Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om universitet och högskolor.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stöd till folkbildning/folkhögskolor.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om presstödsregler. 2
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om textremsor på minoritetsspråk i SVT.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om litteraturstöd till de nationella minoriteterna. 6. 1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.
2 Yrkande 3 hänvisat till KU.
Inledning
Riksdagen fattade ett historiskt beslut i december 1999 om att erkänna de nationella minoriteterna. Grunden är lagd för en samlad minoritetspolitik. Beslutet banade vägen för att Sverige skulle kunna ratificera Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk.
Det innebär att Sveriges nationella minoriteter och deras språk erkänns samt att minoritetsspråken ges det stöd som behövs för att de skall hållas levande. Härigenom läggs en grund för en samlad svensk minoritetspolitik.
De grupper som utgör nationella minoriteter är samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Minoritetsspråken är samiska, finska, meänkieli (tornedalsfinska), romani chib och jiddisch. Av dessa har samiska, finska och meänkieli en historisk geografisk bas, vilket innebär krav på mer långtgående åtgärder till stöd för dessa språk.
Lagförslag läggs fram som ger enskilda rätt att använda samiska, finska och meänkieli hos domstolar och förvaltningsmyndigheter med verksamhet i de geografiska områden där språken använts av hävd och fortfarande används i tillräcklig utsträckning. Förslagen innebär också rätt att i dessa områden få förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på dessa språk. För samiska föreslås området omfatta Arjeplogs, Gällivares, Jokkmokks och Kiruna kommuner och för finska och meänkieli Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå kommuner.
Det handlar också om rikstäckande åtgärder för att stödja de nationella minoriteterna och minoritetsspråken.
Det gäller utbildningsfrågor, kulturverksamhet, massmedierna, arkivfrågor, äldreomsorg, översättning av vissa författningar, inflytande och samarbete över nationsgränserna.
Lagen trädde i kraft den 1 april 2000.
En bra grund är lagd, men erkännandet innebär ett stort ansvar för Sveriges riksdag och regering att också bevaka och skapa fortsättningsvis goda förutsättningar för en mer utvecklad samlad minoritetspolitik.
En särskild motion har avlämnats om nationalscen för Tornedalsteatern. I denna motion koncentrerar vi oss på följande förslag inom utbildnings- och kulturområdet:
1. Universitet och högskolor
2. Folkbildning/folkhögskolor
3. Massmedier
4. Litteratur
Universitet och högskolor
Redan i minoritetskommittén föreslogs att åtgärder skulle vidtas för att säkerställa att utbildning och forskning i de nationella minoritetsspråken bedrivs långsiktigt vid åtminstone en högskola och ett universitet. De ursprungliga förslagen var väl avvägda i syfte att uppfylla den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk artikel 8 i) och g).
Propositionen skjuter fram de föreslagna åtgärderna och säger:
Ett närmare ställningstagande i fråga om högre utbildning och forskning i minoritetsspråken och om de nationella minoriteterna kommer att redovisas i samband med regeringens samlade bedömning när det gäller ämnen som har få lärare, forskare och studenter.
Vi anser dock att det krävs en förstärkning för att vi ska vara säkra på att Sverige infriar den europeiska stadgan i artikel 8 i) och g).
Vi anser att det kan ske genom konkreta åtgärder via t.ex. regleringsbrev, på samma sätt som regeringen har med Umeå universitet för att säkerställa samiskans ställning i utbildningen.
Staten ska säkerställa forskning och undervisning kring frågor som berör skyddet av alla de erkända nationella minoriteterna. På detta sätt leder dessa åtgärder till att forskning och undervisning i var och en av de nationella minoriteternas kultur, historia, språk, religion, traditioner och samhällsliv äger rum vid minst ett universitet eller en högskola. Det är viktigt att medverka via högskola/universitet med att kunskap om de nationella minoriteternas del i historien och samhällslivet av i dag kan ges till både majoritetsbefolkningen och till de nationella minoriteterna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Oroväckande utveckling för sverigefinnarnas möjligheter till utbildning och forskning
Ovan nämnda krav har ytterligare aktualiserats genom att all undervisning i finska lagts ner i Göteborg och att långtgående planer finns att lägga ner den finsk-ugriska institutionen i Lund. Detta bara drygt ett halvår efter det att lagen trädde i kraft. Mot denna bakgrund är det viktigt att uppföljningen av lagens intentioner påbörjas med det snaraste. Sverigefinnarna som minoritet är till antalet den största och har ett särskilt stöd i förvaltningsområdet i norra Sverige. De flesta till antalet sverigefinnar bor dock utanför detta område. Inom detta förvaltningsområde (Kiruna, Gällivare, Pajala, Övertorneå och Haparanda) bor högst ca 10 % av denna minoritet. Majoriteten bor företrädesvis i Mellan- och Sydsverige.
Med anledning av detta så vill vi aktualisera kravet på en kartläggning av hur sverigefinnar som nationell minoritet får sina behov av utbildning och forskning tillgodosedda. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Folkbildning/folkhögskolor
Folkhögskolorna bedriver viktig folkbildning som vänder sig till vuxna. När det gäller de nationella minoriteterna har folkhögskolornas verksamhet en särskild uppgift att fylla. Av de nationella minoriteterna saknar åtminstone romerna anknytning till en folkhögskola. Vi anser det vara viktigt att staten säkerställer ett långsiktigt statligt stöd till en folkhögskola för var och en av de erkända minoriteterna. Vi ser positivt på att respektive folkhögskola skulle kunna bli till ett kulturcentrum för den nationella minoriteten som är anknuten till skolan.
I konstitutionsutskottets betänkande 1999/2000 KU 6 om nationella minoriteter i Sverige, skriver KrU i sitt yttrande om folkhögskolor och kulturcentrum:
Den kartläggning som Folkbildningsrådet skall göra bör kunna ge en god bild av vilket behov som finns hos de olika minoriteterna av ytterligare insatser för att bredda deras deltagande i folkbildningsverksamheten.
Vi anser att efter det att Folkbildningrådet utfört sin kartläggning bör regeringen återkomma med förslag på åtgärder som tillgodoser vad som i motionen anförts om folkhögskolan som ett kulturcentrum för respektive minoritet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Massmedier
Förändrade presstödsregler
När det gäller att skapa långsiktigt bra minoritetspolitik är språket en mycket viktig faktor. Utan en medveten politik för att bevara språket är risken stor att intentionen om en bra samlad minoritetspolitik skjuts i sank. Ett av de bästa sätten att stärka språket är t.ex. genom dagstidningarna. Regeringen gör i propositionen om nationella minoriteter i Sverige bedömningen att nuvarande presstödsregler ger ett tillräckligt stöd för samiska, finska och meänkieli.
Det finns i presstödsförordningen (1990:524) förmånligare villkor till tidningar som vänder sig till minoriteter. I dag finns tre dagstidningar med presstöd som vänder sig till finnar och tornedalingar nämligen Viikkoviesti, Ruotsin Suomalainen och Haparandabladet.
Detta är bra men inte tillräckligt att på sikt bevara och öka kunskapen om språket bland de nationella minoriteterna. Dessa tidningar är speciella och utbredningen inte särskilt stor.
De flesta finnar t.ex. har större intresse av den tidning som finns där vederbörande är bosatt. Det behövs ett riktat stöd till dessa dagstidningar som tar in sidor på minoritetsspråk. Därför bör staten aktivt se till att presstödsreglerna förändras med inriktning att tidningar som dagligen ger ut en eller flera sidor på ett av minoritetsspråken får ett bättre generellt stöd, samt särskilt stöd för distribution till dem som bor utanför själva utgivningsområdet.
Vi anser att regeringen bör återkomma med förslag om hur presstödsreglerna kan anpassas för att förverkliga motionens syfte vad gäller att stimulera dagstidningar att publicera en eller flera sidor på minoritetsspråk, i hela landet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Textremsor på minoritetsspråk i SVT
Vi anser att funktionell eller fullständig analfabetism i modersmålet inverkar negativt på individens socioekonomiska status, oberoende om man är enspråkig eller tvåspråkig.
En åtgärd för att motverka denna negativa utveckling är att ge SVT i uppdrag att i nästa sändningstillstånd gentemot minoriteterna införa textremsor på alla stora invandrarspråk för svenska program, vuxen-, barn- och ungdomsprogram. Systemet skulle vara individuellt, dvs. det är tittaren som själv väljer när han eller hon behöver översättning i form av en textremsa. Idag finns en svensk översättning på alla engelsk-/fransk- /tyskspråkiga filmer. Här borde samma möjlighet finnas för tittarna att själva välja om de vill ha textremsa på sitt eget språk eller ej.
Dessa åtgärder kan bli till stor hjälp i språkundervisningen speciellt i modersmålsundervisningen. Åtgärderna kan också bidra till ökad litteralitet hos minoriteter och invandrare.
Vi vill att det i kommande sändningstillstånd för SVT skrivs på vilket sätt textremsor kan tillgodoses, i enlighet med motionen. Dessutom bör SVT för att få ett helhetsgrepp om hur behoven hos minoritetsgrupperna ser ut knyta en referensgrupp till sig, i utarbetandet av förslaget. Detta förslag skall inför nästkommande avtalsperiod skrivas in som ett av SVT:s uppdrag och genomföras under tillståndsperioden. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Litteratur
De nationella minoriteternas litteratur lever i dag ett mer eller mindre begränsat liv. För t.ex. sverigefinsk litteratur finns två förlag som hela tiden fått kämpa för sin existens p.g.a. ekonomiska problem. Därutöver finns det flera sverigefinska författare som självfinansierar produktionen, marknadsföringen och försäljningen av sina böcker. Under den senaste tiden har denna grupp minskat sin bokproduktion. Författarna och skribenterna orkar inte bära de dyra produktionskostnaderna.
Litteraturen är en av de kulturformer som stärker minoriteternas språkliga utveckling, bär upp deras kultur och håller deras språk levande. I propositionen 1989/99:43 står det på sidan 1 följande:
Det innebär (ratificering) att Sveriges nationella minoriteter och deras språk erkänns samt att minoritetsspråken ges det stöd som behövs för att de skall hållas levande.
Regeringen föreslår att vid fördelningen av det statliga stödet till litteratur och kulturtidskrifter samt övrig kulturverksamhet bör de nationella minoriteterna särskilt beaktas. De nuvarande stöden föreslås att årligen öka med en miljon kronor från och med år 2000. Vi anser detta vara en betydelsefull satsning.
Regeringen bör återkomma i kulturrådets regleringsbrev, med förslag till hur minoritetsspråken skall stärkas i enlighet med motionen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Siv Holma (v)
Charlotta L Bjälkebring (v)
Stig Eriksson (v)