Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en riksomfattande inventering och digitalisering av fornlämningar i skogsmark.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av stöd och rådgivning om fornlämningar i skogsmark till markägare och information till de entreprenörer och maskinförare som utför avverkningsarbete.
Om skador på fornlämningar i skogsmark
Under tiden juni-augusti 1999 genomförde Riksantikvarieämbetet en inventering av skador på fornlämningar i skogsmark. Inventeringen genomfördes i tre län - Skåne, Värmland och Västerbotten.
Resultatet av studien visar att det skett omfattande skador på fornlämningar i samband med skogsbruk. Storleken på skadorna varierar men mer än hälften bedöms vara sådana att den skadade lämningen inte kan återställas.
I samband med avverkning har 24 % av själva fornlämningarna skadats och efter markberedning är 56 % skadade. Man konstaterar att i de områden där informationen om förekomst av fornlämningar har fungerat väl är skadornas omfattning mindre.
Under de senaste decennierna har det i flera olika sammanhang framkommit att fornlämningar kommer till skada i samband med skogsbruk. Det har t.ex. i samband med fornminnesinventeringar påtalats att skadorna på fornlämningar i skogsmark ibland är omfattande och att den främsta orsaken är skogsbruket.
Bevarandet av skogens kulturmiljövärden har dessutom under de senaste åren berörts i två propositioner - Uppföljning av skogspolitiken (1997/98:158) och Svenska Miljömål (1997/98:145).
Syftet med 1999 års studie av fornlämningar i skogsmark har varit dels att genom en inventering ta fram ett faktamässigt underlag rörande omfattningen av skador på fornlämningar, dels att genomföra en analys för att få en uppfattning om de direkta och indirekta orsakerna till skadorna. Studien berörde enbart fornlämningar som har skydd enligt lagen (1988:950) om kulturminnen m.m.
I samband med inventeringen påträffades 23 tidigare okända fornlämningar inom områden som avverkats och markberetts. När det gäller dessa har det alltså inte funnits någon möjlighet att lämna någon information i förväg så att hänsyn kunde tas. Av de 23 fornlämningarna hade 20 stycken skadats.
Det kan finnas flera orsaker till att skador förekommer även om fornlämningarna märkts ut innan arbetena påbörjats. Försummelse av den som utför arbetet är endast en av flera tänkbara anledningar. Det kan även bero på brister i informationen till maskinskötaren eller att markeringen inte varit tillräckligt synlig eller försvunnit. Eftersom avverkningsarbetena ofta utförs under förhållanden med dålig sikt, t.ex. på natten eller i snö, är det svårt att observera en markering om den inte är mycket tydlig.
De kategorier av fornlämningar som berörts av undersökningen är sådana som är vanliga i skogsmark och varierar från län till län. I Skåne är det främst frågan om gravar av förhistorisk karaktär (stensättningar och rösen) och s.k. röjningsröseområden (spår efter främst förhistorisk odlingsmark). Ofta ligger fornlämningar av dessa kategorier inom samma områden. Röjningsröseområden (som är vanligast i södra Sveriges inland) tycks vara ett stort problem inom skogsbruket på grund av att de är yttäckande och kan omfatta flera 10-tals hektar. I Skåne har över 80 % av undersökningens röjningsröseområden skadats i samband med skogsbruk men även förhistoriska gravar har utsatts för omfattande skador.
De vanligaste fornlämningarna i Värmland är gravar av förhistorisk karaktär (stensättningar och rösen) och i norra delen av länet fångstgropar och kolningsgropar. Andra typer av fornlämningar som förekommer i undersökningen och som är vanliga i de värmländska skogsmarkerna är lämningar efter boplatser från förhistorisk tid, övergivna gårdstomter och arbetsplatser efter bl.a. järnframställning.
Den helt dominerande fornlämningskategorin i Västerbotten är fångstgropar. I undersökningen utgör dessa mer än 75 % av fornlämningarna i detta län. Andra vanliga kategorier är lämningar efter förhistoriska boplatser och samiska lämningar i form av härdar. Generellt har ingen kategori av fornlämningar klarat sig bättre än någon annan. Undantagna är boplatser som vanligen är strandbundna. Dessa utsätts mindre ofta för skador i och med att man vid avverkningen ofta lämnar kvar en trädskärm vid vattnet.
Man har kunnat konstatera att skadefrekvensen är mindre där informationen om fornlämningar varit stor. I allmänhet efterlyser de som berörts av inventeringen bättre stöd och rådgivning till markägare och riktad information till den entreprenör som utför arbetet. Det är framför allt rådgivning på plats inom det tilltänkta avverkningsområdet som efterlyses. Markägare, entreprenörer och maskinförare anser att det är svårt att ta hänsyn till fornlämningar som är svåra att se med blotta ögat.
Många som berörts av inventeringen anser att en mycket viktig förutsättning för att skadorna på fornlämningar ska minska i skogsbruket är ett bättre och mer lättillgängligt underlag.
Undersökning visar att skogsbruket förorsakar omfattande skador på fornlämningar. Den mesta skadegörelsen sker vid markberedning. Skadefrekvensen minskar då man informerar om att det finns och var det finns fornlämningar inom avverkningsområdet och/eller om fornlämningarna märks ut före avverkning. Man kan ändå konstatera att om inte mer görs för att avsevärt minska skadorna kommer det inom några generationer inte att finnas kvar några fornlämningsmiljöer som är opåverkade av skogsbruket. Den fornlämningskategori som är mest hotad är röjningsröseområden (spår efter främst förhistorisk odlingsmark).
Kulturmiljö- och skogsvårdsorganisationerna har under lång tid och med både generella och riktade åtgärder försökt möta hoten mot fornlämningar i skog. En slutsats av den genomförda studien blir trots detta att hittills vidtagna åtgärder för att skydda skogens kulturmiljövärden varit otillräckliga. De enskilda åtgärderna behöver emellertid i sig inte ha varit felaktiga eller missriktade. Vad som krävs är ett kontinuerligt arbete i bred samverkan och genomfört på alla nivåer, ända fram till den enskilde maskinföraren.
I Värmland och i Gävleborgs län har inventeringar av fornlämningar i skogsmark genomförts i samarbete mellan skogsvårdsstyrelsen, länsstyrelsen och länsmuseet. 1998 inventerades ungefär en fjärdedel av skogsarealen i Gävleborgs län - mer än 5 000 tidigare okända fornlämningar hittades. Alla fynd finns nu digitaliserade. Det innebär att det nu är lättare att informera t.ex. maskinförare om var fornlämningar finns i områden som ska avverkas. Inventeringarna har möjliggjorts genom samarbete med länsarbetsnämnden och har utförts som arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det är viktigt att inventeringsarbetet kan fortsätta i någon form, även om de inte behövs ur arbetsmarknadspolitisk synpunkt. Det är också viktigt att inventeringar genomförs i samtliga län i landet.
Skyddet av vår kulturmiljö är en gemensam angelägenhet. Ingen enskild myndighet, organisation eller skogsägare kan ensam lösa uppgiften att skydda fornlämningar i skogsmark.
Stockholm den 2 oktober 2000
Agneta Brendt (s)