Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de demokratiska aspekterna på en utarmning av det svenska språket. Motivering
Det svenska språket håller på att förändras. Som med så mycket annat känns det som om förändringen går väldigt fort. Bl a kommunikationsteknikens snabba frammarsch bidrar till detta. Allt fler uttryck, i första hand från engelskan, införlivas i svenskan i sin ursprungsform, men också något försvenskade.
Den ökande internationaliseringen av arbetsmarknaden och kulturutbudet har en stor påverkan på vårt språkbruk. Det gäller att skapa uttryck som förstås av så många som möjligt runt om i världen. Det kan i sig vara positivt, men utvecklingen har en baksida. Det svenska språket utarmas. Utarmningen gäller inte enbart orden, som inte får någon svensk översättning, även grammatik och meningsuppbyggnad påverkas.
För att känna delaktighet och engagemang måste man kunna ta till sig information om vad som händer, i vårt land och i andra delar av världen. Grunden i en människas identitet är språket. Ju mer utvecklat modersmålet är desto större möjlighet har man att fungera i samhället. Man har lättare att studera, arbeta, ta del av kulturutbudet och delta i samhällsdebatten. En stark identitet ger en trygghet att möta andra språk och kulturer och utgör en mycket viktig del i vår demokrati.
En utarmning hotar inte bara det svenska språket som kommunikationsmedel, utan även demokratin. Riksdagens kulturutskott har tidigare fått i uppdrag att utreda svenska språkets framtid. Det är angeläget att denna utredning leder till en bred debatt såväl bland allmänheten som bland dem som yrkesmässigt arbetar med det svenska språket inom högskolor, media, myndigheter och andra berörda. Lika viktigt är att man snarast påbörjar studier av de demokratiska effekterna av ett försvagat svenskt språk.
Stockholm den 4 oktober 2000
Kristina Zakrisson (s)
Monica Öhman (s)