Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om landets museijärnvägar och deras framtida verksamhet. Motivering
Under 1970-talet väcktes i riksdagen tankar på att stödja den växande gren som landets museijärnvägar utgjorde på det museala trädet. Det utmynnade i att dåvarande kulturminister Jan-Erik Wikström tillsatte en utredning som föreslog framför allt investeringsstöd för museijärnvägarna. Anslaget om några hundratusen kronor årligen lades att administreras och utanordnas av Statens kulturråd. Så skedde under ett stort antal år men anslaget har under senare tid inte bara samordnats med annan verksamhet utan också dragits in. Det är hög tid att återgå till en ordning då landets museijärnvägar kan få ett berättigat stöd.
Det finns ett stort antal museijärnvägar i landet, framför allt i mellansvenska och södra delarna av Sverige. Det har lett till att i takt med att svenska järnvägsnätet har krympt har museijärnvägarna ökat under perioden 1960-, 70- och 80-talen. Numera ingår många museijärnvägar i flera regioners turistattraktioner. Det är också ett viktigt inslag i kulturlandskapet och i svensk industrihistoria. Under de år som kulturrådet gett stöd till järnvägsmuseerna från 1980 och 15 år framåt har man behandlat nära 200 ansökningar om statsbidrag för museijärnvägar. 17 museijärnvägar har erhållit sådant bidrag, flera av dem vid upprepade tillfällen. Under hela denna period, dvs. knappt 15 år, har drygt 21 miljoner kr äskats om i stöd. Det sammanlagda bidragsbeloppet har dock stannat på mindre än 4 miljoner kr vilket innebär knappt 300 000 i snitt per budgetår.
Industri- och teknikhistoria
Kommunikations- och industrihistorien förmedlas i hög grad av just museijärnvägarna. Banorna har ofta ett direkt samband med industrialiseringen i ett visst område.
Även om det statliga stödet varit blygsamt har det varit en stimulans för de många ideellt verksamma människorna vid museijärnvägarna runt om i landet. Betydelsen för att utveckla turism, bevara lokal identitet och en del av kurlturlandskapet har varit betydande. Museijärnvägarna har med sina många industriminnen vittnat om viktiga satsningar som väsentligt bidrag till industrialiseringen av Sverige. Den omkringliggande industrimiljön som var grund för järnvägens tillkomst finns alltjämt kvar och vårdas.
Viktiga teknikhistoriska minnen aktualiseras också. Några exempel kan vara Anten-Gräfsnäs järnväg som med sin tunnel i den västra delen av banan utgör ett stycke teknikhistoria. Det var en av de första tunnlarna som drevs med Nobels dynamit och det är också ett exempel på 1800-talets bergteknik. Museijärnvägen Jädraås-Tallås är exempel på en järnväg som har sin omkringliggande industrimiljö, och museijärnvägen vid Ohs bruk representerar en infrastrukturell satsning. I bohuslänska Munkedal och dess järnvägsklubb bedrivs en trafik på en bana som anlades för att lösa transportfrågan till Munkedals hamn när bruket startade sin papperstillverkning. Roslagens järnvägar anlades för att tackjärn från masugnen i Länna skulle fraktas till Vattholma bruk. Senare tillkom också banan som skulle föra Uppsalas växande befolkning till deras nybyggda sommarvillor i stadens omgivningar.
En museijärnväg har mycket att berätta om 1800-talets industrialisering av Sverige och framväxten av det moderna samhället. De bevarade stationsmiljöerna berättar mycket om byggnadsstilar och livsformer. Det rullande materialet, ofta lok- och vagntyper, som endast finns kvar i ett fåtal exempel och vårdas och förvaltas av föreningarna, är goda museiföremål. Genom att de är "levande" är de ofta mycket attraktiva för inte minst barnfamiljer att göra besök som ger både kulturell historia och industrihistoria "på köpet".
Riksantikvarieämbetet har i samarbete med Nordiska museet från 1993 en översikt över industriminnen i Sverige. I förslag till bevarandeplan för industrimiljöer, anläggningar och byggnader skulle det bli ett resultat med en kunskapsöversikt men då bör flera museijärnvägar tas med. De är en viktig del av industrilandskapet.
Ideella insatser
Verksamheten vid dessa museijärnvägar har nästan helt bedrivits genom ideella arbetsinsatser även om samhällsstödd arbetskraft varit ett gott tillskott. Några av föreningarna har också haft lönebidraganställd personal. Flera föreningar samlar på järnvägshistoriskt material och bedriver trafik för allmänheten även genom att hyra in sej på Banverkets spår. Många kommuner och landsting är medvetna om de positiva effekter för turism som en satsning på det lokala kulturarvet ger. Viktigt för museijärnvägar som turistattraktion är ett gott samarbete med andra turistattraktioner. Goda exempel är där såväl Anten-Gräfsnäs järnväg som östra Sörmlands järnväg med sitt samarbete med Gripsholms slott och med ångbåtsföretag med gemensam rundtursbiljett. För en ort som Mariefred betyder turismen väldigt mycket och järnväg är ett viktigt inslag i detta.
Intresset för järnvägshistoria börjar ofta med tekniskt intresse för att så småningom gå över i ett bredare kulturhistoriskt engagemang. JHRF räknar med att omkring 10 000 personer är medlemmar i de föreningar som finns i förbundet. Bruttosiffran uppges vara 16 000.
Fr o m budgetåret 1980/81 har Statens kulturråd fördelat ca 500 000 per år för bidrag till arbetslivsmuseer och museijärnvägar, varav ca hälften gått till investeringar vid museijärnvägar. Kulturrådet begär in redovisning från de museijärnvägsföreningar som erhållit bidrag till visst projekt.
En av grundtankarna bakom bidraget till museijärnvägarna är att det skall bidra till bevarandet av den materiel och de trafikmiljöer som tagits tillvara genom idella föreningar.
Museijärnvägarna svarar för en verksamhet som gjort att många människor i samhället har kommit i kontakt med teknik-, industri och transporthistoria. Flertalet museijärnvägar finns i små tätorter eller på landsbygden. De bidrar till att stärka den lokala identiteten och utgör i många fall ett viktigt och attraktivt inslag i kulturlandskapet. Museijärnvägarna spelar i många fall en stor roll för turismen i en region, särskilt i de fall där de samarbetar med andra attraktioner. Förutom ekonomiskt stöd har statsbidraget inneburit en uppmuntran och ett erkännande av det stora idella arbete som många människor lägger ner på museijärnvägarna. En annan viktig effekt är att Kulturrådets stöd har underlättat annan finansiering från kommun, landsting m fl.
Därför torde det vara av stort kulturellt och industrihistoriskt intresse att museijärnvägarnas framtida verksamhet säkras.
Stockholm den 4 oktober 2000
Elver Jonsson (fp)
Ingemar Josefsson (s)
Ulf Melin (m)