Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hemslöjdens betydelse för dagens form och design.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av långsiktighet i arbetet med att stärka hemslöjden som näring.
Motivering
Hemslöjden är en näring med traditioner långt tillbaka i tiden. Det är i grunden en benämning för den tillverkning av bruksföremål som den jordbrukande befolkningen bedrev som ett led i självhushållningen. Det var också en viktig bisyssla som komplement till andra inkomster, den så kallade saluslöjden.
Många förknippar idag ordet hemslöjd med hobbyverksamhet, men Sverige har idag många professionella slöjdare som ägnar sig åt hemslöjden med stolthet och kunnande som andas tradition och äkthet.
Hemslöjden är en bärare av kulturhistoria och traditioner. Detta förutsätter ett visst mått av bundenhet i formspråk, materialval och metoder samtidigt som det finns ett betydande nytänkande och nyskapande. Det är bland annat denna kombination som gör hemslöjden så spännande idag.
Hemslöjdens roll som inspirationskälla till den svenska formgivningen såväl traditionellt som idag är otvivelaktig. Idag när form och design är starka svenska profilområden är det än mer viktigt med ett samspel mellan den kombination av nyskapande och tradition som finns i dagens främsta hemslöjd och den verksamhet som finns inom utbildningsinstitutioner och i näringslivet. Ur den synpunkten är det ett starkt samhällsintresse att hemslöjden kan fortsätta att utvecklas. Vad som ovan sagts om hemslöjdens betydelse för dagens form och design bör ges regeringen till känna.
När hemslöjden diskuteras är det ofta i termer av kulturarv och historia. Tyvärr betonas tradition som näringsverksamhet förvånande lite i dagens diskussioner. Att skapa värden i sitt hantverk, att kunna sälja sina produkter, ingår också i hemslöjdens historiska sammanhang. Hemslöjden karaktäriseras först och främst av att det är en näring; som sådan kräver den en marknad med avsättningsmöjligheter för att överleva.
Rapporten Hemslöjdens ställning och möjligheter i ett regionalt utvecklings- och näringsperspektiv som Nämnden för Hemslöjdsfrågor (NFH) och NUTEK gjort var avstampet till ett arbete för att stärka ledet mellan producent och konsument och för att öka kunskapen om näringsfrågor inom hemslöjden. De flesta producenterna finns i glesbygd medan de flesta konsumenterna finns i storstäderna. Nu pågår ett omfattande projekt för att etablera en marknad där dessa kan mötas. Det är ett långsiktigt arbete, vilket bör uppmärksammas i kommande budgetarbete. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Marianne Andersson (c)