med ytterligare inslag. Det kan naturligtvis vara positivt och innebära att svenska medieföretag stärks gentemot internationella konglomerat, men kan också leda till allt för stor koncentration och utslagning av oberoende medier inom landet.
Centerpartiet står bakom inriktningen av Mediekoncentrationsutredningens slutsatser. Dessa innebär bl.a. att man föreslår en mediekoncentrationslag, som ska vara tillämplig på företagsförvärv. Det kommer således att bli möjligt att stoppa förvärv i de fall de kan befaras vara ägnade att hämma ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Detta skulle innebära att Sverige anpassade sin lagstiftning till vad som är fallet i de flesta andra länder. Enligt utredningen finns inte något land, förutom Sverige, där det råder tvekan om huruvida konkurrenslagstiftningen är tillämplig på medieföretag.
Samtidigt har det funnits farhågor om att utvecklingen ska hämma utvecklingen av nya medier. I lagstiftningsarbetet är det därför angeläget att det lämnas andrum för utvecklingen av dessa i ett inledningsskede.
Ökad mångfald är inte bara frågan om att motverka koncentration, utan också om att stimulera nya aktörer att producera och förmedla information. Öppna kanaler, d.v.s. oberoende och icke-kommersiella lokala stationer som sänder i huvudsak samhällsinformation, utbildning och kultur, är bra exempel på vad man kan uppnå även med ganska små resurser. Politiken bör också inriktas på att ta tillvara den tekniska utvecklingen för att förbättra villkoren för dessa och andra nya medier. Detta bör ges regeringen till känna.
Presstöd
I dag tryggas mångfalden inom tidningsvärlden till stor del genom presstödet som garanterar många andratidningars existens. Det är inte aktuellt att avveckla eller minska presstödet. Snarare påbjuder situationen att det befintliga presstödet förenas med särskilda insatser för att underlätta för tidningsföretag att utveckla teknik och arbetsformer för att vara med på den digitala mediemarknaden och möta framtida krav. Därför är det bra att regeringen lyssnat på Centerpartiet och höjt presstödet i den föreslagna budgeten. Höjning är dock inte tillräcklig. Många av landets endagstidningar har det idag mycket besvärligt. För att underlätta för dessa tidningar samt för att motverka det ständiga existenshotet så vore det rimligare att man följde den lösning som gällde i samband med det tillfälliga driftsstödet 1997 och 1998 då endagstidningarna fick ett ökat basstöd. Ett utökat stöd skulle möjliggöra för endagstidningarna att utvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.
Massmediernas påverkan
Massmediernas, och främst TV:s, roll i opinionsbildning och för utveckling av normer och värderingar kan knappast överskattas. I takt med att medierna blir fler och exponeringen från olika källor ökar, minskar dock möjligheten att följa och utvärdera påverkan. I sak är det naturligtvis positivt att människor får större möjligheter att sätta samman sin egen konsumtion och att oberoendet av t.ex. ett statligt urval inom medieområdet minskar.
Situationen är dock inte oproblematisk. Genom allt fler aktörer, som kan vara svårare att granska och kontrollera källor hos, blir det också svårare att upprätthålla tilltron till rapporteringen. Å andra sidan ökar möjligheterna att hämta information från flera av varandra oberoende källor och utifrån detta dra slutsatser. Utbildningssystemet har en stor uppgift i att rusta ungdomarna för en föränderlig medievärld och att fostra till ett kritiskt och självständigt förhållningssätt också i förhållande till medier.
Idag kan vi se konsekvenser av mediernas enorma genomslagskraft att påverka framför allt unga människor med sitt budskap. Unga tjejer och killar misshandlar sin kropp och sin hälsa, mycket på grund av de stereotypa kroppsideal olika veckotidningar, skönhetstävlingar m.m. målar upp. Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, genomförde en stor enkätundersökning hösten 99 där de tillfrågade ungdomarna lyfte upp dessa problem. Mediernas roll, i att 20-25 procent av unga tjejer i Sverige idag lider av någon form av ätstörningar, måste utredas i syfte att minska antalet unga som drabbas av ätstörningssjukdomar, men även för att ständigt hålla debatten om kroppsideal levande. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Åsa Torstensson (c)
Gunnel Wallin (c)
Viviann Gerdin (c)
Rigmor Stenmark (c)
Margareta Andersson (c)
Marianne Andersson (c)
Sven Bergström (c)
Agne Hansson (c)