Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett regionalt form- och designråd i Västra Götaland.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Röhsska museet måtte tilldelas ett nationellt uppdrag.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det textila arvets betydelse för näringslivsutveckling och ekonomi.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt uppdrag till Textilmuseet i Borås.
Västra Götaland Sveriges ledande kulturregion
Västra Götalandsregionen har ambitionen att bli ledande i Sverige inom kulturområdet. Förutsättningarna finns. Det handlar om kulturarvet i form av den textila vaggan i Sjuhäradsbygden, hällristningarna i Tanum, Länsmuseet i Skara, fynden som utgör grunden till Lödöse museum, Innovatum i Trollhättan för att bara nämna några exempel. Det handlar också om ny framgångsrik verksamhet som Film i Väst, Göteborgs-Operan, Stenebyskolan och Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn och alla konstarter och bibliotek. Regionen är i färd med att utarbeta och initiera en samarbetsstrategi mellan de olika aktörerna inom kultursektorna.
Röhsska museet
Form och design är ett profilområde i Västra Götaland. Här finns landets textila centrum i Sjuhäradsbygden med Textilmuseet och Textilhögskolan med Vävskolan, Röhsska museet - centrum för design, HDK (högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg, Nääs med sina slöjdtraditioner och Stenbyskolan med sina hantverksutbildningar på högskolenivå. När Form- och Designutredningen nu föreslår inrättandet av regionala form- och designråd är det naturligt med ett sådant i västra Götaland med tyngdpunkt i Textilmuseet i Borås och Röhsska museet i Göteborg.
Röhsska museet är Sveriges enda museum för design och konsthantverk. Det skapades 1916 i förhoppningen att man genom goda förebilder skulle kunna höja den konstnärliga nivån på industrins produkter. Tillsammans med grannen HDK arbetar museet för att skapa ett kunskapscentrum inom designområdet. Dessa båda institutioner har det gemensamma uppdraget att undervisa och utbilda för behovstillfredsställelse och sinnlig njutning.
1997 fick Röhsska museet ett så kallat nationellt nätverksuppdrag. Som det enda specialmuseet inom designområdet har Röhsska ett viktigt ansvar att på olika sätt befordra ämnesområdet. Man gör det genom specialseminarier, unika utställningar, programverksamhet och genom att producera cd- romprogram och böcker samt genom att bygga upp en svensk designerdatabas. Röhsska museet med sitt nätverksansvar har ett särskilt ansvar som en av de ledande arenorna inom designområdet. Nätverksansvaret kräver ett intensifierat samarbete i olika former såväl med systermuseer i Norden och Europa som med andra viktiga aktörer inom landet som Föreningen Svensk Form, Stiftelsen Svensk Industridesign och Nationalmuseum. För att kunna axla det ansvaret krävs resurser, resurser som inte har funnits. Det är den största orsaken till de problem museet haft på senare tid.
Vi anser att Röhsska museet, som det enda designmuseet, ska få ett utökat och förlängt nationellt åtagande och fortsätta utvecklingen som inletts. Staten bör satsa på det kapital som nu är nedlagt och låter Röhsska fortsätta och förstärka positionen som Sveriges centrum när det gäller design och konsthantverk. På sikt borde ansvaret för verksamheten ske i statens regi. Likaväl som ett statligt Arkitekturmuseum i Stockholm bör Sverige ha ett statligt form- och designmuseum, Röhsska museet. Museet har under senare tid haft betydande problem, till stor del beroende på resursbrist. Därför föreslår vi att Röhsska museet nu ska få ett nationellt uppdrag för form och design för att utveckla nätverket för form och design dels i Västra Götaland, dels nationellt. Detta bör ges regeringen till känna.
Textilmuseet i Borås
Textilmuseet i Borås har genom utställningen Tutanchamons wardrobe placerat sig på världskartan. I Sverige har uppmärksamheten varit enorm och utställningen är nu ute i världen: Lodz i Polen, Amsterdam, Edinburgh och sedan till USA för att avslutas på Medelhavsmuseet 2001. Något av plaggen i utställningen kommer att finnas med i den nya basutställningen - Garderob 1900. Den kommer att spegla 1900-talets utveckling inom mode och textil med utgångspunkt i masskonsumtionen, postorderföretagen, hela tekoindustrin - med nödvändighet mycket lokalgeografiskt eftersom Sjuhäradsbygden historiskt har dominerat branschen. Även idag finns mer än 50 % av tekobranschen i Sjuhärad. Ett delprojekt är Finska kvinnor i textilindustrin med tanke på alla dem som invandrade från Finland för att arbeta i fabrikerna.
Museet har ett nära samarbete med Textilhögskolan inkl. Vävskolan i Borås och intensivt samarbete med branschorganisationen Proteko och fungerar som en inspirationskälla och kunskapsresurs både för utbildningarna och för branschen. Högskolans elever har en egen "designruta" på museet, ett levande centrum för unga människor. Med företagens ökande intresse för egen forskning och produktutveckling är Textilmuseets samlingar också en guldgruva.
Textilbranschen har en mycket större och växande betydelse för svensk ekonomi än vad de flesta är medvetna om. Under 1999 uppgick exporten av tekovaror till 12,7 miljarder vilket är mer än musikexporten, exporten av drycker och järnmalmsindustrins export tillsammans! EU-länderna dominerar men även USA och Japan ökar starkt. 1999 var ökningen till USA 17 % (364 miljoner), och det var första gången vår export dit översteg importen. Mer än hälften av allt detta kommer från Sjuhäradsbygden. Det visar tydligt betydelsen av Textilmuseet och nätverket däromkring.
Ett gemensamt projekt mellan Proteko och Textilmuseet är en ny stor verkstad som ska arbeta pedagogiskt med att ge barn och ungdom kunskap om textil, allt från mönsterritning till design. Överhuvudtaget är den museipedagogiska verksamheten under stark utveckling. Textilmuseet är centrum för ett av våra viktigaste kulturarv, ett nav i en stark näringslivsutveckling och dessutom en spjutspets in i den nya tiden med satsning på form och design. Därför är det nu hög tid att staten tar sitt ansvar och tilldelar Textilmuseet i Borås ett treårigt nationellt uppdrag.
Vi har i vår partimotion om kultur avdelat extra medel till form och design, vilket täcker in båda dessa förslag.
Stockholm den 4 oktober 2000
Marianne Andersson (c)
Åsa Torstensson (c)
Birgitta Carlsson (c)